Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Človeško telo

Človeško telo

Vodnik za stanovalce

Bill Bryson

Bill Bryson, briljanten avtor znamenite uspešnice Kratka zgodovina skoraj vsega, nas v novi knjigi popelje na fantastično popotovanje po skupku 37 bilijonov celic, imenovanih človeško telo. S svojim zanimivim pisanjem ves čas dokazuje, kako veličastno je naše telo, in humorno nagovarja, naj ga tudi bolj cenimo. 

»V tej sekundi, odkar ste začeli brati ta stavek, je v vašem telesu na¬stalo milijon rdečih krvnih celic, zdaj pa že krožijo po vaših žilah in vas ohranjajo pri življenju. Vsaka rdeča krvnička bo zakrožila pri-bližno 150.000-krat ter spet in spet celicam dovajala kisik, potem pa se bo iztrošena prepustila drugim celicam, da jo tiho pokončajo v splošno korist telesa.«
 

Eden najbolj priljubljenih piscev poljudne znanosti

Bill Bryson je uspešen pisec popotniških in poljudnoznanstvenih knjig, med drugim tudi veleuspešnice Kratka zgodovina skoraj vsega, ki je pred 15 leti postala temeljni kamen poljudnoznanstvene zbirke Esenca in velja za eno najbolj priljubljenih knjig na področju poljudne znanosti. Avtorja odlikuje predvsem napet in humoren način pripovedovanja, saj z željo po približanju znanosti širši javnosti naredi še tako neverjetne količine znanosti prebavljive in zanimive. 
 

Potovanje po človeškem telesu

Bryson se je odločil, da mora o človeškem telesu izvedeti več, ko je po naključju ugotovil, da se je rodil samo z eno ledvico namesto dvema in da to niti ni redko. Sledil je svoji radovednosti in v svoji novi knjigi, Človeško telo: vodnik za stanovalce, nas popelje na čudovito pot po vseh delih našega fizičnega ustroja in ob tem poda marsikatero presenetljivo (in na trenutke tudi rahlo ogabno) dejstvo o našem telesu. V svoji napeti in duhoviti pripovedi poleg osupljivih podatkov dodatno postreže še z dosežki in zmotami številnih učenjakov, ki so prispevali k medicinski znanosti. 
 

Človeško telo je veličastno in presenetljivo

Katero mamilo najdemo v slini? Ali oko vidi sedanjost ali prihodnost? Kaj v človeškem telesu je večno? Na ta in podobna vprašanja boste našli odgovore v tej mojstrovini, skupaj s še kopico drugih presenetljivih dejstev. 

Avtor prične s ceno surovin, ki so potrebne za gradnjo človeka (namig: nismo tako poceni). Sprehodi se skozi kožo in lase in nadaljuje z mikrobi, ki so bistvenega pomena za obstoj. V telesu  je približno trideset bilijonov človeških celic in od trideset do petdeset bilijonov bakterijskih celic. Če gledamo z genetske plati, pa imamo v sebi okoli 20.000 lastnih genov ter do kakih 20 milijonov bakterijskih genov. S stališča genov je torej človek 99 % bakterijski in manj od enega % človeški. Bralcu se obeta tudi obisk v secirnici, kjer izvemo, da so kosti pravzaprav živo tkivo, ki se ob rednem telesnem naprezanju večajo in so močnejše od armiranega betona. Skupaj tehtajo kosti le devet kilogramov, vendar zdržijo do tono pritiska. 

Pisatelj v enako širokem obsegu poda še ogromno drugih zanimivih podatkov o možganih, glavi, grlu in goltanju, hormonih in notranjih organih, imunskem sistemu, hrani in prebavi, spancu ter boleznih in zdravilih, tako da je v knjigi tako rekoč zaobjeto celotno telo. Izvedeli boste še druga zanimiva dejstva, kot so:

  • kromosom Y ima le 70 genov in bo sčasoma izginil
  • srce v eni uri prečrpa okoli 260 litrov krvi, kar je okoli 6240 litrov na dan
  • vsako leto naredimo približno 7,3 milijona vdihov 
  • v žlički človeške krvi je okoli 25 milijard rdečih krvnih celic
  • v življenju použijemo okoli 60 ton hrane

In še veliko več. Vsak del telesa preseneti z osupljivimi dejstvi, ki se jih ob prebiranju knjige nabere za celo zakladnico. 
 

Cenimo svoje telo

Vsaka stran Brysonove knjige je hvalnica človeškemu telesu. Ob prebiranju osupljivih podatkov, kaj vse zmore naše telo in kako je sestavljeno, boste zagotovo še bolj cenili svoje izjemno telo in se zavedali njegove veličastnosti. 
 

Odmevne pohvale tudi v tujini

Znanstvena knjiga leta 2019, tako polna vznemirljivih dejstev in neverjetnih anekdot, da bralec skoraj ne opazi neverjetne količine anatomskega znanja, ki ga je mimogrede prebavil. - Sunday Times

Bryson nam razkriva na tisoče nalog, ki jih mora opraviti naše telo, da lahko živimo iz dneva v dan. Poučno, zabavno in včasih tudi rahlo nagnusno branje. - The New York Times Book Review
 

Več o knjigi v Dobrih zgodbah

 

Leto izida: 2021

Število strani: 472

ISBN/EAN: 9789610159018

Mere izdelka: 15,7 x 23 x 3,7 cm

Vezava: Mehka

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Prevajalec: Samo Kuščer

Zbirka: Esenca

Knjige istega avtorja

Priporočamo vam tudi

Stati inu obstati
UNIKATNA KNJIŽNA MOJSTROVINA

Stati inu obstati

Predstavljamo vam izvirno slovensko bibliofilsko izdajo Stati inu obstati, v kateri je prvič v zgodovini na enem mestu predstavljenih vseh prvih 50 slovenskih knjig.

Rožnata torta

Slastne presne sladice

Za otroka je učenje vir sreče

Razpletamo zgodbe, pletemo vezi
Knjige za otroke

Razpletamo zgodbe. Pletemo vezi.

Berite svojemu otroku. Vsak dan. Po dobre knjige pa skupaj pridite v Mladinsko knjigo

Menu