Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Literarne oblike v Svetem pismu

Kako velik in nadčasoven je pomen svetopisemskih vsebin za evropsko in svetovno civilizacijo, kaže izjemno zanimanje raziskovalcev vpliva Svetega pisma na razvoj naše kulture, literarnih kritikov, bogastvo metod prevajalcev in piscev komentarjev in katekizmov in teoloških razprav skozi 2000 let … 

Knjiga Literarne oblike v svetem pismu in odmevi v poznejši judovsko-krščanski kulturi Irene Avsenik Nabergoj zelo jasno nakazuje dva temeljna vidika vsebin, razdeljenih na štiri dele. Prvi del obravnava razvoj novejših metod v obravnavi svetopisemskih besedil, drugi del na primerih iz Svetega pisma Stare in Nove zaveze predstavlja sto trideset svetopisemskih literarnih oblik, njihove slogovne in retorične značilnosti, tretji del vsebinsko in slogovno osvetljuje izbrane vrhunce svetopisemske poezije in proze ter njihove posebnosti v kontekstu sočasnih in poznejših kultur, najobsežnejši, četrti del pa prinaša primere aktualizacije in aplikacije svetopisemskih vsebin v poznejši judovski in krščanski kulturi ter na različnih področjih verskega življenja. 

Ta knjiga zapolnjuje veliko vrzel v poznavanju in vrednotenju literarnih značilnosti svetopisemskih besedil in je temeljni priročnik za študij teologije, literature in drugih umetnosti. Avtorica knjige pa spada med vodilne poznavalce literarnih oblik svetopisemskih besedil v evropskem in svetovnem okviru.

Irena Avsenik Nabergoj je znanstvena svetnica in izredna profesorica za religiologijo in religijsko antropologijo na Univerzi v Ljubljani, znanstvena svetnica na Znanstvenem centru SAZU ter redna profesorica za področje literature na Univerzi v Novi Gorici. Izdala je 13 samostojnih znanstvenih monografij, v Sloveniji osem, v tujini pet. Prejela je državno Zoisovo priznanje (2009) za pomembne dosežke na področju literarnih ved, odlikovana pa je bila tudi z izvolitvijo za redno članico Evropske akademije znanosti in umetnosti (2015). 

Leto izida: 9789610163084

Število strani: 660

ISBN/EAN: 9789610163084

Mere izdelka: 16,5 x 24,2 x 4,4 cm

Vezava: Mehka

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Zbirka: Kultura

Priporočamo vam tudi

Dobre zgodbe

Poskusno branje: Kako nastajajo čustva

Preberite odlomek iz osupljive knjige, ki postavlja na glavo vse naše znanje o možganih.

Kako nastajajo čustva 1100 px
Lisa Feldman Barrett

Poskusno branje: Najti ljubezen

Levstikove nagrajenke 2023: Ana Zavadlav, Kamila Volčanšek, Desa Muck, Suzana Tratnik

Levstikove nagrajenke 2023

MK+ mali oglas v vsebinskih blokih 600 x 450 px

Mladinska knjiga PLUS

Odkrijte svojo digitalno knjižnico. Berite ali poslušajte. Vsi žanri za vse okuse. Brez omejitev.

Menu