Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Revija_MP

Revija Moj Planet

Za znanje, zabavo in sanje!

Moj planet spodbuja radovednost, ljubezen do narave in varovanje okolja

Moj planet

Starost: 8+
Obseg: 60 strani
Izhaja: Vsakega 15. v mesecu
Edicije: Na leto izide 11 številk, od tega je poletna dvojna

 

Razvajamo svoje naročnike!

Z Mojim planetom vsak mesec do dodatnih vsebin

Bralci soustvarjajo vsebino z vprašanji, na katera odgovarjajo strokovnjaki: veterinarka, fizik, biologinja in drugi.

V majski številki ne spreglejte

MP_maj_volkovi

5 resnic o volkovih

Volčji trop je volčja družina. Ta v marsičem spominja na človeško družino, ki jo sestavljata mama in oče ter njuni potomci. Volkovi branijo svoj teritorij, velik povprečno 350 km². Voljče tuljenje ima pomen, saj se tako sporazumevajo. Volkovi so pomembni za ohranjanje narave. Te čudovite zveri se bojijo ljudi in jih ne napadajo, človeka se izogibajo.

 

MP_maj_parki

Dan parkov

24. maja v Sloveniji in Evropi zaznamujemo dan parkov. Ko je neko območje narave zelo pomembno in hkrati ogroženo, ga lahko država ali občina zavaruje. Potem tam vladajo posebna pravila obnašanja, ponekod pa celo prepovedi. Na primer prepovedano je nabiranje alpskih cvetlic, taborjenje, kurjenje ognja ali parkiranje zunaj parkirišč …

 

 

MP_maj_gore

Pojdimo v gore

Pohajkovanje po visokogorju je prav posebno doživetje. Ko opazujemo čudovito naravo, ki nas obdaja, kar pozabimo na utrudljivo hojo navzgor. Na pisanih gorskih cvetlicah se pasejo metulji, po skalnatih pobočjih skačejo gamsi, visoko nad vrhovi krožijo ujede ... Ponekod v kotanjah in dolinicah še najdemo sneg …

 

MP-maj_zelenec

Zelenec

Je pravi velikan med našimi kuščarji in se ponaša s prelepo zeleno barvo. V dolžino lahko zraste do 42 centimetrov, njegova običajna dolžina pa je od 25 do 35 centimetrov. Rep ima dvakrat daljši od telesa, in če se čuti ogroženega, ga lahko odvrže. Samec ima veliko in široko glavo značilne zelene barve in z nežnejšimi pegami.

 

MP_čebele

Čebele

Čebele so med najpomembnejšimi opraševalci rastlin. Brez njih mnoge rastline ne bi obrodile plodov in semen. Opraševanje pa je ključnega pomena tudi za ljudi, saj je zelo veliko kulturnih rastlin žužkocvetk. Najbolj poznana je medonosna čebela, poleg nje pa po Sloveniji brenči še najmanj 575 vrst divjih čebel, tudi čmrljev.

MP_maj_aligator

Misisipijski aligator

To je plazilec, ki izvira iz jugovzhodnih Združenih držav Amerike. Je ena od dveh vrst v rodu aligatorjev in je večji od kitajskega aligatorja. Odrasel aligator je dolg od 3 do 4 metre in pol, samci tehtajo tudi več kot 200 kg, samice le okrog 90 kg. Aligatorji živijo od 30 do 50 let. Na fotografiji je mladiček. Mladički se izvalijo iz jajc.

Maja Bajželj, urednica revije Moj planet, s psom Baggiom
Intervju z urednico

Pogovor z urednico Majo

"Če se kaj dobrega prime desetih, je vredno!"

RevijaMP_marec_2023

Pomagajmo žabam

Revija_MP_gozd

Gozdovi – naš stik z naravo

Revija_MP_maj_2023_amb2

Terapevtski psi  

Revija_MP_maj_volkovi

5 resnic o volkovih

Aktivno Sonce

Odgovarjamo na vprašanja bralcev

Matjažu, 11-letnemu bralcu revije Moj planet, smo odgovorili, kaj ima Sonce pege

Menu