Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Zgodovina golega otoka

Zgodovina Golega otoka

Martin Previšić

Celovit in večplasten prikaz življenja v taborišču na Golem otoku med letoma 1949 in 1956, ko so bili tam zaprti politični zaporniki, povezani z informbirojem. To je eno najtemnejših in najbolj zamolčanih poglavij bivše republike Jugoslavije. 

Pretresljiva in nepristranska interpretacija travmatične jugoslovanske komunistične preteklosti in zgodovine: nasilja nad lastnimi ljudmi.

Avtor dr. Martin Previšić, strokovnjak na področju zgodovine socialistične Jugoslavije in Hrvaške od leta 1945 ter zgodovine komunizma, v tej knjigi z neverjetno močjo pripovedovanja, rahločutnostjo do vsakega pričevalca in velikim poznavanjem znanstveno natančno in poglobljeno predstavi to kontroverzno zgodovino Golega otoka med letoma 1949 in 1956. Avtor je z Golootočani, tako moškimi kot ženskami, iz Srbije, Slovenije in Hrvaške preživel ure in ure in preko teh pogovorov in novih arhivskih virov in literature pridobil pravo sliko taborišča. V tej izredno berljivi knjigi boste lahko spoznali vse vidike življenja na Golem otoku.

V knjigi Zgodovina Golega otoka je podrobno opisano dogajanje v taboriščih na Golem otoku med leti 1949 do 1956, kjer je v tem času na otoku prestajalo kazen okoli 13.000 oseb. Goli otok v kolektivnem spominu ostaja kot kraj surovega sadizma, težkega fizičnega dela, okrutnega ravnanja z zaporniki ter ozračja strahu in medsebojnega ovajanja. Hrvaški zgodovinar dr. Martin Previšić v tej knjigi podrobno predstavlja dogajanje na Golem otoku z novimi arhivskimi gradivi in spoznanji, predvsem pa s pričevanji še zadnjih preživelih zapornikov – tudi iz Slovenije. V tej knjigi boste odkrili vse podrobnosti, ki ste si jih kadarkoli želeli vedeti o Golem otoku.
 

Martin Previšić o slovenskih zapornikih na Golem otoku

 

Martin Previšić o pomenu arhivov pri pisanju knjige Zgodovina Golega otoka

 

Martin Previšić o presenetljivih dejstvih o Golem otoku

Leto izida: 2021

Število strani: 656

ISBN/EAN: 9789610160960

Mere izdelka: 16,5 x 24,5 x 1,5 cm

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Prevajalec: Andrej E. Skubic

Priporočamo vam tudi

Stati inu obstati
UNIKATNA KNJIŽNA MOJSTROVINA

Stati inu obstati

Predstavljamo vam izvirno slovensko bibliofilsko izdajo Stati inu obstati, v kateri je prvič v zgodovini na enem mestu predstavljenih vseh prvih 50 slovenskih knjig.

Rožnata torta

Slastne presne sladice

Za otroka je učenje vir sreče

Razpletamo zgodbe, pletemo vezi
Knjige za otroke

Razpletamo zgodbe. Pletemo vezi.

Berite svojemu otroku. Vsak dan. Po dobre knjige pa skupaj pridite v Mladinsko knjigo

Menu