Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Jelka Reichman

Jelka Reichman (1939) je slovenska slikarka in ena najpomembnejših knjižnih ilustratork. 

Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani ter tam končala tudi grafično specialko. Vse svoje ustvarjalno življenje je posvetila otroški ilustraciji. 

Njen izjemni opus obsega preko 200 knjižnih projektov in več kot 2.200.000 izvodov posameznih knjig v različnih izdajah. Slikanice z njenimi podobami nastajajo in se ponatiskujejo za vedno nove generacije bralcev pri nas in po svetu. Z založbo Mladinska knjiga sodeluje že od leta 1964. 

Njena umetniška pot se je začela z ilustriranjem pravljice Šivilja in škarjice Dragotina Ketteja. Ilustrirala je še knjige Josipa Ribičiča (Miškolin, Nana, mala opica), Kajetana Koviča (Moj prijatelj Piki Jakob, Maček Muri, Pajacek in punčka, Zmaj Direndaj, Zlata ladja), Svetlane Makarovič (Strašni volk), Leopolda Suhodolčana (Cepecepetavček), Mihe Mateta (Šola igrač), Srečka Kosovela (Medvedki sladkosnedki), Prežihovega Voranca (Levi devžej), Janeza Bitenca (Tri muce), Polonce Kovač (Mišek), zbirko pravljic Zlata ptica in druge … 

Njene likovne podobe bogatijo tudi reviji Cicido in Ciciban. Del njenega bogatega opusa je zbran v antologijah Čudežni vrt in Rasla je Jelka.

 

Knjige avtorja

Saša Pavček s knjigo Zastali čas
Saša Pavček

»Zdaj je čas za poezijo«

Priljubljena igralka in pesnica o svoji drugi pesniški zbirki Zastali čas. Preberite intervju

O-skupini_Nagrade_Modra-ptica

Nagrada modra ptica

Avtorice in avtorje vabimo k sodelovanju v natečaju za nagrado modra ptica 2022

Bi en dim?
Zdravo življenje
Haruki Murakami
Haruki Murakami

»Hočem mir v duši«

Preberite intervju z japonsko literarno zvezdo

Menu