Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Mladinska knjiga

Ljubljana - Trubarjev antikvariat

Kontaktni podatki

Naslov: Mestni trg 25, 1000 Ljubljana

Telefon: (01) 244 26 83

E-naslov: antikvariat@mladinska-knjiga.si

Pon
09:00 - 19:00
Tor 09:00 - 19:00
Sre 09:00 - 19:00
Čet 09:00 - 19:00
Pet 09:00 - 19:00
Sob 08:30 - 13:30

Ljubljana - Trubarjev antikvariat

Antikvariat

K nam ste prisrčno vabljeni vsi iskalci in prodajalci starih, redkih in dragocenih knjig. Odkupujemo in prodajamo tudi stare zemljevide, razglednice, dekorativne grafike in vedute ter organiziramo dražbe starih knjig in tiskov. Na naših policah najdete raznovrsten izbor rabljenih knjig po ugodnih cenah, tudi knjige, ki v redni prodaji niso več na voljo.

Iz zakladnice antikvariata

Aktualna ponudba
 

Oglejte si aktualno ponudbo največjega slovenskega antikvariata

Katalog ponujenih naslovov se redno dopolnjuje, tako, da je v vsakem trenutku na voljo od 70 do 100 naslovov, s poudarkom na mlajših leposlovnih in strokovnih izdajah. Običajno imamo samo en izvod vsakega naslova. Predlagamo, da želeno knjigo čimprej rezervirate. V kolikor bi se zgodilo, da bi bila želena knjiga že prodana, lahko vašo željo zabeležimo in vas obvestimo takoj, ko pride v hišo drugi izvod.

Naslov, ki vam je pri srcu, lahko rezervirate preko e-naslova antikvariat@mladinska-knjiga.si ali po telefonu na številko 01 244 2683. Želena knjiga vas bo počakala v našem antikvariatu, kjer jo lahko prevzamete v roku enega tedna. Po želji vam jo lahko pošljemo tudi po pošti s plačilom po povzetju.

Vse knjige so zelo dobro ohranjene, razen če je pri posameznem naslovu označeno drugače.

Lepo in redko

 

Izbor redkejših, starejših ali najbolj iskanih tiskov

Do trikrat letno izdajamo interni katalog Lepo in redko iz zakladnice Trubarjevega antikvariata.
Namen kataloga, ki ga pošiljamo strankam na dom, je ponuditi izbor redkejših, starejših ali najbolj iskanih tiskov, ki ne zaidejo pogosto v našo prodajalno. Izbor knjig zajema vsa literarna področja.
 

Oglejte si seznam del


Kako do knjig?

Naslov, ki vam je pri srcu, lahko rezervirate

Želena knjiga vas bo počakala v našem antikvariatu, kjer jo lahko prevzamete v roku enega tedna

 

Stare in iskane grafike

 

V Trubarjevem antikvariatu lahko najdete stare zemljevide, vedute in plakate.
 

Zemljevidi

Prvi zemljevidi so nastali v antiki, vendar nekatere najdbe kažejo, da je bila kartografija razvita že v 7. tisočletju pr.n.š. Aleksandrijski učenjak Klavdij Ptolomej (ok. 85 - 170 n.š.) je s pomočjo znanosti postavil prve teoretične osnove za izdelavo kart; njegovo delo se je ohranilo v kopijah po zaslugi izvrstnih arabskih kartografov. V srednjem veku so bili v uporabi predvsem portolani-pomorske navigacijske karte, v času velikih odkritij po letu 1492 pa je kartografija doživela razcvet.

Zemljevidi so izhajali kot del atlasov, kartografskih map ali kot priloge knjigam; bili so črno-beli, izdelani v tehniki lesoreza in bakroreza ter zvečine ročno kolorirani. V 16. stoletju je postala središče kartografije Nizozemska, kjer sta znana kartografa Gerard Mercator in Abraham Ortelius postavila temelje sodobne kartografije.

V slovenskih deželah se je s kartografijo prvi ukvarjal J. V. Valvasor, prvi pomemben zemljevid naših dežel pa je leta 1744 izdelal Ivan Dizma Florjančič. Leta 1853 je Peter Kozler izdal Zemljovid slovenskih dežel, kjer so vrisane slovenske narodnostne meje, poimenovanja krajev pa so v slovenščini.

Zemljevidi, ki vam jih ponujamo v okviru spletne ponudbe, segajo v čas od druge polovice 16. stoletja do začetka 20. stoletja in ponujajo vpogled na naše dežele skozi čas.
 

Vedute

Veduta je slika ali grafika, ki detajlno prikazuje del nekega mesta, pokrajine ali arhitekturnih objektov v okolju. Prve vedute so nastale na Nizozemskem v 17. stoletju in kmalu postale priljubljen motiv. V 18. stoletju so za najboljše vedutiste veljali Benečani. Vedute so nastajale sprva v slikarski, kasneje pa tudi grafični tehniki kot priloge topografij, atlasov, grafičnih map ali knjig.

V drugi polovici 17. stoletja sta J. V. Valvasor in G. M. Vischer izdala serijo topografij slovenski krajev, upodobljenih v bakrorezu. Največ vedut naših krajev je nastalo v 19. stoletju (v tehniki litografije in ksilografije), avtorji pa so bili povečini tujci.

Ponujamo vam vedute slovenskih krajev, ki segajo v čas od 17. do konca 19. stoletja, izdelane v tehniki bakroreza, litografije in ksilografije.
 

Plakati

Prvi letaki z besedilom so se pojavili kmalu po izumu tiska, vendar jih še ne štejemo za plakate. V 17. in 18. stoletju se na letakih prvič pojavile slike, narejene v tehniki lesoreza ali gravure, leta 1798 pa se je s pojavom litografije začel vzpon plakata. V 19. stoletju je postajal plakat vedno bolj predmet umetniškega izražanja, svoj vrhunec je dosegel v obdobju art nouveauja z deli Toulouse-Lautreca in Muche.

V tem obdobju se je začel tudi vzpon slovenskega plakata, ki so ga močno zaznamovali "Vesnjani": Saša Šantel, Maksim Gaspari, Gvido Birolla in Ivan Vavpotič.

V obdobju med obema vojnama je postal plakat predvsem sredstvo obveščanja in oglaševanja, pomembno vlogo pa je odigral med 2. svetovno vojno (partizanski in domobranski plakati in letaki) in tik po njej, ko ga je oblast spretno uporabljala kot obliko politične propagande (poziv na volitve, delovne akcije ..); v tem obdobju se je s plakatom proslavilo nekaj znanih avtorjev kot so Ive Šubic, Nikolaj Pirnat, France Mihelič ..

Trenutno sta v ponudbi samo dva plakata in sicer italijanski in slovenski, nastala med leti 1943-1946.

Dražba

 

48. Dražba starih knjig in tiskov

V Trubarjevem antikvariatu enkrat na leto pripravimo dražbo dragocenih starih domačih in tujih knjig in tiskov (razglednic, zemljevidov, letakov, plakatov ...).

Vljudno vabljeni na 48. dražbo starih knjig in tiskov, ki bo potekala v četrtek, 30. novembra 2023 ob 18. uri v Trubarjevem salonu Trubarjevega Antikvariata v Ljubljani. Dražbene knjige in tiske si lahko v živo ogledate v antikvariatu med 27. 11. in 29. 11. 2023 od 9.00 do 19.00, na dan dražbe pa le v dopoldanskem času (do 12.00). Več informacij o dogodku in dražbenih tiskih pa lahko najdete v priloženem katalogu.
Vabljeni!

Prijavite se na e-novice

Vse, ki želite sodelovati v dražbah starih knjig in tiskov, vabimo, da se prijavite na naše e-novice, da boste o dražbah obveščeni med prvimi:

Več o dražbah starih tiskov v Sloveniji na www.artauction.info.

 

O nas

 

Smo pravi naslov za vse, ki iščete posebno staro knjigo ali bi radi prodali svoje.
 

Za vas poiščemo knjigo, ki jo želite

Na e-naslov antikvariat@mladinska-knjiga.si nam pošljite knjižno željo; mi vam knjigo poiščemo in vas obvestimo takoj, ko pride v hišo.

Ker so nekatere knjige zelo redke in jih je težko najti, je potrebno vedeti, da lahko iskanje traja kar nekaj časa - včasih tudi kakšno leto ali več. Evidenco iskalcev običajno vodimo 4 leta.
 

Od vas odkupimo knjige

Če se vam je knjig preveč nabralo in ne veste kam z njimi, nam na e-naslov antikvariat@mladinska-knjiga.si  pošljite spisek knjig, ki jih želite prodati; lahko nam ga posredujete tudi osebno ali po pošti.

Spisek bomo pregledali in odkupili knjige, ki jih potrebujemo. Ocenitev traja od enega tedna do deset dni; če se z zneskom strinjate, vam knjige odkupimo, v nasprotnem primeru vam jih vrnemo. 

Ne odkupujemo knjig:

  • ki so zamazane, polite, raztrgane, popisane ali pa so predolgo ležale v vlažnih prostorih ali kakorkoli drugače poškodovane. Dovoljujemo si diskrecijsko pravico, da kljub predhodni odobritvi zavrnemo knjige, ki ne ustrezajo splošnim kriterijem.
  • šolskih knjig
  • knjig iz odpisa knjižnic
  • starejših enciklopedij (Jugoslovanske, likovne, glasbene, pomorske, medicinske, enciklopedije leksikografskega zavoda),
  • priročnikov, podatkovnikov, starejših slovarjev (z izjemo poljskega, madžarskega, makedonskega, portugalskega, albanskega ali večjih slikovnih slovarjev)
  • zbirk kot so Naša beseda, Beseda sodobnih jugoslovanskih avtorjev, broširana izdaja 100 romanov, Umetnost v slikah in Zgodovina v slikah.
     

Obvestilo: trenutno ne odkupujemo

Ko se skladišče napolni, odkup zaustavimo za mesec ali dva; v tem času nam še vedno lahko pošljete spisek knjig za odkup, vendar pa se dostava in odkup knjig izvršita šele v času, ko ponovno začnemo z odkupom.

Trenutno knjig ne odkupujemo; z odkupom bomo predvidoma ponovno začeli po letošnjih prvomajskih praznikih. Do takrat sprejemamo samo knjige, za prevzem katerih smo že bili dogovorjeni pred 31. 3. 2022.

Antikvariat_predstavitev_DZ-1
Predstavitev antikvariata

Antikvariat z državnim odlikovanjem za ohranjanje kulturne dediščine

Ekskluzivni odlomek iz nove knjige Davida Zupančiča

Še pred izidom knjige Znanost mirnega življenja si preberite izbrani odlomek.

Znanost mirnega življenja 1100 px
David Zupančič
predplačniske kartice mladinska knjiga plus 1

Predplačniške kartice Mladinska knjiga PLUS

Podarite e-knjige, zvočnice, branke in serije video vsebin z eno aplikacijo.

Pisarna_Hero

Vse za pisarno

Naredite več v krajšem času in uživajte pri delu. S pisarniškimi izdelki iz Mladinske knjige.

Menu