Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Evforija 1100 px

Evforija

Roman o Sylvii Plath

Elin Cullhed

Sijajna upodobitev briljantnega uma slavne pesnice Sylvie Plath v poslednjem letu svojega življenja. Za nadčasovno zgodbo o ženski ujetosti med različne socialne vloge je avtorica prejela najvišjo švedsko književno nagrado. 

Kaj ni njena zgodba tudi naša?

Vedno bi morala živeti, kakor da je naslednji trenutek zadnji. Te besede se zapišejo Sylvii Plath, pesnici, ženski, materi, ženi. V njej vre želja po ustvarjanju, ljubezni, svobodi, rada bi bila, imela, naredila vse in še več. A v njeno življenje, ki prekipeva od ustvarjalnosti in navdiha, posežejo zahteve drugih, dušijo jo pričakovanja in dolžnosti, njena svoboda postane ujetnica želja njenega moža, otrok, družbe.

Sylvia Plath kot pesnica, mati, žena … univerzalna ženska.

Leta 1960 se noseča Sylvia Plath z možem in hčerko preseli na angleško podeželje; po težkem obdobju si tu slika družinsko idilo, v kateri bosta oba s Tedom lahko ustvarjala. Sylvia bi rada živela, ljubila in pisala, iz nje vre življenjska sla, ki se lahko meri le z njeno ustvarjalno željo. A ob rutinskih materinskih dolžnostih in družinskih opravilih, ki se kmalu zgrnejo nanjo, se Sylvia vse bolj izgublja. Njeno najbolj plodovito obdobje je obenem prežeto z vse hujšo depresijo; vrtinec njenih čustev botruje njenim največjim literarnim zmagam, nazadnje pa najhujšemu porazu.

»Kot da bi se znašla v eni od pesmi Sylvie Plath in iz nje, kot skozi okno, gledala v njeno življenje.« - Irena Štaudohar

O avtorici

Švedska pisateljica Elin Cullhed (1983) je za literarizirano pripoved o poslednjem letu življenja Sylvie Plath prejela najvišjo švedsko književno nagrado. Kot pisateljica in mati majhnih otrok, žena drugega pisatelja, ki se trudi najti prostor in čas za lastno delo, se je znašla v podobnem položaju kot Sylvia.

Leto izida: 2023

Število strani: 304

ISBN/EAN: 9789610168829

Mere izdelka: 14,8 x 20,8 x 2,6 cm

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Prevajalec: Lucija Stupica

Zbirka: Kapučino

Priporočamo vam tudi

Monokomedija Mihe Šaleharja Notranji pir

Ne zamudite grenko-sladke enopijanke.

Voditelji Slovenije

Dav Pilkey

Dav Pilkey: Zaradi ljubezni postanemo boljši ljudje

Vstopite v veličastni svet knjižnih ilustracij

Spoznajte umetniška dela slovenskih ilustratorjev in ilustratork, ki vam lahko polepšajo vsakdanjik.

Menu