Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Drevo

Katero drevo lažje preživi? Tisto, ki raste v skupini, ali tisto, ki raste samo?

Pomisli, kako je, ko piha veter, ko je vroče, ko se vsuje toča. Katero drevo pa ima zase več vode, svetlobe, prostora? Pa ti? Kdaj ti je lepše biti sam in kdaj v družbi? Kaj zmoreš že sam in kdaj potrebuješ pomoč?

Samoraslo drevo ima v ugodnih razmerah zase veliko prostora, dovolj vode in svetlobe. Je pa bolj ranljivo v vetru, neurju, vročini.
 

Kadar hodiš po gozdu, verjetno opaziš, kako se korenine sosednjih dreves prepletajo. Drevesa iste vrste si izmenjajo hrano, kadar je treba. Tako poskrbijo za sosednje drevo. Zakaj? Bližnje drevo je dobro tudi zanje. Drevesom skupaj uspe ublažiti moč vetra, zadržati več vode, ohladiti ozračje. Skupaj lažje preživijo. Po drugi strani pa drevesa v gozdu med seboj tekmujejo za prostor, svetlobo in vodo.

V gozdu poleg dreves rastejo tudi rastline, ki prekrivajo tla. Zaradi njih voda v toplih dneh počasneje izhlapeva in je več ostane v tleh.

Gobe niso le hrana živalim. In niso samo to, kar vidimo. V zemlji se razrašča podgobje, ki je podobno prepletenim nitkam. Razteza se lahko daleč naokrog in se povezuje z drevesnimi koreninami. Glive priskrbijo drevesom vodo, drevesa pa njim hrano.

V gozdu poleg dreves živi še veliko drugih rastlin, gliv, živali. Nekatera bitja v gozdu se med seboj povezujejo, druga jemljejo prostor in hrano bitjem v svoji bližini. Če se človek ne vmešava v njihove odnose, se uredi tako, da je prav. Pravimo, da se vzpostavi ravnovesje.
 

Članek je bil objavljen v reviji Cicido.

Cicido je premišljeno zasnovana revija za predšolske malčke.
Otroke spodbuja na najpomembnejših področjih razvoja in jih vabi k branju v naročju starša, pripovedovanju, plesu, razmišljanju, gibanju, ustvarjanju …

Več o Cicidoju >

Revija Cicido

Naročniki na dom prejmete 15 % popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu