Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Literarne oblike v Svetem pismu

Kako velik in nadčasoven je pomen svetopisemskih vsebin za evropsko in svetovno civilizacijo, kaže izjemno zanimanje raziskovalcev vpliva Svetega pisma na razvoj naše kulture, literarnih kritikov, bogastvo metod prevajalcev in piscev komentarjev in katekizmov in teoloških razprav skozi 2000 let … 

Knjiga Literarne oblike v svetem pismu in odmevi v poznejši judovsko-krščanski kulturi Irene Avsenik Nabergoj zelo jasno nakazuje dva temeljna vidika vsebin, razdeljenih na štiri dele. Prvi del obravnava razvoj novejših metod v obravnavi svetopisemskih besedil, drugi del na primerih iz Svetega pisma Stare in Nove zaveze predstavlja sto trideset svetopisemskih literarnih oblik, njihove slogovne in retorične značilnosti, tretji del vsebinsko in slogovno osvetljuje izbrane vrhunce svetopisemske poezije in proze ter njihove posebnosti v kontekstu sočasnih in poznejših kultur, najobsežnejši, četrti del pa prinaša primere aktualizacije in aplikacije svetopisemskih vsebin v poznejši judovski in krščanski kulturi ter na različnih področjih verskega življenja. 

Ta knjiga zapolnjuje veliko vrzel v poznavanju in vrednotenju literarnih značilnosti svetopisemskih besedil in je temeljni priročnik za študij teologije, literature in drugih umetnosti. Avtorica knjige pa spada med vodilne poznavalce literarnih oblik svetopisemskih besedil v evropskem in svetovnem okviru.

Irena Avsenik Nabergoj je znanstvena svetnica in izredna profesorica za religiologijo in religijsko antropologijo na Univerzi v Ljubljani, znanstvena svetnica na Znanstvenem centru SAZU ter redna profesorica za področje literature na Univerzi v Novi Gorici. Izdala je 13 samostojnih znanstvenih monografij, v Sloveniji osem, v tujini pet. Prejela je državno Zoisovo priznanje (2009) za pomembne dosežke na področju literarnih ved, odlikovana pa je bila tudi z izvolitvijo za redno članico Evropske akademije znanosti in umetnosti (2015). 

Leto izida: 9789610163084

Število strani: 660

ISBN/EAN: 9789610163084

Mere izdelka: 16,5 x 24,2 x 4,4 cm

Vezava: Mehka

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Zbirka: Kultura

Priporočamo vam tudi

Stati inu obstati
UNIKATNA KNJIŽNA MOJSTROVINA

Stati inu obstati

Predstavljamo vam izvirno slovensko bibliofilsko izdajo Stati inu obstati, v kateri je prvič v zgodovini na enem mestu predstavljenih vseh prvih 50 slovenskih knjig.

Rožnata torta

Slastne presne sladice

Za otroka je učenje vir sreče

Razpletamo zgodbe, pletemo vezi
Knjige za otroke

Razpletamo zgodbe. Pletemo vezi.

Berite svojemu otroku. Vsak dan. Po dobre knjige pa skupaj pridite v Mladinsko knjigo

Menu