Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Paralelno razmišljanje

Edward De Bono

Znate misliti drugače? Bistvo paralelnega razmišljanja je, da napredujemo do možnosti, ne pa da v vsakem hipu presojamo. Vsaj delno se ga je treba priučiti, saj se zahodna miselnost še vedno premočno naslanja na grške filozofe, za katere je bila ena resnica dovolj.

Kako razmišljati »odprtega duha in brez vnaprejšnje sodbe« v zasebnem in poklicnem življenju? Sledite navodilom avtorja, ki vas bo s praktičnimi primeri vodil od prepoznavanja in paralelne postavitve dejavnikov in želja preko snovanja do izida oz. rešitve težave! 

Zahodno razmišljanje odpoveduje, ker ni bilo narejeno za spoprijemanje s spremembami. Glavni krivci za to so spoštovanje, čaščenje in samozadovoljnost, zaradi katerih smo si dovolili, da smo se zadovoljili s pomanjkljivim sistemom. Ali to pomeni, da je koncept tradicionalnega zahodnega razmišljanja, ki ga je oblikovala grška »druščina treh« (Sokrat, Platon in Aristotel), napačen? Če bi na to vprašanje odgovorili s preprostim »da« ali »ne«, bi uporabili presojevalno izrazoslovje taistega sistema. Iskanje zlata ni enako projektiranju in gradnji hiše; ko je treba snovati pot naprej, sta razčlemba in presoja premalo. (iz uvoda)

"Vodje z različnih področij, od spretnih obrtnikov do jedrskih fizikov in od fizičnih delavcev do prodajalcev, imajo nekaj skupnega: zmožnost jasnega razmišljanja. Osebno sem videl, kako so de Bonovi koncepti sprožili ideje, navdušenje in pozitiven odnos na vseh ravneh delovanja podjetja." Paul MacCready, AeroVironment Inc.

Ljudje pogosto zamenjujejo inteligentnost za veščino razmišljanja. Avtor te knjige pravi, da je inteligentnost potencial, s katerim uporabljamo možgane; razmišljanje pa je operacijska veščina, s katero izkoriščamo ta potencial. Avtomobil je potencial, vendar je od vaše šoferske veščine odvisno, ali ga boste kam premaknili. Spretni vozniki dobro vozijo tudi slabe avtomobile, slabi vozniki pa celo najboljših ne. Nastja Mulej Edward de Bono se je rodil 19. maja 1933 na Malti. Med vojno je obiskoval kolidž St. Edward’s, nato pa Univerzo na Malti. Diplomiral je na medicinski fakulteti in delal kot kardiolog, potem pa nadaljeval šolanje v Oxfordu. Tam je dobil častno diplomo iz psihologije in fiziologije, pozneje še doktorat iz medicine. Ima tudi doktorat Univerze v Cambridgeu. Služboval je na univerzah v Oxfordu, Londonu, Cambridgeu in Harvardu.

Zdravnik in psiholog dr. Edward de Bono, ki se najraje predstavi kot »razmišljevalec«, je vodilna svetovna avtoriteta na področju kreativnega mišljenja in neposrednega poučevanja razmišljanja kot spretnosti. Razvil je metode, s pomočjo katerih uporabljamo možgane na drugačen način, kot smo se jih »učili« uporabljati. Napisal je več kot 60 knjig, ki so prevedene v več kot 40 jezikov. Povabili so ga na predavanja v več kot 60 držav, osemkrat je obiskal tudi Slovenijo.

»In če se sprašujete, ali se je razmišljanja sploh lahko naučimo, je odgovor da, seveda. Tako kot se lahko naučimo igranja tenisa ali klavirja. A ne samo nas, tudi naše otroke je mogoče naučiti razmišljati paralelno = povezovalno, sodelovalno , ustvarjalno. Tudi oni se lahko naučijo uporabljati svojo glavo in nadzorovati svoje misli in besede – in se pri tem zabavati!« - Irena Vovk, Jana

»Ljudje zahodnega sveta, kamor spadamo tudi Slovenci, razmišljamo, da je celoten svet enak našemu, vsaj kar se razmišljanja tiče. Seveda vemo, da se ljudje zelo razlikujemo po barvi kože, oblačenju, načinih prehranjevanja. Vemo, da imamo različne jezike, različne navade,  zelo različno hrano. A vendar bi skoraj gotovo vsi trdili, da ljubimo, mislimo, razmišljamo - enako. Edward de Bono nas postavi na rob prepada, ko nam naslika dejstva, ki govore, da to seveda ni res. Celo prav nič ni res.« - Urška Krišelj Grubar, Zarja

Leto izida: 2018

Število strani: 272

ISBN/EAN: 9789610151227

Mere izdelka: 23 x 15,5

Vezava: Mehka

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Prevajalec: Polona Mertelj

Zbirka: Esenca

Priporočamo vam tudi

Monokomedija Mihe Šaleharja Notranji pir

Preverite lestvico najbolje prodajanih knjig v slovenskem in angleškem jeziku.

Najbolj prodajane knjige za odrasle: april 2024

Najbolj prodajane knjige za otroke in mladino: april 2024

Kozma Ahačič

Kozma Ahačič: Zapuščina protestantov kot gonilo razvoja duhovnosti

Voditelji Slovenije

Vstopite v veličastni svet knjižnih ilustracij

Preverite pester izbor odličnih knjig in papirniških izdelkov po izjemno ugodnih cenah!

Menu