Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Zadnji dnevi v stari Evropi

Zadnji dnevi v stari Evropi

Richard Bassett

Trst ’79, Dunaj ’85, Praga ’89 
Popis desetih ključnih let novejše evropske zgodovine se ves čas vrača k vprašanjem zadnjih dni in dediščine dveh imperijev: srednjeevropske habsburške monarhije in komunizma.

Avtor med letoma 1979 in 1989 potuje med Trstom in Prago, obišče Varšavo in Vzhodno Nemčijo, srečuje domačinke, opazuje ostanke imperialne arhitekture, uživa v hrani in pijači … Zapisi o bližnjih krajih in ne prav daljnih časih, ki nam omogočajo pogledati na številna znana mesta skozi oči prišleka, kar zjasni tudi naš lastni pogled.

Richard Bassett (1955), novinar z doktoratom iz zgodovine arhitekture, se je leta 1983 kot hornist pridružil orkestru ljubljanske Opere, dve leti kasneje pa postal dopisnik Timesa. Izdal je več knjig o zgodovini in sedanjosti Srednje Evrope.
 

Prevajalka Staša Grahek o knjigi Zadnji dnevi v stari Evropi

»Bassettova knjiga je nekakšno ljubezensko pismo zadnjim pričam avstroogrskega cesarstva: krajem, arhitekturi, navadam, predvsem pa ljudem.« – Dnevnik

»Knjiga, ki je v slovenskem prevodu Staše Grahek nedavno izšla pri Cankarjevi založbi, je napisana po meri njene vsebine: v elegantnem, skoraj aristokratskem slogu, a zmeraj jasno in brez slogovnih akrobacij, kar je odlika dopisnikov stare, anglosaške šole.« – Primorski dnevnik

Leto izida: 2021

Število strani: 256

ISBN/EAN: 9789612824938

Mere izdelka: 11,5 x 20 x 1,7 cm

Vezava: Broširana

Datum izida:

Založba: Cankarjeva založba

Prevajalec: Staša Grahek

Zbirka: S poti

Priporočamo vam tudi

Zadnja želja
THE WITCHER

Sapkowski: Zadnja želja

Predstavljamo novo poslastico za ljubitelje fantazijske književnosti. Preberite nekaj strani iz sage o veščecu (The Witcher).

Poskusno branje: Harro in Libertas

Ni vsak politik državnik

Najbolj prodajane knjige za odrasle: april 2022

Muriel Barbery

Muriel Barbery: Pisatelji sežemo, kamor zaželimo

Irena Štaudohar

Preberite intervju z izjemno brano publicistko o povezanosti narave in človeka.

Menu