Unovčite BON21 za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Moj planet

Moj planet je odlična revija za radovedne raziskovalce, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves širni svet.

Moj planet spodbuja radovednost, ljubezen do narave in varovanje okolja

Moj planet

Starost: 8+
Obseg: 60 strani
Izhaja: Vsakega 15. v mesecu
Edicije: Na leto izide 11 številk, od tega je poletna dvojna

 

Razvajamo svoje naročnike!

Z Mojim planetom vsak mesec tudi

Bralci soustvarjajo vsebino z vprašanji, na katera odgovarjajo strokovnjaki: veterinarka, fizik, biologinja in drugi.

V januarski številki ne spreglejte

Zvončki 
V prvi odjugi se izpod snega prikažejo prvi zvončki. Najprej zacvetijo tisti, ki rastejo na toplih, južnih legah. Najzgodnejše rastlinice imajo kratka cvetna stebla, ki pa v toplem vremenu lahko še zrastejo. Na novo zapadli sneg stebel zvončkov ne polomi, le poleže jih. Poleg tega imajo njihovi cvetovi zelo dolg čas cvetenja.

Moj-planet-jan-2022-konji

Konji uživajo 
Konji pozimi preprosto uživajo. Radi imajo hladno vreme, končno ni obadov in muh. Najraje so stalno na prostem, le da se imajo v slabem vremenu kam umakniti. Poskrbeti je treba, da jim voda za pitje ne zmrzne, malo ledu pa jih ne ovira. Najpomembnejša je večja količina krme, saj se grejejo ob prebavljanju hrane.

 

 

Grendlandski-tjulenj

Grenlandski tjulenj
Tjulnji so sesalci, kar pomeni, da mladički pijejo mleko pri materi. Večino življenja preživijo v vodi in dihajo zrak. Na fotografiji je mladiček grenlandskega tjulnja, ki se skoti bel, da se lažje skrije na snegu in ledu, ko odraste, pa postane siv. Tjulnji lovijo ribe, tjulnje pa lovijo severni ali polarni medvedi.  

 

Polarna-lisica

Polarna lisica 
Pozimi je polarna lisica odeta v gost snežno bel kožuh. Ni čisto nič izbirčna, je vse, kar je užitno; leminge, ptice in njihova jajca, rake, ribe, mrhovino, odpadke … Tehta 4 kilograme (kot muca) in ima povprečno 10 mladičev na leto. Počiva v brlogu. Poleti dobi sivkasto ali rjavkasto dlako, ki je redkejša od zimske.

 

Vlečni-psi

Vlečni psi
Najbolj znani vlečni psi, ki jih poznamo v Evropi, so aljaški malamut, samojed, sibirski huski, grenlandski pes ... To so junaki neštetih odprav na severni in južni tečaj. Pravzaprav bi brez vlečnih psov tako na severni kot na južni tečaj človeška noga stopila veliko let pozneje. So tudi odlični družinski psi.

Pingvin

Pingvin
To je ptica, a ne more leteti. Z veseljem pa skače v vodo in je odličen plavalec. Ima krila, ki so prevzela funkcijo plavuti. V vodi je pravi akrobat, na suhem pa zelo slab tekač, pravzaprav samo okorno hodi, kot bi racal. Njegovo telo je odlično prilagojeno na življenje v ledeno mrzli vodi. Ali jih zebe? Pravzaprav ne, saj imajo debelo plast maščevja, ki jim pomaga ohranjati telesno temperaturo okrog 35 stopinj Celizija.   

Maja Bajželj, urednica revije Moj planet, s psom Baggiom
Intervju z urednico

Pogovor z urednico Majo

"Če se kaj dobrega prime desetih, je vredno!"

Alpski kozorogi 

5 resnic in zmot o mačkah

Psi pozimi

Najlepše zimsko ozvezdje

Aktivno Sonce

Odgovarjamo na vprašanja bralcev

Matjažu, 11-letnemu bralcu revije Moj planet, smo odgovorili, kaj ima Sonce pege

Menu