Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Pečenka Wellington po vegansko

Preverite recept za eno najbolj klasičnih prazničnih jedi – tokrat v rastlinski različici in v izvedbi priljubljenega kuharja Saša Škete.

»Dame in gospodje, pred vami je kraljica vsake praznično obložene mize. Pečenko Wellington v veganski različici je zelo preprosto pripraviti!«

To v svoji novi kuharski knjigi Repa in krompir zapiše spletni kuharski vplivnež Sašo Šketa. Pa poskusimo!

Sestavine

Za pečenko:

  • 2 žlici olja
  • 1/2 čebule
  • 2 stroka česna
  • 2 žlički timijana
  • 2 žlički mletega rožmarina
  • žlička mlete kumine
  • 75 g mletih praženih orehov
  • 160 g kuhane rdeče pese
  • 240 g dimljenega tofuja
  • 1/2 žličke dimljene mlete paprike
  • žlica jedilnega kvasa
  • žlica balzamičnega kisa
  • žlička javorjevega sirupa
  • 2 žlici moke
  • sol in poper po okusu
     

Za gobov nadev:

  • 500 g šampinjonov
  • 2 šalotki
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici olja
  • žlička timijana
  • sol in poper po okusu
     

Za ovoj:

  • zavoj listnatega testa
  • 2 žlici olja
  • grobo mleta sol
1

Čebulo in česen drobno nasekljamo. V ponvi segrejemo olje in ju na njem popražimo. Odstavimo z ognja, dodamo timijan in rožmarin ter premešamo. Vse skupaj prestavimo v posodo mešalnika.

2

Mlete orehe damo v ponev in jih rahlo popražimo, nato jih dodamo v posodo mešalnika. Vanjo dodamo še na kocke
narezano kuhano rdečo peso in dimljen tofu, ki smo ga prej posušili s papirnato brisačko.

3

V posodo dodamo še začimbe, dimljeno mleto papriko, jedilni kvas, balzamični kis, javorjev sirup in moko. Vse gladko
zmeljemo ter dodamo sol in poper po okusu.

4

Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač obložimo s papirjem za peko in na njem oblikujemo osnovo za našo pečenko. Ta naj bo valjasta in dolga približno 15 centimetrov. Oblikovano osnovo damo v pečico in pečemo 30 minut pri 180 °C.

5

Vmes se lotimo priprave gobovega nadeva. Šampinjone očistimo in drobno sesekljamo. Drobno nasekljamo tudi šalotki in česen. V ponvi segrejemo olje in na njem rahlo popražimo šalotko in česen, nato pa dodamo še šampinjone. Vse skupaj začinimo s timijanom, dodamo sol in poper po okusu, pražimo toliko časa, da šampinjoni spustijo vodo in ta v celoti povre. Pustimo, da se zmes popolnoma ohladi, lahko jo postavimo tudi v hladilnik.

6

Listnato testo razpremo in na sredino namažemo plast gobic v velikosti pečenke. Pečenko postavimo na gobice, nato pa celotno obložimo z gobicami. Zmes pritisnemo, da se bo držala pečenke. Pečico segrejemo na 200 °C.

7

Ob straneh pečenke testo narežemo na približno 2 cm široke trakove. Režemo jih rahlo diagonalno, ker jih bomo tik pred peko prepletli. Zgornji in spodnji rob testa zavihamo čez pečenko, stranske trakove pa prepletemo tako, da bodo med njimi tanjše špranje, skozi katere bo med peko lahko uhajala vlaga. Ostanke testa lahko porabimo za okras.

8

Na koncu testo premažemo z mlekom ali oljem, posujemo z grobo mleto soljo in postavimo v pečico. Pečemo 25 minut pri 200 °C, dokler testo ne postane zlato rjave barve. Pečenko ohladimo in postrežemo skupaj s poljubno omako in zelenjavno prilogo.

Repa in krompir
Repa in krompir
Sašo Šketa

Najbolj prizemljena veganska kuharica

Menu