Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Raj za ljubitelje knjig

Knjižni navdušenci, ljubitelji in iskalci starih, redkih ter dragocenih knjig in tiskov že dolga leta redno obiskujejo Trubarjev antikvariat v stari Ljubljani, nasproti Mestne hiše.

V antikvariatu odkupujemo in prodajamo stare, redke in dragocene knjige, natisnjene ne le v slovenščini, temveč tudi v drugih svetovnih jezikih. Med njimi lahko najdete tudi knjige v klasičnih jezikih, kot sta latinščina in grščina.

Poleg knjig odkupujemo in prodajamo tudi stare zemljevide, razglednice, dekorativne grafike in vedute, dvakrat do trikrat na leto pa organiziramo tudi dražbe starih knjig in tiskov.
V antikvariatu lahko kupite tudi rabljene knjige, ki jih poleg raznovrstne izbire odlikuje še ena, v današnjih časih zelo pomembna lastnost – ugodna cena.

Naši priznani antikvarji vam bodo z veseljem svetovali tudi pri cenitvi ter nakupu knjig in ostalih tiskov.

Državno odlikovanje za prispevek k bralni kulturi in dostopnosti knjige

31. marca 2016 je predsednik republike Borut Pahor na slovesni prireditvi podelil državno odlikovanje, medaljo za zasluge za visoko strokovno delo pri zagotavljanju dostopnosti knjig in prispevek k bralni kulturi. Medaljo za zasluge sta prevzeli Stanka Golob, ki Trubarjev antikvariat pooseblja vse od leta 1980, in Anamarija Babić, vodja Trubarjevega antikvariata.
Kot je zapisano v utemeljitvi, se je s svojim odnosom do slovenske in evropske knjižne dediščine ter do duhovne zapuščine velikih mislecev, ustvarjalcev, znanstvenikov in umetnikov, ki so s svojimi prodornimi mislimi in zamislimi bogatili in usmerjali naš razvoj, antikvariat trdno usidral med ugledne ustanove slovenske kulture. Postal je pomembno stičišče poznavalcev knjig, njenih uporabnikov, ljubiteljev, zbirateljev in iskalcev, ki so se vedno lahko zanesli na znanje, razgledanost ter zavzeto in požrtvovalno delo sodelavcev antikvariata.

Priznanje je potrditev strokovnega, izjemno pripadnega dela ter osebne zavzetosti vseh, ki so v več kot petdesetih letih delovanja Trubarjevega antikvariata prispevali k njegovi prepoznavnosti in slovesu pri ohranjanju kulturne dediščine. Vseh teh ljudi se je v svojem zahvalnem govoru spomnila Stanka Golob, na hudomušen način pa je izpostavila tudi najboljše prijateljice – knjige. Iskreno zahvalo pa je najprej namenila predsedniku republike, ki je z državnim odlikovanjem izkazal čast Trubarjevemu antikvariatu in njegovemu delu. Pozabila ni niti na zveste obiskovalce najstarejšega slovenskega antikvariata. Kar nekaj jih je bilo - poleg uprave Mladinske knjige in vodstva Mladinske knjige Trgovine - tudi na slovesnosti. Z bučnim aplavzom, iskrenimi čestitkami in drobnimi pozornostmi so sporočali, da se bodo tudi v bodoče radi vračali v Trubarjev antikvariat.

Zgodovina antikvariata

V letih 1711-1786 je bila stavba antikvariata prehodni dom kostanjeviških opatov. V osrčju hiše leži atrij, ki se odlikuje po edinstveni poslikavi iz začetka XVII. stoletja (prvi znani primerek ljubljanskega meščanskega stavbarstva) in odlični akustiki. Po odhodu opatov je lastnik postal žitni trgovec Tomaž Podržaj, v začetku 19. stoletja je tu delovala tiskarna Janeza Egra, v njej je prebival tudi pravnik in ljubljanski župan Peter Grasseli.

Mestna občina je 1963 leta zaupala obnovo stavbe arhitektu Borisu Kobeju. Leta 1965 se je v prostore vselil Antikvariat Cankarjeve založbe, ki se je ob tej priložnosti preimenoval v Trubarjev antikvariat.

Antikvariat se je razvil iz prvega povojnega antikvariata, ki je nastal v okviru Cankarjeve založbe leta 1945. Začetnik antikvariata je Štefan Tausig, ki je v Cankarjevo založbo prišel leta 1947. Prvi prostori za delovanje so bili na Kopitarjevi ulici, kasneje na Miklošičevi 16, po zaslugi znanstev g. Tausiga pa je dokončno našel dom na Mestnem trgu. Sprva je antikvariat deloval predvsem na podlagi kataloške prodaje knjig in med leti 1953 in 1957 izdal prve jugoslovanske kataloge antikvarnih knjig Novosti antikvariata Cankarjeve založbe. Po upokojitvi Štefana Tausiga leta 1969 je vodenje antikvariata prevzel Marjan Podgoršek, leta 1981 pa Stanka Golob, ki je antikvariat vodila do upokojitve leta 2010. Od leta 2011 antikvariat vodi Anamarija Babić.

Poslanstvo

Antikvariat (beseda je privzeta iz latinščine) bi lahko opisali kot starinarno, trgovino s starimi knjigami ali s starinami (Verbinc, 1991:55) ali knjigarno, ki trguje z redkimi, starimi, rabljenimi knjigami ali tiski, rokopisi,atlasi, geografskimi kartami in periodičnimi publikacijami (ES 1, 1987:89).

Po mnenju Marjana Podgorška, najdemo najobširnejši opis v Lexicon des Buchwessens iz leta 1952: »Antikvariat se ne omejuje samo na trgovino z rabljenimi knjigami, temveč trguje tudi z novimi znanstvenimi knjigami večjega obsega ali z zahtevnejšo literaturo. Najpomembnejša sta nakup in prodaja dragocenih in redkih knjig, posebno inkunabul. Posebno mesto imajo tudi rokopisi, lesorezi, bakrorezi.. Antikvariat v tem smislu ima mednarodni pomen. Poznamo znanstveni, bibliofilski in moderni antikvariat. Pri prodaji so pomembni katalogi in avkcije. Bistvena razlika med knjigarno in antikvariatom je cena. Knjigarna ima od založnika oblikovane cene, antikvariat pa oblikuje ceno sam (Podgoršek, 1977:101)«.

Dražba starih knjig in tiskov

Prodajne razstave

Prodajne razstave prirejamo enkrat letno in trajajo od dva do tri tedne. Ponujamo knjige, staro dekorativno grafiko iz obdobja od 17. stoletja do konca 19. stoletja (vedute, portreti), stare zemljevide od 16. stoletja dalje, plakate in propagandne letake.

Jesenske serenade

Vsak september se pri nas odvijajo Jesenske serenade, ki jih pripravljamo v sodelovanju z Glasbeno mladino ljubljansko. Serenade so odlična priložnost za mlade, nadarjene in še neuveljavljen glasbenike, da se v štirih glasbenih večerih predstavijo širšemu občinstvu.

Potekajo v atriju antikvariata, ki se ponaša z edinstveno akustiko. Večeri so vedno dobro obiskani in tudi v prihodnje bi želeli, da prireditev ostane pod našim okriljem. 

Večerni postanki

V juliju so trije večeri v atriju namenjeni Cankarjevi založbi in njenim najboljšim avtorjem, ki se nam predstavljajo s poezijo in prozo

Pesniški in glasbeni večeri

Pesniški in glasbeni večeri že uveljavljenih izvajalcev se znajdejo na programu do petkrat letno in so dobro obiskani. Priložnost za predstavitev v našem antikvariatu dobijo tako priznani pesniki in glasbeniki kot tisti, za katere verjamemo, da nekoč še bodo. V poletnem času se dogodki izvajajo v atriju, v hladnejših dneh pa v veliki grafični sobi v prvem nadstropju. 

Sejmi

Redno se udeležujemo sejmov doma in v tujini. V Sloveniji se enkrat letno odvijata sejem Antika in sejem zbirateljev Collecta, kjer redno sodelujemo. Enkrat do dvakrat letno se udeležujemo sejmov v tujini, predvsem v Nemčiji in na Hrvaškem.

Prodaja v atriju

Da bi čimbolj izkoristili prekrasen ambient našega atrija, ga poleti (poletna prodaja) in zadnji teden oktobra (prodaja knjig po 0.5 EUR) napolnimo s knjigami za akcijske prodaje. Takšen način prodaje nam omogoča, da prečistimo zaloge v skladišču in naredimo prostor za nove. V atriju pristanejo knjige, ki so malce poškodovane, nekompletne ali pa zanje enostavno ni zanimanja. Poleti razveselimo marsikaterega turista, ki zaide mimo in se čudi lepoti atriju, ki je običajno za javnost zaprt.

Menu