Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Hero_MP_polletna_2024

Revija Moj planet

Za znanje, zabavo in sanje!

Moj planet spodbuja radovednost, ljubezen do narave in varovanje okolja

Moj planet

Starost: 8+
Obseg: 60 strani
Izhaja: Vsakega 15. v mesecu
Edicije: Na leto izide 11 številk, od tega je poletna dvojna

 

Razvajamo svoje naročnike!

Z Mojim planetom vsak mesec do dodatnih vsebin

Bralci soustvarjajo vsebino z vprašanji, na katera odgovarjajo strokovnjaki: veterinarka, fizik, biologinja in drugi.

V junijski številki ne spreglejte

MP_kobilar

Kobilar gnezdi

Kobilar (Oriolus oriolus) se oglaša kot violina. Je selivka, vrne se med zadnjimi. Prvi se vrnejo samci, čez kakšen teden jim sledijo samice. Le nekaj dni po prihodu par že gradi gnezdo. Gnezdo plete le samica, samec ji pomaga zbirati gradivo iz trave, mahu, listja in živalske dlake. Samica izleže od 3 do 5 jajc, iz katerih se običajno izležejo 3 mladički …

MPkratki

Barjanski okarček

Barjanski okarček (Coenonympha oedippus) je redka in ogrožena vrsta metulja. V Sloveniji živita dve obliki te vrste. Videti sta enako, živita pa v različnih okoljih. Na Primorskem okarček živi na suhih, zaraščajočih se travnikih. V osrednji Sloveniji živi na mokrotnih travnikih in nizkih barjih. Okarček živi eno leto. Večji del tega časa je gosenica in največ 12 dni metulj.

MPmeduza

Nesmrtna meduza

ima posebno moč, da se pomladi tako, da spet postane polip. Za to potrebuje posebne celice, ki so se sposobne spremeniti. Najprej je videti, kot da je meduza začela propadati: spremenijo se ji klobuk, tkivo in lovke. Nekatere se celo spremenijo v posebno sodčasto obliko. Nesmrtna meduza je bila prvič odkrita v Sredozemskem morju.

MPtartigradi

Tardigradi

Zaradi njihove neverjetne prilagodljivosti jih najdemo v najrazličnejših okoljih. Radi živijo na mahovih in lišajih, kjer se hranijo s sesanjem rastlinskih celic, pa tudi v morskih usedlinah. Ne ustavi jih niti neprijazno okolje, kot so vroči izviri, polarni led ali globine oceanov, zato živijo povsod na Zemlji. Našli so jih celo na vrhu Himalaje. Dolgi so do enega milimetra.

MPbreskev

Breskev

imenujemo plod in drevo, na katerem ta plod zraste. Ljudje so nabirali divje breskve že pred vsaj 10.000 leti. Udomačevati so jih začeli pred več kot 8000 leti na Kitajskem. Udomačevanje pomeni, da so ljudje namenoma sejali le semena iz najslajših, največjih in najzgodnejših plodov. Breskve, podobne današnjim, so vzgojili že pred 6500 leti.

Morski konjiček

Morski konjički spadajo med najbolj nenavadne ribe. Imajo škrge, plavalni mehur, luske in plavuti. Vendar se podobnosti hitro nehajo. So obupni plavalci, saj plavajo pokonci. Morski konjiček ima za poganjanje le majhno plavut na hrbtu. Dodatno lahko spreminjajo barvo glede na ozadje, podobno kot kameleoni. Mladičke pa nosi samec in ne samica!

Maja Bajželj, urednica revije Moj planet, s psom Baggiom
Intervju z urednico

Pogovor z urednico Majo

"Če se kaj dobrega prime desetih, je vredno!"

mačka v zavetišču 1920 x 1200 px

Posvajajmo iz zavetišč

KUTNAR_1920x1200

Presenetljivi gozdovi

MP 6 1920 px cl 1 žaba 1

Zakaj žabice potrebujejo našo pomoč?

Dalmatinci hero moj planet februar 2024

Čudoviti dalmatinci

mp5 1920px CL 3 barve

Zakaj so barve pomembne?

Ali veste, da barve niso samo lepe za naše oči, ampak so kot skrivne supermoči.

Menu