Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Revija_Moj:planet_04

Temperatura na Zemlji

Naš planet je bil v davni preteklosti zelo drugačen, kot je danes. Podnebje se je skozi milijarde let zgodovine Zemlje spreminjalo.

Dolgim hladnim obdobjem so sledili toplejši časi, potem se je temperatura spet znižala in se čez čas spet dvignila. 

Razlogov za spremembe temperature in podnebja je bilo veliko, toda za trenutne spremembe je dokazano odgovoren človek.

Starodavni zapisi

Kako lahko znanstveniki sploh vedo, kaj je bilo na Zemlji pred tisočletji ali pa celo pred več milijoni let? Natančne meritve temperature so mogoče šele nekaj sto let. Kaj pa pred tem? Kako lahko vedo, kakšne rastline in živali so živele pred recimo desetimi milijoni let in v kakšnih razmerah so sploh lahko obstajale?

Na srečo voda in erozija razgrajujeta površje. Ta material se potem nabira v tako imenovanih sedimentih, kot jih najdemo na dnu in bregovih rek in morij. Ti sedimenti se v dolgih časovnih obdobjih spremenijo v plasti kamnin, ki v sebi skrivajo sporočila o tem, kaj se je v kakem obdobju dogajalo na Zemlji. Enako velja za led, ki se kopiči na Grenlandiji in Antarktiki. Znanstveniki so se naučili brati ta starodavna sporočila in lahko o preteklosti ugotovijo marsikaj.

Revija_moj_planet_dec_2022

Nastanek Zemlje

Zemlja je tako kot Sonce in drugi planeti nastala pred približno 4,6 milijarde let. To je zelo daleč v preteklost. Takrat je bil naš planet staljena krogla in težko govorimo o vremenu na njej. Počasi se je njeno površje strdilo in nastala je prva skorja planeta. Na površju se je v praoceanih nabirala voda in to je trajalo dolgo časa. Približno milijardo let po nastanku planeta so se v vodi pojavila prva živa bitja in nekatera so začela ustvarjati kisik, ki je danes bistven za obstoj živali in človeka

Davnina

Bolj ko je kakšno obdobje časovno oddaljeno, težje je znanstvenikom preučevati razmere v njem. To velja tako za zgodovino človeka kot za zgodovino Zemlje. Meritve pa kažejo, da je bil naš planet pred milijardami let skoraj ves zavit v led, saj je bilo na njem mnogo bolj hladno kot danes. Temu so sledila mnogo toplejša obdobja in takrat je življenje »podivjalo«. Najbolj znano tako toplo obdobje je čas, ko so se pojavili veliki plazilci in dinozavri pred približno 100 milijoni let. Takrat je bila povprečna temperatura na Zemlji več kot 5 stopinj višja kot danes in povsod je bilo kot v amazonskem tropskem gozdu. Potem pa je pred 66 milijoni let na Zemljo padel asteroid, zaradi česar je izumrla večina rastlin in živali. Tudi dinozavri.

Revija_moj_planet_dec_amb2_2022

Zadnje vroče obdobje

Zanimivo je, da je času po izumrtju dinozavrov sledilo še toplejše obdobje, v katerem se je začel razraščati nov razred živali – sesalci, ki mu pripadajo konji, medvedi, sloni, mačke, psi, ljudje in druge kosmate živalce. Po nekaj deset milijonov let trajajočem vročinskem valu se je podnebje začelo vztrajno ohlajati in pred milijonom let je doseglo najhladnejšo točko. Od takrat so se začele izmenjavati ledene dobe  s toplejšimi obdobji med njimi. O tem pomembnem času zgodovine Zemlje pa prihodnjič.

Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
Več o reviji >

Revija_moj_pogled_naslovnica
Moj Planet

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu