Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Sašo Šketa

Sašo Šketa in tradicionalni slovenski recepti v rastlinski preobleki

Kuharski vplivnež o svoji novi knjigi receptov in o tem, da je kovačeva kobila res bosa.

Priljubljeni kulinarični bloger je izdal novo knjigo.

Repa in krompir je polna tradicionalnih slovenskih receptov v veganski in vegetarijanski preobleki. Slastno, zdravo in okolju prijazno. 
 

Vaša nova knjiga je kot nalašč je za vse, ki razmišljamo o vegetarijanstvu oziroma veganstvu in se trudimo, da bi čim manj obremenjevali okolje. Ta trud je včasih bolj pobožna želja, vi pa pokažete, kako se to dela v praksi. 

Hvala za pohvalo. Resnično želim, da bi bila knjiga sprejeta tudi v okoljevarstvenem in trajnostnem duhu. Ne samo kot zbirka receptov, ampak tudi kot praktični priročnik, kako na planetu pustiti čim manjši ogljični odtis. Že samo izbira rastlinsko obarvane hrane je prvi korak v tej smeri, izbor lokalnih sestavin pa vse lepo zaokroži.
 

Naslov nove knjige, Repa in krompir, namiguje, da ste se tokrat posvetili tradicionalno slovenskim receptom. Toda dodana vrednost se skriva v podnaslovu: Najbolj prizemljena veganska kuharica. Kaj vas je vodilo pri izbiri jedi in sestavi receptov?

Drži, v novi kuharici najdemo veliko tradicionalnih slovenskih receptov v rastlinski preobleki. S tem sem knjigo želel približati širši javnosti in hkrati pokazati, kako vsestranska je lahko rastlinska prehrana. Glavno vodilo pri izbiri receptov je bilo, da so sestavine lokalnega izvora. V veganskih receptih pogosto najdemo veliko sestavin, uvoženih z drugega konca sveta. V Repi in krompirju tako npr. ni receptov z avokadom, ki je preplul Atlantik, da je prišel na police trgovin. S tem sem želel prikazati, kaj vse je mogoče ustvariti tudi izključno s sestavinami iz našega okolja.

»V Repi in krompirju tako npr. ni receptov z avokadom, ki je preplul Atlantik, da je prišel na police trgovin.«

Kuhanje je vaša »služba«, čeprav se zdi, da v njem neskončno uživate. Kateri pa so vaši konjički? Kaj počnete v prostem času?

Poleg kuhanja, fotografiranja in video produkcije le redko najdem čas za konjičke. Lahko bi rekel, da je trenutno ustvarjanje in prepletanje različnih kulinaričnih zgodb postalo tudi moj hobi. Prosti čas, ki ostane, namenim izletom v naravo, iskanju novih idej in občasno gledanju dobrih filmov.
 

Na fotografijah, ki jih objavljate na družbenih omrežjih, ste pogosto v družbi svojega psa Manga. Je tudi on navdušen nad vašo kuho? Ali kdaj skuhate tudi kaj posebej zanj?

Mango občasno degustira jedi, ki so primerne tudi za kužke. Večino časa preživi z nami v studiu in prav vsakič, ko pričnemo postavljati sceno za fotografiranje, se usede poleg in upa, da bo to njegov srečni trenutek. Sicer pa za vsak rojstni dan dobi svojo pasjo sladico, občasno pa med kuhanjem pripravim tudi kaj izključno zanj.

»Resnično želim, da bi bila knjiga sprejeta tudi v okoljevarstvenem duhu. Ne samo kot zbirka receptov, ampak kot praktični priročnik, kako pustiti čim manjši ogljični odtis.«

Pred kratkim ste se poročili. Nam izdate, kakšna je bila vaša poročna torta?

Najina poroka je bila bolj intimna, v ožjem družinskem krogu. Torte pa presenetljivo sploh nisva imela, ker nismo imeli niti klasičnega slavja. Vse kaže, da je kovačeva kobila res bosa. Sva jo pa takoj po poroki popihala v Amsterdam in potovanje je bilo izrazito kulinarično obarvano.
 

Katero jed iz nove knjige ima najraje vaša boljša polovica Neža? Kakšna je bila njena vloga pri nastajanju knjige? Katero jed iz knjige najraje pripravljate zanjo?

Neža pravi, da koleba med čokoladno-lešnikovo in korenčkovo torto. Skupaj ustvarjava že dobri dve leti, saj sva oba zelo goreča gurmana. Tudi pri tej knjigi je bila v veliko pomoč, tako pri iskanju idej kot pri testiranju jedi. Jaz pa ji največkrat pripravim brownije, saj jo s čokolado vedno razveselim.
 

Če bi lahko do konca življenja jedli eno samo jed iz svoje nove knjige Repa in krompir, katera jed bi to bila?

Mislim, da bi bila to boranija ali pa burgerji z rjavim fižolom.
 

Ves čas ste obkroženi s hrano, in to s slastno hrano ... Kako skrbite za postavo?

Se šalite, kajne? Zadnje leto sem pridobil kar nekaj dodatnih kilogramov in vsakič, ko (sicer prepozno) to opazim, se lotim hujšanja. Naslednje je v načrtu januarja. Sicer pa vnos kalorij najlaže nadzorujem tako, da se zvečer ali dopoldne povsem odpovem hrani.
 

Slišala sem, da zelo radi berete in brskate po knjigarnah. Po kakšnih knjigah najraje sežete? In kdaj najdete čas za branje? Imate trenutno na nočni omarici kakšno čtivo?

Knjige, bi lahko rekel, so moj fetiš. Že od otroštva sem namreč obkrožen s knjigami, verjetno tudi zato, ker je bila mama knjižničarka. Sicer sem pa zelo radoveden in praktičen človek in to se odraža tudi pri knjigah, ki jih berem. Te so večinoma priročniki, ki segajo vse od hrane in osebnostne rasti do tega, kako za vraga uspešno voditi posel poleg vsega naštetega. Knjige pa zadnje čase bolj poslušam kot berem. Avdio knjige so namreč idealne za kratkočasenje med vožnjo. 

Repa in krompir: najbolj prizemljena veganska kuharica
Repa in krompir: najbolj prizemljena veganska kuharica
Sašo Šketa

Menu