Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

ŠInrin-joku

Šinrin-joku

japonska gozdna kopel

Hector Garcia Francesc Miralles

Potem ko sta priljubljena avtorja Héctor García in Francesc Miralles v knjigi Ikigaj razkrila skrivnosti japonskih stoletnikov, v knjigi Ičigo-ičie pa japonsko umetnost doživljanja nepozabnih trenutkov, nam zdaj predstavljata blagodejne učinke šinrin-jokuja ali japonske gozdne kopeli.

Pojdite v naravo, kajti tam je življenje

Čeprav je današnja japonska kultura zelo urbana, je vse pogosteje mogoče videti skupine, pare in celo samotne pohodnike, ki se odpravljajo v naravo oziroma na zelene površine. Hodijo sproščeno, ker niso namenjeni na določen kraj. Njihov cilj je uživati zdravilne in pomladitvene učinke šinrin-jokuja.

Ta izraz so začeli uporabljati leta 1982, ko je direktor japonske agencije za gozdove izjavil, da ‘kopel’ v zelenem zdravilno učinkuje na tiste, ki jo redno izvajajo in predlagal uporabo izraza, ki ga sestavljata besedi šinrin, ‘gozdovi’, in joku, ‘kopati se’.

Čeprav večina človeštva živi v mestih, smo ustvarjeni za to, da se povežemo z naravo. Redno moramo hoditi v naravo, da si napolnimo baterije duše. Urbano življenje na naše zdravje vpliva enako ali še bolj kot globalno segrevanje. Marsikatera tegoba, ki pesti mestnega človeka, izvira iz tega, da nismo več povezani z naravo.

Šinrin-joku ali gozdna kopel prinaša številne zdravilne in pomladitvene učinke, zmanjšuje stres ter sprošča um. Na sprehodih v naravi se popolnoma predamo doživetju tukaj in zdaj, pozabimo na skrbi, se umirimo in kmalu počutimo kot del celote. Vsega tega pa ne najdemo izključno v gozdovih. Šinrin-joku lahko doživimo tudi v mestnih parkih ali doma, če se obdamo z rastlinjem. Knjiga nam predstavi filozofijo in znanost šinrin-jokuja, nasvete, kako ga izvajati v praksi in predstavi temeljna načela gozdne kopeli za vsak dan.
 

10 načel šinrin-jokuja za vsak dan

 • Enkrat na teden se okopaj v zelenem.
 • Živi s čuječnostjo.
 • Objemi drevo.
 • Prisluhni ptičjemu petju.
 • Hodi brez cilja.
 • Ustavi se in zadihaj.
 • Napiši hajku.
 • Navdihuj se z »vabi-sabijem«.
 • Popij skodelico čaja.
 • Začuti jugen.
   

Avtorja o knjigi

"Vse leto smo živeli v stresu, ki ga prinaša mestno življenje, ko se obveznosti vrstijo druga za drugo brez predaha, ko nalogam ni ne konca ne kraja, za povrh pa okoli nas ves čas vladata vrvež in umazanija. Ko smo vstopili v gozd, je to breme odpadlo, kot bi ga kdo odgnal s čarovnijo. Izklopili smo mobilne telefone in z vsakim korakom globlje v bujni gozd nas je vse bolj preplavljala umirjenost, po kateri smo hrepeneli. /…/ Ne da bi vedeli, smo se prepustili temu, čemur Japonci pravijo šinrin-joku in kar dobesedno prevajamo kot ‘gozdna kopel’."
Héctor García in Francesc Miralles
 

V Dobrih zgodbah preberite še članek Po zdravje v zeleni objem gozda.

 

»Garcia in Francesc Miralles pišeta o nepredstavljivih koristih japonske gozdne kopeli, ali po domače, sprehajanja med zelenjem. /…/ Se sploh zavedamo, kakšno srečo imamo, da nas zelenje obdaja na tako rekoč vsakem koraku?! » - Zarja & Jana

Leto izida: 2020

Število strani: 160

ISBN/EAN: 9789610156093

Mere izdelka: 145 x 205 x 13 mm

Vezava: Mehka

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Prevajalec: Nataša Müller

Knjige istega avtorja

Priporočamo vam tudi

Najbolj prodajane knjige za odrasle

Vas zanimajo naslovi z vrha lestvic?

Kozma Ahačič

Kozma Ahačič: Zapuščina protestantov kot gonilo razvoja duhovnosti

Vstopite v veličastni svet knjižnih ilustracij

Sladoled

Poletje je čas za sladoled

Sladke razvade postrezite v skodelicah Easy Life

Menu