Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

mačka v zavetišču 1920 x 1200 px

Posvajajmo iz zavetišč

Mnogi si želimo živeti v družbi domačih živali.
Prav gotovo si tudi ti že razmišljal o živalskem prijatelju.

Morda si že skrbnik živali in že poznaš odgovornost, ki si jo z oskrbo živali prevzel. Veš, da je ogromno skupne sreče in veselja. Pa tudi veliko odrekanja in prilagajanj naravnim potrebam živali.

Kaj moraš vedeti in kako pripraviš stanovanje, preden v družino povabite novega člana?

Skrb za žival traja vsak dan vse dni v letu

Žival potrebuje oskrbo, hrano, zaposlitev, igro in redno čiščenje prav vsak dan. Zato moramo skrbniki živali svoje delo, obveznosti in prosti čas prilagoditi potrebam in naravnemu vedenju naših domačih živali.

  posvajamo kuža

  Informirajmo se o potrebah živali

  Pred posvojitvijo preberimo dobro knjigo ali strokovni članek o lastnostih te živali in njenih naravnih potrebah: katera je kvalitetna hrana zanjo, koliko gibanja mora imeti, koliko ur mora spati, kako jo zaposlimo z igro, kako naj poteka sprehod (s kužkom, muco) in podobno. Nekateri pravijo, ah, saj imam živali vse življenje, vendar to še ne pomeni, da imamo dovolj znanja o tej živali.

  Izberi žival, ki bo imela najboljše razmere

  Ko se odločaš, kdo bi živel pri tebi, izberi tisto žival, ki ji boš lahko ponudil najboljše razmere. Izbiraj glede na potrebe živali: ali potrebuje kratke ali dolge sprehode, koliko ur igre in družbe potrebuje. Starejše živali so bolj umirjene, kužki in muce do drugega leta potrebujejo več igre. V zavetišču ti bodo povedali, ali ima žival bolj miren značaj ali je bolj živahna. Izbiraj glede na značaj, zunanjost ni tako pomembna.

   posvajamo dve muci

   Posvoji dve živali

   Posvojitev dveh živali iz istega legla zanju pomeni manj stresa ob prihodu v novo okolje. Marsikatera žival je ob prihodu v nov dom v velikem stresu, četudi tega ne pokaže. Mačke ne predejo le iz užitka, ampak tudi zaradi stresa ali bolečine. Mladički pogosto jočejo, zato jih tolažimo, jim posvečamo veliko pozornosti, jih božamo in se z njimi umirjeno igramo. Imeti morajo tudi čas za počitek. Živali posvojimo tako, da bomo na začetku nekaj dni lahko z njimi doma. 

   Pripravimo in prilagodimo prostor

   Izberi umirjen del stanovanja, brez prepiha, kjer bo žival lahko počivala. Poleg ležišča in prostora za hrano, vodo in stranišče (to dvoje ločimo vsaj nekaj metrov) pripravi tudi skrivališča. To so prostori, kjer se žival lahko skrije pred nami, se umakne, če ji je neprijetno; to je lahko pod posteljo, za omaro, v kartonski škatli, tudi stol lahko prekrijemo z odejo, da se spodaj skrije. Ko bo pripravljena, se nam bo sama približala.

   Poskrbimo za varnost

   Za varnost v stanovanju poskrbimo tako, da zamrežimo okna in balkonska vrata, oken in vrat ne odpiramo na kip, da se živali (npr. muca, kunec, morski prašiček) ne zataknejo. Ob odhodu od doma lahko žival za nekaj časa zapremo v kletko, a ne predolgo. Če imamo mladička, zavarujemo prostore, kamor bi se žival lahko zagozdila (kakšen odtok, prostor za pohištvom). Vir nevarnosti so tudi štedilniki, pralni in sušilni stroji.

    posvajamo muca

    Nadzor ali svoboda živali

    Zunaj je ogromno nevarnosti od avtomobilov do spuščenih psov, lačnih divjih živali. Nekateri ljudje žal še vedno uporabljajo strupe ali živali celo tepejo. Živali nikoli ne puščaj brez nadzora. Tudi na travniku ali v gozdu zaradi divjih živali uporabljaj povodec ali obišči bližnji pasji park. Tudi muce nikoli ne puščaj zunaj same. Samo en dogodek je dovolj, da gre kaj narobe.

    Ali veš?

    • Domačih živali je preveč, domov pa premalo. Število živali zmanjšamo s posegom sterilizacije in kastracije. S tem preprečimo trpljenje živali.
    • Živali so popolnoma odvisne od nas. Brez nas si same ne morejo pomagati. Našo skrb nam bodo s svojo ljubeznijo več kot povrnile.

    Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

    Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
    Več o reviji >

    Moj planet_7_marec_NASLOVNICA_1100px
    Revija Moj Planet

    Naročniki na dom ste deležni 15 % popusta, ob posebnih akcijah pa prejmete še imenitna darila. Spremljajte naše posebne ponudbe!

    Menu