Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Najlepše stvari so blizu

Potep za konec tedna

Mahnite jo k sosedom in obiščite Belo jezero na avstrijskem Koroškem.

Belo jezero ali Weissensee ljubitelji zimskih športov dobro poznajo, saj se večino zim spremeni v brezmejno drsališče.

Toda jezero, ki leži na nadmorski višini 930 metrov, se ne splača obiskati le pozimi z drsalkami, temveč tudi poleti s kopalkami. Tako svetuje Igor Drnovšek, avtor odličnega vodnika Najlepše stvari so blizu, ki predstavlja ideje za izlete po državah, s katerimi si Slovenija deli mejo. 
 

Zakaj obiskati Belo jezero?

Belo jezero ali Weissensee navdušuje z jezersko gladino, ki je vsakič druge barve. Oblačno nebo jo potemni, beli poletni oblaki, ki na nebu ostanejo za dežjem, pa ji dajo modro svežino. 

Vzhodni del jezera je najgloblji, saj najgloblja točka doseže kar 99 metrov. Strma gorska pobočja se nadaljujejo pod gladino in v tem delu jezero daje videz divjega norveškega fjorda. Tudi pohodna pot, ki vodi ob obali, se tukaj vzpne visoko v pobočje. Vrhnja plast vode se poleti prijetno ogreje in vsakdo lahko zase najde primerno obalo.

Tisti, ki imate radi več miru, se podajte na vzhodno stran, kjer ni večjih naselij, drugim bo morda bolj všeč zahodni del jezera, ki ponuja tudi nekaj zabave na vodi in v naseljih ob obali. Za začetek pa se morda lahko prepustite vožnji s turistično ladjo, ki vas popelje po celotnem jezeru.

Celoten krog okoli jezera je kar celodnevni zalogaj. Za pohodništvo je najlepši del severni breg jezera, na svoj račun pa pridete tudi ljubitelji gorskega kolesarjenja, saj okolica jezera v vseh letnih časih ponuja obilo možnosti za gorsko kolesarjenje. V Techendorfu si lahko kolesa tudi izposodite. 
 

Kako do tam?

Dostop do Belega jezera: skozi predor Karavanke, nato po A11 do Beljaka (Villacha), nato po A2 v smeri Trbiža (Tarvisia) do Podkloštra (Arnoldsteina) in naprej po cesti 111 do Šmohorja (Hermagorja) v Ziljski dolini. Od krožišča sledite oznakam za Weissensee. Iz Ljubljane je 170 kilometrov oziroma dobri dve uri vožnje.

Če se do Belega jezera odpravite za (podaljšan) konec tedna, si lahko ogledate še Ziljsko dolino (Lesachtal oziroma Lesno dolino, goro Dobrač) in se ob Zilji odpravite do izvira in/ali sotočja Zilje z Dravo pri Beljaku.

Najlepše stvari so blizu: 42 brezmejnih doživetij za konec tedna okoli Slovenije
Najlepše stvari so blizu: 42 brezmejnih doživetij za konec tedna okoli Slovenije
Igor Drnovšek

Menu