Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Hero_MP_polletna_2024

Revija Moj planet

Za znanje, zabavo in sanje!

Moj planet spodbuja radovednost, ljubezen do narave in varovanje okolja

Moj planet

Starost: 8+
Obseg: 60 strani
Izhaja: Vsakega 15. v mesecu
Edicije: Na leto izide 11 številk, od tega je poletna dvojna

 

Razvajamo svoje naročnike!

Z Mojim planetom vsak mesec do dodatnih vsebin

Bralci soustvarjajo vsebino z vprašanji, na katera odgovarjajo strokovnjaki: veterinarka, fizik, biologinja in drugi.

V februarski številki ne spreglejte

MP 6 brglez

Brglez 

Brglez je ptica stalnica. Pozimi je pogost gost krmilnic. Je zelo spreten plezalec in edini ptič pri nas, ki pleza tudi z glavo navzdol. Je eden prvih gnezdilcev, zato običajno dobi najboljša dupla. Je majhen, a dovolj napadalen, da svoje duplo uspešno brani pred večjimi pticami. Gnezdi v listnatih in mešanih gozdovih, na vrtovih, v visokodebelnih sadovnjakih, parkih in drevoredih.
 

MP 6 dalmatinec

Dalmatinec     

Gre za zelo staro pasmo. Ne vemo zagotovo, kdaj so se pojavili prvi dalmatinci, kot jih poznamo danes. Nekateri pravijo, da izvirajo iz Dalmacije – prvi zapisi o tem segajo v začetek 18. stoletja. Ko se dalmatinci skotijo, je njihova dlaka popolnoma bela. Značilne temne pike se pojavijo šele po nekaj dneh, končni vzorec pa dobijo šele, ko odrastejo …
 

MP 6 kamela

Kamela z mladičkom   

Kamele postanejo spolno zrele med tretjim in petim letom. Samci se parijo z več kamelami. Brejost traja približno 15 mesecev. Samica skoti enega mladička, ki tehta okrog 35 kg. Že prvi dan se postavi na noge. Pri materi pije mleko od devet mesecev do leta in pol. Mama skrbi za mladička najmanj dve leti. Kamele živijo tudi 50 let in več. 
 

MP 6 žafran

Pravi žafran  

ali Crocus sativus je bil dragocena začimba že za časa prvih civilizacij. Začimba so posušeni pestiči. Drag kot žafran je zato, ker je za 1 jušno žlico te začimbe treba ročno nabrati 500 pestičev. Obstaja izključno kot gojena rastlina, sicer pa obstaja okoli 200 vrst žafrana, od tega najdemo štiri vrste v Sloveniji. To so pomladanski žafran, nunka, dvocvetni, progasti in weldenov žafran.
 

MP 6 žaba

Pomagajmo žabam!

Žabice se vsako pomlad selijo iz prezimovališč proti vodam, kjer odložijo nov zarod. Ljudje smo njihove poti presekali s cestami in drugimi ovirami. Avtomobilska kolesa zanje pomenijo kruto smrt. Pogosto ostanejo žive, a hudo ranjene. Ni jim pomoči. Zagotovo občutijo bolečine. Velike ovire povzročajo tudi visoki pločniki in kamnite, zidane in žičnate ograje ...  
 

MP 6 foto meseca

Sibirska mačka 

Neva masquerade ali domača sibirska mačka je dolgodlaka pasma, ki je bila uradno potrjena šele leta 1987, čeprav je v Sibiriji (Rusija) že stoletja zelo pogosta. Vzrejajo jo po vsem svetu. Zanjo je značilna dolga dlaka in močno telo srednje velikosti. Dobro prenaša mraz pa tudi poletne temperature. Sibirska mačka obožuje naravo in se zaprta v stanovanje ne počuti dobro.
 

Maja Bajželj, urednica revije Moj planet, s psom Baggiom
Intervju z urednico

Pogovor z urednico Majo

"Če se kaj dobrega prime desetih, je vredno!"

MP 5 1920 px cl 1 medvedka

Severni medvedi

mp5 1920px CL 3 barve

Zakaj so barve pomembne?

MP 6 1920 px cl 1 žaba 1

Zakaj žabice potrebujejo našo pomoč?

Dalmatinci hero moj planet februar 2024

Čudoviti dalmatinci

Revija_moj_Planet_vesolje_poletje

Poletno vesolje

Poleti so noči sicer kratke, a tople, zato za ljubitelje nočnega neba zelo prijazne.

Menu