Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

70 let naše najstarejše zbirke za mladino

Knjižna zbirka Sinji galeb praznuje 70. rojstni dan.

Kaj imajo skupnega večne uspešnice, kot so Pika Nogavička, Mali princ in Jadran Krt, z domačo klasiko Bratovščina Sinjega galeba?

Vse te knjige so izšle v zbirki Sinji galeb, ki letos praznuje častitljivo 70. obletnico.
 

Sinji galeb se predstavi

Začetek najstarejše knjižne zbirke za mladino pri nas sega v leto 1952, ko je izšla prva knjiga v zbirki, Mladost v džungli indijskega pisatelja Dhana Gopala Mukerdjija, kot druga pa ponatis priljubljene Bratovščine Sinjega galeba Toneta Seliškarja, po kateri je zbirka dobila ime.

Ustanovitelj zbirke in njen prvi urednik je bil pesnik Ivan Minatti. Po mnenju strokovnjakov za mladinsko književnost je postavil pomembne temelje in opredelil kriterije zbirke. Sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja je zbirko v urejanje sprejel Marko Uršič, sledil mu je Vasja Cerar, kratek čas jo je urejal tudi Boštjan Gorenc, zdaj je zadnjo odgovorna Alenka Veler.

 

Ivan Minatti je v zbirko Sinji galeb od vsega začetka uvrščal priljubljene in kakovostne knjige tujih avtorjev in avtoric, k pisanju pa spodbujal domače pisatelje in pisateljice.

O zbirki je ob njeni 50. obletnici literarna zgodovinarka dr. Marjana Kobe zapisala: »Danes je pogled na knjižno zbirko Sinji galeb kot celoto mogoče strniti v dve pomenljivi ugotovitvi: prva je ta, da je v polstoletni dobi v tej zbirki prvič izšel dobršen del izvirnih slovenskih proznih besedil, ki so danes kanonski teksti; in, drugič, da je zbirka v petdesetih letih izhajanja s prevodno literaturo pokrila tako rekoč vse evropske dežele, širno Rusijo, ZDA, Kanado, reprezentativni zgledi zastopajo Azijo, Južno Ameriko, Afriko in Avstralijo.«
 

Raznoliko branje s številnimi nagradami

Danes zbirka, v kateri je do doslej izšlo več kot 350 knjig, nadaljuje z objavljanjem novih slovenskih avtorjev in avtoric ter z objavljanjem novosti že uveljavljenih sodobnih slovenskih pisateljev in pisateljic. Prav tako nadaljuje s posredovanjem svetovnih mladinskih uspešnic in z mednarodnimi nagradami ovenčanih tujih del.

Za zbirko so ustvarjali številni izjemni likovni umetniki in umetnice:

Marsikdo od slovenskih avtorjev in avtoric je svojo profesionalno pot začel prav ob zbirki Sinji galeb, ki je široko odprta v žanrsko-oblikovnem in motivno-tematskem pogledu. V zbirko so uvrščene knjige, ki so namenjene prednajstnikom in najstnikom, v njej so v glavnem objavljena dela, v katerih so glavni junaki večinoma najstniki. 

V zbirki Sinji galeb najdemo žanrsko raznolika dela:

  • pustolovske pripovedi, 
  • fantastične zgodbe,
  • kriminalke,
  • detektivke,
  • živalske zgodbe, 
  • znanstvenofantastične pripovedi, 
  • spominsko prozo, 
  • biografske pripovedi, 
  • mladinske potopise in 
  • zgodovinske romane. 

Večine knjig v zbirki pa vendarle ne moremo umestiti v noben poseben predalček – te so preplet različnih žanrov.
 

Kaj najraje berejo mladi?

Zbirka Sinji galeb je ime dobila po knjigi Bratovščina Sinjega galeba. Ta povest je najprej izhajala v nadaljevanjih v mladinski reviji Naš rod v letniku 1935/36, v knjižni obliki pa je prvič izšla pri založbi Mladinska matica leta 1936. Avtor sam je zgodbo za drugo izdajo leta 1948 precej popravil in jo prilagodil družbenim okoliščinam po 2. svetovni vojni. 

Iz besedila je v duhu časa odstranil skorajda vse, kar je bilo povezano s krščanstvom, na nekaterih mestih pa dodal nekaj besedila, ki je v skladu s tistim časom poudarjalo moč skupnega dela, kolektiva in kazalo na izkoriščanje delavskega razreda. Popravljena verzija je doživela kar 22 ponatisov in različnih izdaj. Leta 2011 smo spet dobili novo različico knjige.

V zbirki Sinji galeb je ponovno izšel ponatis predvojne izdaje Bratovščine Sinjega galeba, a tokrat nekoliko jezikovno posodobljen – odpravljene so nekatere pravopisne zastarelosti, nekaj pa je tudi drobnih vsebinskih popravkov. Nova, posodobljena različica prvotne izdaje je opremljena tudi z novimi ilustracijami. 

Doslej je v zbirki Sinji galeb izšlo več kot 350 knjig.

Roman Bratovščina Sinjega galeba je ena najbolj priljubljenih mladinskih knjig pri nas, izšla je že v več kot 160.000 izvodih, prevedena pa je v srbski, hrvaški in italijanski jezik. Tudi v srbščini in hrvaščini je knjiga doživela več ponatisov – srbska izdaja je še vedno na voljo.

K priljubljenosti knjige je zelo pripomogel celovečerni film v srbohrvaščini iz leta 1953, še bolj pa nadaljevanka iz leta 1970 v slovenščini. Knjiga je bila prirejena tudi za odrske deske, po njej je pred kratkim nastala pripovedovalska predstava. 

Ena najbolj priljubljenih prevedenih knjig pri nas, ki je najprej izšla v zbirki Sinji galeb, je Mali princ francoskega pisatelja in pilota Antoinea de Saint-Exupéryja. V slovenščini smo prevod dobili leta 1964, v zbirki je izšel kot njena stota knjiga. Prevedel jo je Ivan Minatti.

 

Zanimivo dejstvo je, da je moral Ivan Minatti kolege na založbi kar nekaj časa prepričevati, da bi jo izdali, a čas je pokazal, da je imel prav, ko je trdil, da je to pomembno delo – doslej je bilo v slovenščini natisnjenih več kot 160.000 izvodov knjige v njegovem, tudi danes izjemno priljubljenem prevodu. Ker so pravice za besedilo Malega princa pred kratkim postale na voljo vsem, se je pojavilo cel kup novih izdaj in prevodov, zagotovo pa velja Minattijev za najbolj kakovostnega in pomembnega, izdaja z avtorjevimi ilustracijami pa najbolj verodostojna. 

Mali princ je največkrat prevedena otroška knjiga na svetu in to kar v 300 jezikov. Doslej je bilo po vsem svetu prodanih že več kot 140 milijonov izvodov te knjige! Tudi po Malem princu je nastalo več animiranih filmov in televizijskih serij, gledaliških predstav, lutkovnih iger, muzikalov, po tej knjigi je nastala celo opera in številne različice računalniških iger. Zgodba je k ustvarjanju navdihnila tudi ustvarjalce stripov, da so jo prenesli v svoj medij. 

Tudi po mnogih drugih knjigah iz zbirke Sinji galeb so nastali filmi, televizijske nadaljevanke, animirani filmi in predstave, roman Zeleno kolo Haife Al Mansour pa je nastal celo po filmu.
 

Novi izidi ob obletnici 

Letošnji 70. jubilej zbirke Sinji galeb smo proslavili z nizom knjižnih novosti in ponatisov. Na policah knjigarn že lahko najdete fantazijski roman Bleščivka sijajne pripovedovalke Špele Frlic. To je vznemirljiva, skrivnostna in zabavna fantazijska pustolovščina, ki se začne s prihodom Rdeče katrce, ki priropota na vrh hriba Bleščivka in se ustavi na parkirišču. Izza volana se skobaca visoka suha ženska, iz prtljažnika potegne nahrbtnik, s sprednjega sedeža pa pazljivo dvigne ... aligatorja! Le kaj skriva skrivnostna Silva?

 

Med novostmi sta še romana Grizolda in Maček avtorice Lune Šribar Jurančič in Klementina ima rada rdečo Krystyine Boglar.

 

V jubilejnem letu so izšli tudi ponatisi klasičnih del za mladino in otroke, ki jih že več let ni bilo mogoče kupiti. Mladi lahko znova berejo knjige Bratovščina Sinjega galeba Toneta Seliškarja, Srebro iz modre špilje Slavka Pregla, Nedeljka Gudrun Mebs, Skrivni dnevnik Jadrana Krta in Rastoče težave Jadrana Krta Sue Townsend, Hrošč leti v somraku Marie Gripe, Teta Magda Svetlane Makarovič, Brata Levjesrčna Astrid Lindgren in Dvojne počitnice Branka Dolinarja.

Menu