Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Decembrske knjižne novosti iz Cankarjeve založbe

Praznični mesec začenjamo s petimi novimi književnimi naslovi

Predstavljamo tri novosti iz zbirke Moderni klasiki, ki letos praznuje 20. obletnico, in še dve iz zbirke S poti.

Veliki spanec

Veliki spanec je prvi roman Raymonda Chandlerja. Pisatelj je z njim spremenil svet popularne literature in postal klasik t. i. trde kriminalke. Simon Popek v spremni besedi k slovenskemu prevodu (Branko Gradišnik) zapiše, da so Chandler in drugi avtorji, kot sta Dashiell Hammett in James M. Cain, »dobo jazza, prohibicije, zloma borze in gospodarske depresije opisali kot nihče prej ali kasneje«. Chandler še danes velja za osrednjega pisatelja kriminalnega romana, njegov lik Philip Marlowe pa za arhetip zasebnega detektiva.

Veliki spanec
Raymond Chandler

Prevod: Branko Gradišnik; uredil: Andrej Blatnik; spremna beseda: Simon Popek; št. strani: 224; cena: 29,99 EUR

Delno ženska

Perumal Murugan v romanu Delno ženska, ki je bil leta 2010 izvirno napisan v tamilščini, prikaže reven kmečki par brez otrok v času britanske kolonizacije. Žena se udeleži starodavnega hindujskega festivala kočij, ko se v karnevalskem vzdušju za eno noč sprostijo družbena pravila. Vsi moški postanejo bogovi, ženskam, ki želijo zanositi, pa je dovoljeno spati z neznanci. Otrok, ki se rodi iz takšne zveze, je otrok boga. Knjiga je s svojo tematiko izzvala veliko vznemirjenja v tradicionalnih slojih v Indiji in posledično premislek o konfliktih med tradicionalnim in modernim načinom življenja.

Delno ženska
Perumal Murugan

Prevod: Irena Levičar; uredil: Andrej Blatnik; spremna beseda: Ana Jelnikar; št. strani: 192; cena: 27,99 EUR

Med svetom in mano

Esej Med svetom in mano Ta-Nehisija Coatesa je zasnovan kot očetova popotnica odraščajočemu sinu ‒ črncu v družbo Združenih držav Amerike, prežeto z rasističnim nasiljem. Coates rasizem opisuje kot izrazito telesno izkušnjo; tisto, kar je videl in doživel, je zanj sistematično uničevanje temnopoltih teles. Beli suprematizem vidi kot neuničljivo silo, ki je ne bo mogoče nikoli popolnoma izkoreniniti. Knjiga nam lahko do neke mere pomaga razumeti resničnost, ki morda res ni del slovenske zgodovinske izkušnje, se pa v njej prepoznamo v okviru rasizma na evropskih tleh in  privilegiranega položaja, ki nas ločuje od mnogih, še najbolj od sistemskega nasilja, ki so mu podvrženi prebežniki iz držav globalnega juga. Obvezno branje za vse, ki bi radi razumeli izvore gibanja Black Lives Matter.

Med svetom in mano
Ta-Nehisi Coates

Prevod in spremna beseda: Petra Meterc; uredil: Aljoša Harlamov; št. strani: 128; cena: 24,99 EUR

Fado

Fado poljskega pesnika in dramatika Andrzeja Stasiuka je zbranih štiriindvajset zapisov, ki črpajo iz pisateljevih popotnih doživetij, dopolnjenih z literarnimi razmisleki. Avtor nas popelje od Karpatov prek dvorišča Srednje Evrope ‒ Romunije, Črne gore in Albanije ‒ nazaj v svojo karpatsko domovino. Od kod torej naslov? Fado, otožno portugalsko glasbo, je pisatelj poslušal na poti v albanski Podgradec in jo spremenil v osebni simbol melanholije, v kakršno je zapredena tamkajšnja pokrajina.

Fado
Andrzej Stasiuk

Prevod: Jana Unuk; uredil: Andrej Blatnik; št. strani: 136; cena: 21,99 EUR

Zadnji dnevi v stari Evropi

Richard Basset se v Zadnjih dnevih v stari Evropi, Trst ’79, Dunaj ’85, Praga ’89, ki so popis desetih ključnih let novejše evropske zgodovine ves čas vrača k vprašanju zadnjih dni in dediščine dveh imperijev: srednjeevropske habsburške monarhije in komunizma. Avtor med letoma 1979 in 1989 potuje med Trstom in Prago, obišče Varšavo in Vzhodno Nemčijo, srečuje domačinke, opazuje ostanke imperialne arhitekture, uživa v hrani in pijači … Ti zapisi o bližnjih krajih in ne prav oddaljenih časih nam omogočajo pogledati na številna znana mesta skozi oči prišleka, kar zjasni naš lastni pogled.

Zadnji dnevi v Evropi
Richard Basset

Prevod: Staša Grahek; uredil: Andrej Blatnik; št. strani: 256; cena: 24,99 EUR

predplačniske kartice mladinska knjiga plus 1

Predplačniške kartice Mladinska knjiga PLUS

Podarite e-knjige, zvočnice, branke in serije video vsebin z eno aplikacijo.

O-skupini_Emka_Blok
Emka.si

Naša spletna knjigarna je največja v Sloveniji.

Preverite.

Svet-knjige_Prijavnica
Svet knjige

Knjižni klub z najdaljšo tradicijo in največ člani

Preverite.

Menu