Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Si upate misliti drugače?

Preberite uspešnice, ki rušijo ustaljena prepričanja.

So kava, alkohol in sladkor res tako zelo škodljivi? Kako globoko nas imajo v oblasti socialna omrežja? Kaj nas čaka v prihodnosti?

Odgovore na ta in podobna vprašanje najdete v svetovnih uspešnicah, ki vam bodo pomagale, da boste začeli razmišljati in živeti drugače.
 

Dejstva o hrani, ki jih morate poznati

Večina med nami prve prehranske mite sliši v otroštvu. Toda ali ste se kdaj vprašali, če vsi tudi zares držijo. Denimo:

  • Je zajtrk res najpomembnejši obrok dneva?
  • Ima štetje kalorij sploh kakšen smisel?
  • Ali resnično obstajajo dokazi, da je kava škodljiva?
Resnica na pladnju-naslovnica 1100 px
Resnica na pladnju
Tim Spector

Tim Spector, priznani profesor genetske epidemiologije na Kraljevem kolidžu v Londonu, v svoji knjižni uspešnici Resnica na pladnju, razgalja številne zmote in laži o prehrani.

Ugotavlja, da v ozadju številnih prehranskih načrtov, diet, uradnih priporočil in čudežnih zdravil kronično primanjkuje preverjenih znanstvenih dognanj. Spodbuja nas, naj na novo prevetrimo svoj odnos do hrane – ne le zaradi zdravja vsakega od nas, temveč tudi zaradi prihodnosti planeta.

 

Opravite s strupenimi učinki socialnih omrežij

Jaron Lanier je svetovno znani znanstvenik, ki nas je prvi opozoril na nevarnosti družbenih medijev. Njegova knjiga Deset razlogov, da takoj ukinete račune na družbenih medijih pojasni, kako algoritmi požirajo informacije o nas. Vedo namreč:

  • katere vrste povezav klikamo,
  • katere videoposnetke pogledamo do konca,
  • kje smo, ko počnemo vse to,
  • s kom se povezujemo osebno in po spletu,
  • kaj smo počeli, preden smo sklenili nekaj kupiti ...
Deset razlogov, da takoj ukinete racune na druzbenih medijih - naslovnica 1100 px
Deset razlogov, da takoj ukinete račune na družbenih medijih
Jaron Lanier

Vse te meritve o življenju neskončnega števila drugih ljudi algoritmi primerjajo. Njihova moč je v množičnosti. Če se osvobodite vpliva omrežij, meni Jaron Lanier, lahko preobrazite svoje življenje in svet na bolje.

 

Pogled v prihodnost

Ameriški teoretski fizik in futurolog dr. Michio Kaku je sodobni popularizator znanosti. Eden od najbolj priljubljenih naslednikov astronomskih razmišljanj slavnega Carla Sagana v knjigi Prihodnost človeštva popiše, kaj vse bi lahko omogočil razvoj tehnologije in napredek znanstvenih dognanj.

Prihodnost človeštva 1100 px
Prihodnost človeštva
Michio Kaku

Dr. Michio Kaku z osupljivo jasnostjo in spretnostjo strne zgodovino raketnega pogona in oblikovanja planetov ter pojasni, kako bi lahko ljudje kolonizirali Mars, Jupiter ali Saturn. Knjiga naj bi po mnenju kritikov iz The Wall Streen Journala zbujala nalezljivo, optimistično navdušenje.
 

Resnica o možganih

V 21. stoletja smo bolj nesrečni, osamljeni, bolni in z različnimi snovmi bolj zasvojeni kot so bili ljudje kadarkoli prej. Zakaj je temu tako? Priznani ameriški pediater endokrinolog dr. Robert H. Lustig, specialist za nevroendokrinologijo in otroško debelost, pravi, da se potrošniki ne zavedamo, da se vse skupaj začne in konča v možganih.

oprani_možgani-naslovnica
Oprani možgani
Robert H. Lustig

Prav v možganih so dejavni živčni prenašalci, kot sta serotonin (sreča) in dopamin (vznemirjenje), ter hormoni, kot je kortizol (stres), ki krojijo naše počutje, zdravje in samopodobo ne glede na to, kateri zunanji dejavniki jih sprožajo.

Kot zagovornik zdravega načina življenja in nasprotnik čezmerne uporabe sladkorja v predelani hrani nas dr. Lustig v knjigi Oprani možgani spodbudi, da se odrečemo tolažilnim odmerkom najbolj škodljivega belega prahu na svetu in poskrbimo za svoje telo.
 

Vas zanima več?

Preberite članek Kdo ali kaj nam 'pere' možgane

Znani ameriški zdravnik v knjigi Oprani možgani dokazuje, kako nas hlepenje po užitku peha v vse večjo stisko.

Menu