Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Gospodar prstanov maketa komplet 1100 px

Gospodar prstanov (komplet)

J. R. R. Tolkien

Leta 1937 je avtor izdal t. i. otroško domišljijsko pripoved Hobit. Še isto leto je začel pisati nadaljevanje, ki je v naslednjih 12 letih preraslo v epopejo na več kot 1000 straneh, ki jo poznamo pod imenom Gospodar prstanov.

Prstan moči

Trilogija govori o vsemogočnem prstanu, ki ga je skoval temni gospodar Sauran in ga napolnil s svojo močjo, da bi vladal vsem prstanom moči. Prstan izgine, Sauron pa posveti življenje temu, da bi ga našel. Po dolgem času prstan po naključju pristane v rokah Bilba Baginsa, ki je glavni junak knjige Hobit. Ker je sam že doživel dogodivščino epskih razsežnosti, prstan preda svojemu bratrancu Frodu, z njim pa tudi skoraj nemogočo nalogo, prstan mora namreč odnesti v osrčje gore in ga uničiti.

Podkast Dobre knjige: O Tolkienu in fantazijski literaturi

Bratovščina

Frodo naloge seveda ne more opraviti sam, zato mu pomagajo razna pravljična bitja, vilinci in čarovniki, skupaj pa ustanovijo Bratovščino prstana. Knjiga presega fantazijske svetove, saj v svoji biti govori o pogumu navkljub grozodejstvom, ki se pletejo okrog posameznika in o neustavljivi moči pravega prijateljstva. 

O avtorju

J.R.R. Tolkien (1892–1973) je oče sodobne fantazijske književnosti in skorajda ne potrebuje predstavitve. Že kot mlad je pokazal veselje do starih jezikov, ki ga je zaznamovalo z izbiro poklica. Diplomiral je iz stare norveščine, sodeloval pa je tudi pri pisanju Oxfordovega angleškega slovarja. Poučeval je staro angleščino, obenem pa še vrsto drugih jezikov. A jezike si je tudi izmišljal. Tako je v okviru Srednje ga sveta, kamor je postavil vse svoje pripovedi od Hobita in Gospodarja prstanov do Sllmariliona, ustvaril vrsto jezikov in pisav, ki so jih uporabljala tamkajšnja bitja. Poleg fantazijskih del je napisal vrsto znanstvenih razprav, pero pa je uporabil tudi za pisanje pesmi. Leta 1972 je prejel častni naziv komendnik Britanskega imperija (CBE) in častni doktorat Oxfordske univerze iz književnosti. Umrl je leto kasneje, njegovo literarno zapuščino pa je v upravljanje prevzel njegov najmlajši sin Christopher.

En prstan jim vlada in vse jih preseže, en prstan jih najde in v mraku poveže.

Saga o Frodu, skromnem hobitu, ki ga usoda izbere za rešitelja Srednjega sveta, je obveljala za enega od temeljev svetovne fantazijske književnosti. Delo je bilo v slovenščino doslej prevedeno že dvakrat. Tokratni prevod Sergeja Hvale bo prvi, v katerem bodo lastna imena in poimenovanja usklajena tako s prevodom romana Hobit kot knjige Silmarilion, ki bo izšla leta 2024.

Leto izida: 2023

ISBN/EAN: 3831022490473

Mere izdelka: 15,4 × 21,6 × 14,5 cm

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Urednik: Darja Marinšek

Prevajalec: Sergej Hvala

Zbirka: Srednji svet

Priporočamo vam tudi

Monokomedija Mihe Šaleharja Notranji pir

Ne zamudite grenko-sladke enopijanke.

Najbolj prodajane knjige za odrasle: marec 2024

Najbolj prodajane knjige za otroke in mladino: marec 2024

Vstopite v veličastni svet knjižnih ilustracij

Voditelji Slovenije

Veliko spomladansko znižanje_795x795

Veliko spomladansko znižanje

Preverite pester izbor odličnih knjig in papirniških izdelkov po izjemno ugodnih cenah!

Menu