Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Zgodovina golega otoka

Zgodovina Golega otoka

Martin Previšić

Celovit in večplasten prikaz življenja v taborišču na Golem otoku med letoma 1949 in 1956, ko so bili tam zaprti politični zaporniki, povezani z informbirojem. To je eno najtemnejših in najbolj zamolčanih poglavij bivše republike Jugoslavije. 

Pretresljiva in nepristranska interpretacija travmatične jugoslovanske komunistične preteklosti in zgodovine: nasilja nad lastnimi ljudmi.

Avtor dr. Martin Previšić, strokovnjak na področju zgodovine socialistične Jugoslavije in Hrvaške od leta 1945 ter zgodovine komunizma, v tej knjigi z neverjetno močjo pripovedovanja, rahločutnostjo do vsakega pričevalca in velikim poznavanjem znanstveno natančno in poglobljeno predstavi to kontroverzno zgodovino Golega otoka med letoma 1949 in 1956. Avtor je z Golootočani, tako moškimi kot ženskami, iz Srbije, Slovenije in Hrvaške preživel ure in ure in preko teh pogovorov in novih arhivskih virov in literature pridobil pravo sliko taborišča. V tej izredno berljivi knjigi boste lahko spoznali vse vidike življenja na Golem otoku.

V knjigi Zgodovina Golega otoka je podrobno opisano dogajanje v taboriščih na Golem otoku med leti 1949 do 1956, kjer je v tem času na otoku prestajalo kazen okoli 13.000 oseb. Goli otok v kolektivnem spominu ostaja kot kraj surovega sadizma, težkega fizičnega dela, okrutnega ravnanja z zaporniki ter ozračja strahu in medsebojnega ovajanja. Hrvaški zgodovinar dr. Martin Previšić v tej knjigi podrobno predstavlja dogajanje na Golem otoku z novimi arhivskimi gradivi in spoznanji, predvsem pa s pričevanji še zadnjih preživelih zapornikov – tudi iz Slovenije. V tej knjigi boste odkrili vse podrobnosti, ki ste si jih kadarkoli želeli vedeti o Golem otoku.
 

Martin Previšić o slovenskih zapornikih na Golem otoku

 

Martin Previšić o pomenu arhivov pri pisanju knjige Zgodovina Golega otoka

 

Martin Previšić o presenetljivih dejstvih o Golem otoku

 

Več o knjigi v Dobrih zgodbah

Leto izida: 2021

Število strani: 656

ISBN/EAN: 9789610160960

Mere izdelka: 16,5 x 24,5 x 1,5 cm

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Prevajalec: Andrej E. Skubic

Priporočamo vam tudi

IRENA ŠTAUDOHAR

»Vrt nas uči stvari, na katere pozabljamo«

Preberite intervju z izjemno brano publicistko o povezanosti narave in človeka.

Maksimilijan

Poskusno branje: Maksimilijan

Poskusno branje: Anton Korošec

Kolekcija Aljoše Bagola

Bloki in svinčniki s citati

Zabeležite si navdihujoča razmišljanja, pogumne načrte in trdne odločitve.

Menu