Unovčite BON21 za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Ko piše tačka in slikajo prsti

Ko piše tačka in slikajo prsti

Vsako leto oktobra posebna žirija ob prazniku izvirne slovenske slikanice podeli nagrado Kristine Brenkove in posebna priznanja.

Letošnje posebno priznanje za inovativno interpretacijo otroške poezije je prejela slikanica Drobtine iz mišje doline pesnice Anje Štefan in ilustratorke Alenke Sottler.

V pesmih iz knjige Drobtine iz mišje doline Anja Štefan mojstrsko, na svoj mehki način lovi svet »v gladko nitko iz besed«. In ker so v tej knjigi »doma« miši, pesmice pa »piše« tačka, se porajajo pesmice iz mišjega sveta.

Iz njih se slišijo tako veseli kot neveseli toni »življenca« – kajti tudi v mišjem svetu lahko ledene zimske sapice postajajo predrzne, miška pa nima doma in jo zebe, ne najde lešnika, ki ga je skrila. Najde se tudi star mišjak, ki »nima volje, da bi našel svet na bolje« …

Otroci imajo radi miške. Če pokukamo v zgodovino »papirnatih« mišk, hitro najdemo nekaj priljubljenih drobnorepk. Tu so Miškolin Josipa Ribičiča z ilustracijami Jelke Reichman, legendarna Sapramiška in Pekarna Mišmaš Svetlane Makarovič z ilustracijami Gorazda Vahna in Lucije Stupica … Tudi v svetu so junaki velikih uspešnic pogosto miške – spomnimo se le Minke, Zverjasca in Zverjaščka.

Zakaj imajo otroci radi miške in so zato pogosti liki v slikanicah za otroke? Ker so v primerjavi z zverinami šibke, majhne, po navadi prijetne in dobrovoljne. Večjo žival lahko premagajo le z iznajdljivostjo, drugače potrebujejo zaščito in tako na neki način utelešajo nezaščitenost otroka. Otrok stiska pesti, da bi jim uspelo, saj morajo večinoma bežati … Če ne pred mačko, pa pred jezno gospodinjo z metlo, tako rekoč vse živali pa jih tudi želijo pojesti!

Slikanje s prsti je navadno prva likovna izkušnja vsakega otroka, povezana z raziskovanjem občutka za dotik, stika z materiali, z ustvarjanjem med igro in zabavo. Kaj pa se zgodi, če takšno tehniko ubere akademska slikarka in ilustratorka Alenka Sottler?

Kaj se zgodi, če vemo, da je priznana ilustratorka nakazala smer nenehnega raziskovanja kmalu na začetku svoje poti? Že njeni (in Župančičevi) Mehurčki so bili nekaj posebnega. V knjigi Ure kralja Mina je iznašla črtkanje, sledile so odmevne in zajetne Svetovne pravljice, čudovita in tudi v tujini izjemno sprejeta in nagrajena Pepelka, Svetlanine pravljice in še bi lahko naštevali, saj je ilustrirala okoli 50 knjig za otroke, imela veliko samostojnih razstav, prejela številne, tudi mednarodne nagrade. Najbolj prestižne med njimi so nagrada za odličnost na bienalu evropske ilustracije na Japonskem, zlato jabolko na bienalu ilustracije v Bratislavi na Slovaškem – eno najvišjih svetovnih priznanj za ilustracijo za cikel ilustracij za Pepelko, zlata medalja Združenja ilustratorjev v New Yorku …

Če torej priznana ilustratorka dobi na mizo pesmice, ki jih je »napisala« tačka, predvidevamo, da bo sprejela izziv in še sama poskusila nekaj izvirnega, preprostega, »snovnega«. Ustvarjala bo na način, ki omogoča bolj neposreden dotik in stik z materiali, ki jih bo uporabila. Predvidevamo tudi, da bomo lahko pokukali v ta mišji svet šele, ko bo likovno dovršen, a tudi inovativen.

Slikanico Drobtine iz mišje doline je opazila žirija že na slovenskem knjižnem sejmu leta 2017 in ji podelila naslov najlepše oblikovane knjige. Znašla se je tudi na seznamu prejemnikov priznanja zlata hruška 2018 za izvirno slovensko mladinsko leposlovno knjigo. Pesmi Anje Štefan so si prislužile večernico 2018, slikanice pa niso spregledali niti v tujini. Münchenska mednarodna mladinska knjižnica jo je uvrstila v katalog Bele vrane, v katerem vsako leto predstavi najboljše otroške in mladinske knjige iz svetovne produkcije.

»Prstne« miške seveda kar kličejo po posnemanju – otroci doma, v vrtcih in šolah bodo ustvarjali s prstki z največjim veseljem. Za »navdih« jim odprimo slikanico. Poleg tehnike prstnih odtisov lahko v slikanici opazimo tudi druge osnovne tehnike likovnega izražanja: izrezanko, lepljenko iz papirja – še nekaj zamisli za likovno ustvarjalnost otrok.

In če smo otroke že popeljali v pisan in izviren svet likovnega ustvarjanja, jim pokažimo še, da lahko prstne odtise nadgradijo, povežejo ali oživijo z barvnikom in flomastrom. Samo nekaj potez, in že lahko pred njihovimi očmi zrase gozd, travnik štiriperesnih deteljic, najrazličnejše živali in pokrajine … – živahne in unikatne stvaritve.

»Pesniška zbirka Drobtine iz mišje doline (Mladinska knjiga) Anje Štefan izraža najgloblja sporočila minimalistične otroške poezije avtorice: življenje je igra, ki nikakor ni samo svetla, ampak je v njej zaznati tudi temne tone. Le na videz preprosto otroško poezijo izvrstno dopolnjujejo inovativne ilustracije Alenke Sottler, ki mestoma ustvarjajo občutek gibanja, drugje so podobe humorno strašljive, ponovitve istih likovnih motivov pa z izjemno likovno sporočilnostjo simbolizirajo tok življenjca, ki so mu izročeni vsi mladički, vsi otročički, vsa bitja,« piše v utemeljitvi priznanja za inovativno likovno interpretacijo otroške poezije.

Drobtine iz mišje doline
Anja Štefan

Nagrada večernica 2018.

Menu