Unovčite BON21 za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Fado

Fado

Andrzej Stasiuk

Značilne potopisne pripovedi pogosto nagrajevanega poljskega pisatelja in dramatika Andrzeja Stasiuka, v katerih so prostor, čas, pokrajina in potovanje izhodišče za lirični opis, metafizični srh in melanholični pletež spomina in domišljije.

Fado prinaša štiriindvajset zapisov, ki črpajo iz pisateljevih popotnih doživetij, dopolnjenih z literarnimi razmisleki in spominskimi reminiscencami. Stasiukovi poetični literarni potopisi pričarajo razpoloženje in domišljijsko projekcijo krajev ob poteh, ki se začenjajo v Karpatih, zakrožijo po dvorišču Srednje Evrope, se razpotegnejo tudi na Balkan, tokrat v Romunijo, Črno goro, Albanijo, in se v loku vrnejo v pisateljevo karpatsko domovino.

Fado, otožno portugalsko glasbo, je pisatelj poslušal na poti v albanski Podgradec in jo spremenil v osebni simbol melanholije, v kakršno je zapredena tamkajšnja pokrajina. Utrinek z obiska v Sloveniji je noč, prebita v nekdanjem zaporu. Pisateljeva pot lahko vodi tudi samo po zemljevidu ali vzvratno v čas otroštva, ki ga je preživljal pri starih starših na poljskem podeželju.

Značilne Stasiukove potopisne pripovedi, v katerih so prostor, čas, pokrajina in potovanje izhodišče za lirični opis, metafizični srh in melanholični pletež spomina in domišljije.

Andrzej Stasiuk (1960), poljski pisatelj in dramatik, je napisal številne zbirke kratke proze in potopisnih esejev ter več romanov, med njimi Galicijske zgodbe, Duklo, Na poti v Babadag, Devet in Taksim. Prejel je vrsto literarnih nagrad, mdr. nike 2005, vilenico 2008, gdynio 2010, avstrijsko državno nagrado za evropsko literaturo 2016.

Leto izida: 2021

Število strani: 136

ISBN/EAN: 9789612824921

Mere izdelka: 11,5 x 20 x 0,9 cm

Vezava: Broširana

Datum izida:

Založba: Cankarjeva založba

Prevajalec: Jana Unuk

Zbirka: S poti

Priporočamo vam tudi

lestvica_naj_knjige_2021
Lestvica

Najbolj iskane knjige v 2021

Preverite seznam knjig, ki ste jih lani najraje prebirali

Mats Strandberg: Konec (poskusno branje)

Poskusno branje: apokaliptični roman Konec

Nepreklicno najbolj fejst punca sveta

Najbolj prodajane knjige za odrasle: december 2021

Najbolj prodajane knjige za otroke in mladino: december 2021

Vedno dobre zgodbe

Prijavite se na e-novice

Bodite na tekočem z najboljšimi zgodbami.

Menu