Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Letošnja modra ptica Andreju E. Skubicu

Pisatelj je nagrado prejel za mladinski roman Lahko bi umrl na tem kavču z mano.

Nagrado modra ptica Mladinska knjiga podeljuje od leta 2012, vsakič za drugo književno zvrst, od leta 2016 pa jo podeljuje bienalno. 

Na osmi natečaj za nagrado modra ptica, ki se je zaključil 1. julija 2023, je prispelo 42 romanov  31 avtoric in 11 avtorjev. Poleg Lahko bi umrl na tem kavču z mano Andreja E. Skubica so bila nominirana še Na križišču svetov Irene Androjna, Bes te lopi Simone Semenič in Prepoparki Nine Valič. Vsa dela, ki jih je izbirala strokovna komisija v sestavi Alenka Veler (predsednica), Aljoša Harlamov (podpredsednik), Irena Matko Lukan, Alenka Kristan in glavna urednica Mladinske knjige Alenka Kepic Mohar, bodo izšla v knjižni obliki.

Z leve proti desni: urednica Alenka Veler in nominiranci za modro ptico 2024 Irena Androjna, Andrej E. Skubic, Simona Semenič in Nina Valič

Iskrivo delo, polno empatije in humorja

V letošnjem zmagovalnem romanu Lahko bi umrl na tem kavču z mano se srečamo s Tomažem, Lijo in Liamom, junaki, ki jih poznamo že iz Skubičeve izjemno uspešne mladinske serije Trio Golaznikus. Pisatelj druščino varno vodi čez čeri prelomnih časov in ustvari iskreno in iskrivo delo, polno empatije in humorja, ki bo mlade bralce navdušilo z živim, sočnim jezikom.

Roman bo izšel aprila 2024, uredila ga bo Alenka Veler, urednica mladinskega leposlovja Mladinske knjige. 
 

Iz utemeljitev žirije

Tomaž, Lija in Liam, nekdanji Trio Golaznikus, so tik pred koncem osnovne šole. Zdi se, da nikomur v 9. b ni prav jasno, kaj v resnici pomeni to, da odslej ne bodo več vsak dan sedeli za istimi klopmi, v istem razredu. Medtem ko Jan odkriva, kdo sploh je, Julija, zbegana zaradi ločitve staršev, načrtuje pobeg, Tomaž pa se sooča z novimi napadi epilepsije, na šoli veselo vlada trojica nasilnežev. A nič ni črno belo. V kratkem času do konca šolskega leta se marsikaj spremeni. 

Andrej E. Skubic v romanu Lahko bi umrl na tem kavču z mano stke kompleksno zgodbo, ki se ne ogiba zahtevnejših plati odraščanja, obenem pa z veliko mero empatije do mladih in odraslih ter s humorjem junake vodi čez čeri. Najstnike in njihov svet zelo dobro pozna, v svoje pisanje spretno umešča relevantne pop kulturne reference in kljub dogajalni in tematski razvejenosti ustvari berljivo, iskrivo in prepričljivo delo, napisano v živem, sočnem jeziku, ki bo brez dvoma pritegnilo mlade bralce.
 

Pogled v zgodovino

Prvo leto je nagrada modra ptica poletela v roke avtorici Stanki Hrastelj za leposlovno delo za odrasle z naslovom Igranje, drugo leto je ta nagrada pripadla mladinskemu romanu Vinka Möderndorferja Kot v filmu, tretje leto je slavil Roman Rozina z romanom Županski kandidat Gams, četrto modro ptico je prejel Miha Mazzini za mladinski roman Zvezde vabijo, peta je poletela k Mojci Širok za kriminalko Pogodba, šesta k Simoni Semenič za mladinski roman Skrivno društvo KRVZ, zadnja pa k Tini Vrščaj za roman Na Klancu

Knjige z nagrado modra ptica

Letošnja nagrada je četrtič podeljena za mladinski roman. Že prvi dve mladinski deli sta bili zelo uspešni: roman Kot v filmu je prejel nagrade modra ptica, večernica in desetnica, preveden je v bolgarščino in makedonščino. Roman Zvezde vabijo je prejel nagrado modra ptica, nominiran je bil za nagrado večernica, preveden je v srbski jezik. Obe knjigi sta bili izbrani za nacionalni projekt Rastem s knjigo in bili ponatisnjeni v več kot 20.000 izvodih, obe sta doživeli žepno izdajo.

Natečaj iz leta 2013 je prinesel 3 izdane romane: Kot v filmu Vinka Möderndorferja, Kar ne ubije Cvetke Sokolov in Lica kot češnje Nataše Konc Lorenzutti. Natečaj, ki se je zaključil leta 2016, pa je prinesel 6 novih knjig: zmagovalno Zvezde vabijo Mihe Mazzinija,  Povej mi po resnici Neli K. Filipić in Nenavadni primer navadne muhe s slabo karmo Mateje Mahnič. Tombola ali življenje Suzane Tratnik, Lov za templjarskim zakladom Milana Petka – Levokova in Modri otrok Irene Androjna. Tudi natečaj, ki se je zaključil v letu 2020 je prinesel izjemna dela: zmagovalni roman Skrivno društvo KRVZ, roman Ava Suzane Tratnik, knjiga Grizolda in Maček Lune J. Šribar, Strašilka Davorke Štefanec ter Nič več kot prej Manke Kremenšek Križman.

 

Preverite utrinke s podelitve

Knjige z nagrado modra ptica

Menu