Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Mit o sreči 1100 px

Kaj je sreča? Ali sploh obstaja? In če obstaja: je zanjo zaslužna usoda, ji botruje naključje ali jo lahko prikličemo s svojim delovanjem? Pa tudi: kako naj ravnamo z njo, če jo ulovimo? Jorge Bucay v tej knjigi oživi in posodobi klasični mit o Fortuni, boginji sreče. 

Mit poveže s simboli in legendami drugih kultur, dopolni s svojimi spoznanji in izkušnjami ter obogati s poučnimi zgodbami. Tako ta skrivnostna in izmuzljiva boginja Fortuna zaživi novo življenje.

Veliko mitov za enega novega

Duhovni mojster in pripovedovalec uvodoma pove, da že v ljudskih zgodbah, mitih in legendah najdemo vse ali skoraj vse, kar je treba vedeti o mestu, ki ga imajo v našem življenju določene vezi, dejstva in vrednote. Tako grški in rimski miti že sami povzemajo glavnino odnosa, ki ga zahodna družba v zvezi z večino naših vrlin in pomanjkljivosti prepoznava kot zdravega in koristnega.

Ali srečna naključja obstajajo?

V svoji knjigi Mit o sreči zastavlja številna vprašanja, ki si jih ljudje pogosto zastavljamo, poskuša odgovarjati nanja, podaja tudi nekaj teorije in definicij. Ali srečna naključja obstajajo? Ali nam lahko njihov vpliv koristi ali škodi? Kaj pomeni »imeti srečo«? Zakaj je želja imeti vse pod nadzorom jalova? Zakaj je sreča muhasta?

Kaj pomeni »imeti srečo«? 

Naša življenjska pot ni odvisna samo od naše narave, sposobnosti in talentov, temveč od njihove interakcije z okoliščinami, pojasnjuje Bucay. Očitno je, da obstajajo priložnosti, v katerih ima naključje veliko težo in ki dopuščajo, ali pa ne, da se naši potenciali ustrezno razvijejo. 

Glede svoje preteklosti smo povsem nemočni, prav tako pa je tudi omejen naš nadzor nad prihodnostjo. Naši dosežki in porazi so vedno rezultat večplastnega medsebojnega prepletanja dogodkov in dejanj, lastnih in tujih.

Mit o sreči 

Vsakdo, ki je kdaj obdeloval zemljo, ve, da vrsta semena in kakovost sadov, ki jih bodo obrodila, nista odvisna samo od odločitev in želja kmetovalca, temveč tudi in predvsem od podnebja in zemlje, v katero sejemo.

Vedeti, slutiti, predvideti ali povzročiti to, kar se bo zgodilo, pomeni moč. In najsibo to dobro ali slabo, je moč tisto, kar si moški in ženske na svetu najbolj želijo. Moramo se zadovoljiti z malim in se naučiti, kaj naj naredimo, da bomo povečali verjetnost za izid po naših željah. Vse drugo je mit. 

»Sreča« ni stvar sreče

Med dejavnike, ki posegajo v srečo, lahko prištevamo usodo, naključje, premoženje, ki ga je vsak posameznik prejel, in vse naučeno, kar je pridobil. In prav te okoliščine lahko, če delujemo s talentom, pretvorimo v najboljšo priložnost.

Če hočemo, da nam bo boginja Fortuna naklonjena, je nujno treba biti pozoren, imeti odprte oči in radoveden pogled. »Nenehno se moramo premikati s kraja na kraj in je ne čakati vedno na istem mestu, kajti prav lahko, da je tam mimo že šla, nikoli pa ne gre dvakrat po isti poti. Opaziti jo moramo, ko se nam bliža, in jo prepoznati. Hitro je treba ukrepati, ko gre mimo; če nam pozornost upade, je ne bo mogoče zagrabiti …«

O avtorju

Argentinski pisatelj dr. Jorge Bucay (1949) je dokončal študij medicine in opravil specializacijo na področju psihiatrije. Kot psihiater in psihoterapevt je delal v bolnišnicah in ordinacijah, predaval, gostoval v radijskih oddajah in imel lastno oddajo na televiziji. Zdaj svoj čas namenja branju in pisanju, predavanjem, družini in prijateljem. 

Njegove knjige so prevedene v 30 jezikov in so med najbolje prodajanimi v več kot 40 državah sveta. V slovenščino je prevedenih že 15 njegovih knjig in bralci so jih z navdušenjem sprejeli. Vselej pa naše bralce očara tudi z obiskom in pogovori po Sloveniji. 

Leto izida: 2023

Število strani: 144

ISBN/EAN: 9789610168881

Mere izdelka: 14,5 x 20,5 x 1,4 cm

Vezava: Mehka

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Prevajalec: Tina Malič

Zbirka: Izven - Poljudna Za Odrasle

Knjige istega avtorja

Najbolj prodajane knjige za odrasle

Vas zanimajo naslovi z vrha lestvic?

Kozma Ahačič

Kozma Ahačič: Zapuščina protestantov kot gonilo razvoja duhovnosti

Vstopite v veličastni svet knjižnih ilustracij

Sladoled

Poletje je čas za sladoled

Sladke razvade postrezite v skodelicah Easy Life

Menu