Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Gospodar prstanov-Bratovščina prstana 1100 px

Gospodar prstanov 1: Bratovščina prstana

J. R. R. Tolkien

Pravijo, da se ljudje delimo na tiste, ki so Gospodarja prstanov že prebrali in tiste, ki ga še bodo. Delo, ki je v avtorjevi glavi nastajalo med tem, ko se je boril v prvi svetovni vojni, pisal pa ga je kar 20 let, v sebi skriva močna sporočila o boju med dobrim in zlim ter pravem prijateljstvu. 

Prva knjiga trilogije

V prvem delu trilogije spoznamo Bratovščino prstana. Mladi hobit Frodo Bisagin od svojega strica Bilba Bisagina podeduje prstan, ki pa ga mora zaradi njegove moči uničiti. Na poti ga spremlja in mu pomaga Bratovščina prstana, ki jo sestavljajo: dva predstavnika ljudi (Aragorn, Boromir), čarovnik (Gandalf), vilinec (Legolas), trije hobiti (Pipin, Medo in Samo) ter škrat (Gimli). 

Podkast Dobre knjige: O Tolkienu in fantazijski literaturi

Svetovni fenomen

Saga o Frodu, skromnem hobitu, ki ga usoda izbere za rešitelja Srednjega sveta, je obveljala za enega od temeljev svetovne fantazijske književnosti. Gospodarja prstanov so prevedli v večino svetovnih jezikov in danes velja za eno najbolje prodajanih knjig vseh časov. Po njej so nastale številne radijske, televizijske in filmske predelave, med njimi odmevni filmi v režiji Petra Jacksona, pred kratkim pa tudi televizijska serija Rings of Power. 

Novi prevodi

Delo je bilo v slovenščino doslej prevedeno že dvakrat, tokratni prevod pa bo prvi, v katerem bodo lastna imena in poimenovanja usklajena tako s prevodom romana Hobit kot tudi knjige Silmarilion. Slednjo je Tolkien pojmoval kot nujen dodatek h Gospodarju prstanov in bo v prevodu Sergeja Hvale izšla leta 2024.

O avtorju

J.R.R. Tolkien (1892–1973) je oče sodobne fantazijske književnosti in skorajda ne potrebuje predstavitve. Že kot mlad je pokazal veselje do starih jezikov, ki ga je zaznamovalo z izbiro poklica. Diplomiral je iz stare norveščine, sodeloval pa je tudi pri pisanju Oxfordovega angleškega slovarja. Poučeval je staro angleščino, obenem pa še vrsto drugih jezikov. A jezike si je tudi izmišljal. Tako je v okviru Srednje ga sveta, kamor je postavil vse svoje pripovedi od Hobita in Gospodarja prstanov do Silmarilliona, ustvaril vrsto jezikov in pisav, ki so jih uporabljala tamkajšnja bitja. Poleg fantazijskih del je napisal vrsto znanstvenih razprav, pero pa je uporabil tudi za pisanje pesmi. Leta 1972 je prejel častni naziv poveljnik Reda britanskega imperija  (CBE) in častni doktorat Oxfordske univerze iz književnosti. Umrl je leto kasneje, njegovo literarno zapuščino pa je v upravljanje prevzel njegov najmlajši sin Christopher.

Leto izida: 2023

Število strani: 632

ISBN/EAN: 9789610169062

Mere izdelka: 14,8 x 20,8 x 4,8 cm

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Urednik: Darja Marinšek

Prevajalec: Sergej Hvala

Zbirka: Srednji svet

Knjige istega avtorja

Priporočamo vam tudi

Hladilne torbe za urbani piknik

Vedno pripravljeni na piknik v stilu

Priročne hladilne torbe, v katerih bo poletni prigrizek ostal prijetno ohlajen

Lahko bi umrl na tem kavču z mano je modra ptica

Zakaj izbrati peresnico z izbrano vsebino

Vstopite v veličastni svet knjižnih ilustracij

Kozma Ahačič

Kozma Ahačič: Zapuščina protestantov kot gonilo razvoja duhovnosti

Kako izbrati šolsko torbo?

Nakup šolske torbe ali nahrbtnika naj bo premišljena odločitev, cena pa naj ne bo odločujoči dejavnik.

Menu