Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Gospodar prstanov-Stolpa 1100 px

Gospodar prstanov 2: Stolpa

J. R. R. Tolkien

Pravijo, da se ljudje delimo na tiste, ki so Gospodarja prstanov že prebrali in tiste, ki ga še bodo. Delo, ki je v avtorjevi glavi nastajalo med tem, ko se je boril v prvi svetovni vojni, pisal pa ga je kar 20 let, v sebi skriva močna sporočila o boju med dobrim in zlim ter pravem prijateljstvu. 

Druga knjiga trilogije

Zgodba se začne po razdelitvi Bratovščine. Frodo in Samo se sama odpravita v Mordor, na poti tja pa kmalu ugotovita, da ju zasleduje Gollum. Ko ga ujameta, jima v zameno za življenje obljubi zvestobo, zato postane njun vodič v Mordor.Aragorn, Legolas in Gimli medtem zasledujejo Sarumanove orke, ki so ugrabili Meda in Pipina. Gimli, Legolas in Aragorn sledijo hobitjim sledem in razodene se jim Gandalf, ki je po svoji vrnitvi zdaj Gandalf Beli. 

Podkast Dobre knjige: O Tolkienu in fantazijski literaturi

Svetovni fenomen

Saga o Frodu, skromnem hobitu, ki ga usoda izbere za rešitelja Srednjega sveta, je obveljala za enega od temeljev svetovne fantazijske književnosti. Gospodarja prstanov so prevedli v večino svetovnih jezikov in danes velja za eno najbolje prodajanih knjig vseh časov. Po njej so nastale številne radijske, televizijske in filmske predelave, med njimi odmevni filmi v režiji Petra Jacksona, pred kratkim pa tudi televizijska serija Rings of Power. 

Novi prevodi

Delo je bilo v slovenščino doslej prevedeno že dvakrat, tokratni prevod pa bo prvi, v katerem bodo lastna imena in poimenovanja usklajena tako s prevodom romana Hobit kot tudi knjige Silmarilion. Slednjo je Tolkien pojmoval kot nujen dodatek h Gospodarju prstanov in bo v prevodu Sergeja Hvale izšla leta 2024.

O avtorju

J.R.R. Tolkien (1892–1973) je oče sodobne fantazijske književnosti in skorajda ne potrebuje predstavitve. Že kot mlad je pokazal veselje do starih jezikov, ki ga je zaznamovalo z izbiro poklica. Diplomiral je iz stare norveščine, sodeloval pa je tudi pri pisanju Oxfordovega angleškega slovarja. Poučeval je staro angleščino, obenem pa še vrsto drugih jezikov. A jezike si je tudi izmišljal. Tako je v okviru Srednje ga sveta, kamor je postavil vse svoje pripovedi od Hobita in Gospodarja prstanov do Silmarilliona, ustvaril vrsto jezikov in pisav, ki so jih uporabljala tamkajšnja bitja. Poleg fantazijskih del je napisal vrsto znanstvenih razprav, pero pa je uporabil tudi za pisanje pesmi. Leta 1972 je prejel častni naziv poveljnik Reda britanskega imperija  (CBE) in častni doktorat Oxfordske univerze iz književnosti. Umrl je leto kasneje, njegovo literarno zapuščino pa je v upravljanje prevzel njegov najmlajši sin Christopher.

Leto izida: 2023

Število strani: 536

ISBN/EAN: 9789610169079

Mere izdelka: 14,8 x 20,8 x 4,1 cm

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Urednik: Darja Marinšek

Prevajalec: Sergej Hvala

Zbirka: Srednji svet

Priporočamo vam tudi

Anja Mugerli-foto Sasa Kovačič

Anja Mugerli nominirana za kresnika

Vse, kar morate vedeti o nominacijah za nagrado časopisa Delo.

Lahko bi umrl na tem kavču z mano je modra ptica

Najbolj prodajane knjige za odrasle: april 2024

Vstopite v veličastni svet knjižnih ilustracij

Voditelji Slovenije

Kozma Ahačič

Kozma Ahačič o knjigi Stati inu obstati

Preberite, zakaj je zapuščina protestantov lahko gonilo razvoja duhovnosti.

Menu