Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

O-skupini_Nagrade_Modra-ptica

Modra ptica

Odmevna bienalna nagrada za najboljše še neobjavljeno knjižno delo

Natečaj za nagrado modra ptica 2024

Skupina Mladinska knjiga že osmič razpisuje književno nagrado modra ptica za najboljše še neobjavljeno književno delo, in sicer za zvrst »mladinski roman«. Znotraj romana je natečaj odprt za vse žanre in vsebine.

Avtorje in avtorice vabimo, naj na natečaj prijavijo svoja še neobjavljena dela, ki niso krajša od 7 in daljša od 15 avtorskih pol in so v izvirniku napisana v slovenskem jeziku. Delo, ki ga prijavljajo, ne sme sodelovati še v kakšnem drugem natečaju.

Avtorji svoja dela pošljejo po elektronki pošti na e-naslov modraptica@mladinska-knjiga.si. Besedila naj bodo pripravljena v pisavi Times New Roman, velikost črk 12, razmik 1,5 vrstice. Avtorji naj založbi posredujejo še naslov stalnega bivališča in številko mobilnega telefona. Skrajni rok za oddajo besedila je 1. julij 2023.

Strokovna komisija v sestavi Alenka Veler (predsednica), Aljoša Harlamov (namestnik predsednice), Irena Matko Lukan, Alenka Kepic Mohar, Alenka Kristan in Tatjana Stojić (člani) bo prebrala vsa prispela dela in najboljšemu podelila nagrado v višini 10.000 evrov bruto. Nagrada vključuje avtorski honorar do naklade 5.000 izvodov.

Nominirance in zmagovalni roman bomo razglasili januarja 2024, nagrada pa bo podeljena ob izidu knjige v prvi polovici leta 2024.

Nagrada modra ptica 2022

Razglasili smo zmagovalca sedmega natečaja modra ptica za roman za odrasle, ki ga razpisuje skupina Mladinska knjiga. Nagrado prejme roman Na Klancu Tine Vrščaj.

Letošnji natečaj se je zaključil 1. julija 2021. Nanj je prispelo 60 rokopisov 40 avtoric in 20 avtorjev. Na natečaj so prispela dela že uveljavljenih avtorjev in avtoric pa tudi takih, ki jih še ne poznamo. O nagrajencu in finalistih je odločala žirija v sestavi urednikov in urednic založbe Mladinska knjiga in Cankarjeva založba: Aljoša Harlamov (predsednik), Nela Malečkar (namestnica predsednika), Andrej Ilc, Andrej Blatnik, predstavnici MKT Trgovine in sektorja Prodaja Katja Koleta in Tatjana Stojič. Po skrbnem premisleku so v ožji krog uvrstili tri dela. Nominirani so bili naslednji avtorji: Vanja Krajnc za Evo me, tu sem, Manka Kremenšek Križman za Jurij Kobal gre jutri domov, Tina Vrščaj za Na Klancu.

Med tremi finalisti je šestčlanska komisija izbrala roman Na Klancu Tine Vrščaj. Avtorica nagrajenega dela bo prejela nagrado v višini 10.000 evrov bruto. Nagrada vključuje avtorski honorar do naklade 5000 izvodov. Zmagovalni roman bo še letos izšel pri Cankarjevi založbi, objavljeni bosta tudi drugi dve nominirani deli. 

Tina Vrščaj

Na sliki: Tina Vrščaj, prejemnica nagrade modra ptica 2022

Podelitve sta se udeležili nominiranki Tina Vrščaj in Manka Kremenšek Križman, tretjega nominiranca oz. nominiranke pa ni bilo. Aljoša Harlamov, predsednik strokovne komisije, je povedal, da se sprašuje, ali je Vanja Krajnc, avtor tretjega nominiranega dela, pravo ime ali je to ime psevdonim. 

Nagrado modra ptica podeljujemo od leta 2012, vsakič za drugo književno zvrst (letošnja je za mladinski roman), od leta 2016 pa jo podeljuje bienalno. Bienalni natečaj je pomemben bazen rokopisov za prihodnje objave. Privablja tudi uveljavljene avtorje, ki doslej z založbo še niso sodelovali in del za mladino še niso pisali. Rastoči delež uveljavljenih avtorjev kaže na to, da je nagrada v našem prostoru pridobila ugled in kredibilnost. Knjige so dobro sprejete tako pri širši kot strokovni javnosti.

Doslej nagrajeni in nominirani romani za odrasle so bili zelo uspešni: roman Igranje je bil leta 2013 v ožjem izboru za nagrado kresnik, zmagovalni roman natečaja modra ptica 2018 Pogodba Mojce Širok (Mladinska knjiga, 2018) ter oba nominirana: Norhavs na vrhu hriba Suzane Tratnik (Cankarjeva založba, 2019) in Ivana pred morjem Veronike Simoniti (Cankarjeva založba, 2019), so bili v najožjem izboru še za druge nagrade. Ivana pred morjem je leta 2020 prejela kresnika 2020, nominirana je bila tudi za nagrado kritiško sito. Tudi roman Norhavs na vrhu hriba Suzane Tratnik je bil med kresnikovimi finalisti za leto 2020. Z modro ptico nagrajeni roman Pogodba Mojce Širok je bil leta 2018 nominiran za najboljši prvenec, leta 2019 pa finalist za nagrado kresnik. 
 

Utemeljitve

Zmagovalka: Tina Vrščaj 

Na Klancu je družinski in ljubezenski roman, izpisan v številnih, bolj ali manj natančno skiciranih prizorih, predvsem pa v dinamičnih dialogih, ki čas dogajanja zgodbe trdno umeščajo v našo sedanjost, morda pa že tudi bližnjo prihodnost. V ospredju je odnos med Evo in Gregorjem, ki z dvema deklicama živita na Klancu, precej odrezana od sveta, in ki počasi spoznavata, da se njune temeljne vrednote in odnos do sveta ne ujemajo povsem. Eva skuša živeti življenje mimo sodobnih tehnologij in okoljsko zavedno, v skrbi za usodo Zemlje, ki počasi umira, hkrati pa si želi poiskati službo, da bi prispevala v vse bolj prazen družinski proračun. Toda njen poskus preseganja egoizma ima v stiku z današnjo družbo posledice zgolj v tem, da navzven deluje čudaško, ter postaja eden od razlogov za to, da se par vse bolj odtujuje in s številnimi poskusi in napakami išče izgubljeno strast. Roman z veščim prepletom intimnih in družbenih tem in motivov – ekologija, kritika družbenih omrežij, prevpraševanje odnosov med spoloma, vprašanja materinskosti itd. – zadene v samo bistvo današnjega časa in odnosov; hkrati pa s svojo strukturo deluje izredno razgibano, dramatično, že skoraj filmsko. Kljub kompleksni vsebini oziroma ravno sredi nje pa preseneča tudi s trenutki čiste lepote, topline in miru.

Tina Vrščaj je pisateljica, literarna kritičarka in prevajalka. Deluje kot svobodna umetnica, piše literarne kritike in eseje za različne revije in časopise. Napisala je romana Zataknjena v pomladi (2010) in Odradek (2012). V legendarni zbirki Čebelica je leta 2017 izšla njena pravljica za otroke Plah, plašen, najplašnejši Tapatapata, v letu 2018 pa pri Cankarjevi založbi zbirka kratkih zgodb Plašč. Leta 2021 je pri Mladinski knjigi izšla njena knjiga za otroke Balabuga!
 

Finalistki:

Vanja Krajnc
Evo me, tu sem je razgiban in duhovit ljubezenski roman, ki se dogaja v naši neposredni sedanjosti. Zgodba romana se bo žal marsikomu zdela zelo znana. Duša in Martin sta skupaj že dovolj dolgo, da je njun odnos zapadel v neizbežno rutino; izginila je romantika, zdi se, da je izginila tudi privlačnost. Duša vse bolj opaža, da ji gre Martinovo pametovanje in »mansplainanje« vse bolj na živce, da je imela njena najboljša prijateljica morda prav in da se je zadovoljila z varnim in udobnim povprečjem. Želi si drugačnega, vznemirljivejšega življenja, novih izkušenj, zato se začne udeleževati petkovih protestov; z na novo pridobljeno samozavestjo pa se tudi končno postavi zase in starejšega profesorja na fakulteti opozori na njegovo neprimerno vedenje do žensk, kar ji – vsaka podobnost z resničnostjo ni naključna – nakoplje številne težave. To pa še ni vse; v službi spozna tudi mlajšega sodelavca, ki se očitno zanima zanjo. Roman prepleta številne teme in motive iz našega današnjika, s katerimi predvidljivo strukturo ljubezenske romance dviga na višjo raven, izkaže pa se tudi s humornimi, že satiričnimi portreti sodobnih moških, filmskimi dialogi in nesentimentalno zgodbo o emancipaciji neke sodobnice. 

Vanja Krajnc (1977) se po diplomi na Pravni fakulteti Maribor zaposli v računovodski službi Tovarne vozil Maribor. Od leta 2008 kot računovodja sodeluje z različnimi manjšimi družbami in samostojnimi podjetniki. Pisati začne v srednji šoli pod različnimi psevdonimi, več kot dvajset let redno objavlja v reviji Ljubezenske zgodbe in nekaterih drugih revijah. Prvi roman Evo me, tu sem je začel nastajati v času prvega koronskega zaprtja v marcu 2020, epilog je dobil junija 2021.
 

Manka Kremenšek Križman
Jurij Kobal gre jutri domov je tenkočutna pripoved o tem, kar nas vse čaka, je pripoved o nekem življenju, ki je neponovljivo in nepovrnljivo, zavito vase kot spirala in univerzalno v svoji minljivosti. Jurij Kobal, upokojeni profesor zgodovine, se nekega dne težje bolan prebudi v bolnišnici in tukaj, že zelo blizu konca, se začne njegova zgodba. Spominja se svojega odraščanje med drugo svetovno vojno, ki je zaznamovala vse; očeta, ki je med delovanjem v OF končal v Dachauu in se iz taborišča vrnil spremenjen; spominja se svoje prve in zadnje ljubezni, ki jo je dokončno pokopala temačna družinska skrivnost, ter žene in hčere, ki zdaj skrbi zanj in s katero skuša znova najti že izgubljeni stik. In medtem ko dela obračun z življenjem, svojo preteklostjo, lahko večinoma samo opazuje, kaj se mu dogaja v sedanjosti: prisluškuje notranjemu delovanju obnemoglega telesa, pogovorom sester in zdravnikov, opazuje svojo monotono okolico, strop in stene – tisto, kar išče s pogledom okrog in vase, ni neka velika zgodba, ki bi osmislila njegovo življenje, ampak volja do naslednjega diha. Prvoosebna pripoved skozi večinoma notranji monolog razkriva neko intimno življenje, ki je prepleteno z zgodovino druge polovice dvajsetega stoletja, in, še pomembneje, odkrito odpira temo, ki je pri nas pogosto potisnjena na obrobje – vprašanje kvalitete življenja v pozni starosti. 

Manka Kremenšek Križman (1964) je novinarka, prevajalka in pisateljica. Njene pravljice in kratke zgodbe so bile večkrat nagrajene na raznih natečajih Radia Slovenija, revije Sodobnost, Mladike itd. Z družino živi v Tacnu v Ljubljani. Doslej je izdala štiri zbirke kratke proze za odrasle in knjigo pravljic: Odhajanja (LUD Literatura, 2004), Po sedmih pravljičnih deželah (DZS, 2005), Dvoriščna okna (Mladinska knjiga, 2009), Tujci (Cankarjeva založba, 2021)

Seznam vseh nominirancev in prejemnikov nagrade modra ptica
 

Modra ptica 2022

Nominacije

 • Vanja Krajnc: Evo me, tu sem
 • Manka Kremenšek Križman: Jurij Kobal gre jutri domov
 • Tina Vrščaj: Na Klancu

Nagrada
Tina Vrščaj: Na Klancu

 

Modra ptica 2020

Nominacije

Nagrada
Simona Semenič: Skrivno društvo KRVZ
Dodatne informacije o izboru, nominirancih in nagrajenki

 

Modra ptica 2018

Nominacije

Nagrada
Mojca Širok: Pogodba

 

Modra ptica 2016

Nominacije

 • Neli Kodrič Filipić: Povej mi po resnici
 • Miha Mazzini: Zvezde vabijo
 • Milan Petek – Levokov: Lov za templjarskim zakladom
 • Suzana Tratnik: Tombola ali življenje

Nagrada
Miha Mazzini: Zvezde vabijo

 

Modra ptica 2014

Nominacije 

 • Miha Mazzini: Izbrisana
 • Roman Rozina: Županski kandidat Gams
 • Zoran Šteinbauer: Ljubezenski vrtiljak
 • Žiga Valetič: Optimisti v nebesih

Nagrada
Roman Rozina: Županski kandidat Gams

 

Modra ptica 2013

Nominacije

 • Tadej Golob: Kam je izginila Brina?
 • Miha Mazzini: Reševanje plavolask
 • Vinko Möderndorfer: Kot v filmu
 • Cvetka Sokolov: Kar ne ubije
 • Irena Velikonja: Taša

Nagrada
Vinko Möderndorfer: Kot v filmu

 

Modra ptica 2012

Nominacije

 • Evald Flisar: Dekle, ki bi raje bilo drugje
 • Stanka Hrastelj: Igranje
 • Nataša Konc Lorenzutti: Kava pri dišečem jasminu
 • Vinko Möderndorfer: Balzacov popek
 • Zoran Šteinbauer: Izgubljeni gozd

Nagrada
Stanka Hrastelj: Igranje

 

Trgovine Mladinska knjiga
Trgovine Mladinske knjige

Naše trgovine so zakladnice lepega in uporabnega

Irena Štaudohar
Irena Štaudohar

Vrt nas uči stvari, na katere pozabljamo

Preberite intervju z izjemno brano publicistko o povezanosti narave in človeka.

O-skupini_Emka_Blok
Emka.si

Naša spletna knjigarna je največja v Sloveniji.

Preverite.

Svet-knjige_Prijavnica
Svet knjige

Knjižni klub z najdaljšo tradicijo in največ člani

Preverite.

Menu