Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Matjaž Schmidt

Matjaž Schmidt (1948–2010) je bil akademski slikar in ilustrator.

Po gimnaziji se je najprej vpisal na Fakulteto za arhitekturo, kasneje pa se je prepisal na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer se je specializiral za ilustratorstvo. Najprej je delal kot oblikovalec v oglaševalskem podjetju, nato je bil učitelj likovne vzgoje. Poleg tega je ilustriral za različne časopise. Večji del življenja pa je ustvarjal kot samostojni umetnik.

Skoraj štirideset let se je s svojim delom uvrščal med najpomembnejše in najbolj zaželene ilustratorje na Slovenskem. Ilustriral je za otroške revije, učbenike, knjige in pri tem sodeloval z mnogimi slovenskimi avtorji. Med drugim je ilustriral nekaj ključnih del slovenske mladinske literature: Kurirčke Janeza Bitenca, Hišo Daneta Zajca, Kekca na hudi poti ter Kekca in Bedanca Josipa Vandota, Periskop Borisa A. Novaka in Kosovirje na leteči žlici Svetlane Makarovič. Njegov opus pa obsega tudi avtorski knjigi Nejčev prvi leksikon in Nejčev drugi leksikon.

V zadnjih letih se je posvečal predvsem risanju stripov. Po slovenskih ljudskih pripovedkah je nastala knjiga Slovenske pravljice (in ena nemška). Ilustracije je razstavljal na več samostojnih razstavah.

 

Saša Pavček s knjigo Zastali čas
Saša Pavček

»Zdaj je čas za poezijo«

Priljubljena igralka in pesnica o svoji drugi pesniški zbirki Zastali čas. Preberite intervju

O-skupini_Nagrade_Modra-ptica

Nagrada modra ptica

Avtorice in avtorje vabimo k sodelovanju v natečaju za nagrado modra ptica 2022

Haruki Murakami
Haruki Murakami

»Hočem mir v duši«

Preberite intervju z japonsko literarno zvezdo

Menu