Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Knjižni junaki na filmskem platnu

Letošnjo 70-letnico kultne zbirke za mladino Sinji galeb zaznamujejo knjižne novosti in ponatisi ter bogat filmski program v Kinoteki.

Ob praznovanju sedemdesetletnice knjižne zbirke za mlade Sinji galeb je v Slovenski kinoteki od 1. do 31. oktobra 2022 na ogled program filmskih predstav, ki se poklanja domačim in tujim knjižnim junakom na filmskem platnu. 

Poudarek je na filmih, ki so nastali kot adaptacija mladinskih knjižnih uspešnic oziroma svojo snov in junake črpajo iz pravljičnega sveta literature. Program se odvija do konca oktobra.
 

Filmski maraton Harry Potter

V ponedeljek, 31. oktobra, bo v Slovenski kinoteki zadišalo po maslenušku, medtem ko bo filmska dvorana polna čarovnije in magičnih bitij od 11. dopoldne pa vse do poznih večernih ur.

Na filmskem maratonu ne bodo manjkali niti knjige ne drugi spominki in darilca z motivom Harryja Potterja. Med obiskovalci, ki bodo kupili vse štiri vstopnice, bodo izžrebali nagrajenca, ki bo prejel komplet knjig Harryja Potterja! Lepo vabljeni na ta čarobni filmski maraton

Film in literatura sta povezana in prepletena že od samih začetkov filmske umetnosti. Zgodnji nemi (celovečerni) filmi so snov za svoje zgodbe iskali v knjižnih klasikah in uspešnicah ter iskali načine, kako biti knjižnemu izvirniku čim bolj zvesti. Z razvojem filmske umetnosti in vzponom različnih avantgardnih gibanj se je začelo poudarjati razliko in odstopanja obeh medijev.

Mladinski film Bratovščina Sinjega galeba v režiji hrvaškega režiserja Branka Bauerja je bil posnet po knjižni predlogi Toneta Seliškarja.

Mnogi režiserji in drugi filmski ustvarjalci so popolnoma zavračali vpliv literature in želeli uprizoriti samosvoje in originalne filmske pripovedi, ki bi bile povsem ločene od literarnih interpretacij oziroma kakršnih koli knjižnih del. Vendar pa se je skozi zgodovino povezava med filmom in knjigo ohranila, če ne celo okrepila, saj so do danes mnoga knjižna dela (stripi, kratke zgodbe, pesnitve itn.) dala vsebino filmskim delom ali pa vplivala nanje, obenem pa tudi filmska umetnost vpliva na literarni svet.

Pri tem je bistvenega pomena to, da se gledalci in bralci zavedajo pomembnih razlik med obema medijema. Četudi sta literatura in film postavljena v isti fiktivni svet, ga bosta uprizorila na popolnoma svojstven način.
 

Sinji galeb na platnu

Program v Kinoteki odpira filmska priredba mladinske knjižne uspešnice Bratovščina Sinjega galeba v režiji hrvaškega režiserja Branka Bauerja. Mladinski film, posnet po knjižni predlogi Toneta Seliškarja, je že leta 1953 navduševal jugoslovansko mladino, sedemnajst let pozneje je zgodba dobila še svojo televizijsko upodobitev, nadaljevanko v osmih delih režiserja Franceta Štiglica.

Letošnjo 70-letnico zbirke je zaznamoval niz knjižnih novosti in ponatisov ter program filmskih predstav v Kinoteki.

Odprtju teden pozneje sledi projekcija animiranega filma Hiša pravljic, ki v ospredje svoje pripovedi postavi raznovrstne in raznolike pravljične junake in junakinje, ki jih dobro poznamo iz otroške in mladinske literature. Film poudarja, kako pomembno je ohraniti knjižne junake »pri življenju« s prebiranjem njihovih zgodb v knjigah.

Na tretji projekciji se posvečamo enemu najbolj prepoznavnih slovenskih mladinskih junakov – Kekcu. Njegov kultni status se je v popularni kulturi vzpostavil in utrdil predvsem zaradi upodobitve na filmskem platnu in televizijskih zaslonih.

Kekec je kultni status v popularni kulturi vzpostavil in utrdil predvsem zaradi upodobitve na filmskem platnu.

Filmski program, posvečen obletnici zbirke Sinji galeb, zaključuje veliki maraton prvih štirih filmov z enim najprepoznavnejših knjižnih junakov vseh časov – Harryjem Potterjem. 

Menu