Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Od knjige k filmu

Otroci so navdušeni, ko na zaslonu ali velikem platnu v kinu zagledajo ljubega knjižnega junaka. 

Mlajšim otrokom takšna izkušnja vzbudi občutek gotovosti, daje jim samozavest za ogled tudi česa bolj zahtevnega, saj junaka in zgodbo že poznajo.

Zverjasec je odličen primer. Velik in strašen je lahko, če ga prvič zagledamo v risanki. Če pa otrok skupaj s starši Zverjasca najprej spozna v knjigi, bo ogledu filma sledilo navdušenje! In seveda bo sledila tudi otrokova želja po neskončnem ponavljanju branja knjige in gledanja filma. S ponavljanjem otrok vsebino podoživlja, kar je pomemben del procesa učenja najmlajših.
 

Filmi kot motivacija za branje

Starejše otroke lahko s povezavo med knjigo in filmom motiviramo za branje obsežnejših romanov. Na tisoče staršev po svetu je izkoristilo priložnost ob filmih Harryja Potterja za to, da so otrokom najprej ponudili v branje roman, potem pa so si skupaj ogledali še film.

Harry Potter

Na tisoče staršev po svetu je izkoristilo priložnost ob filmih Harryja Potterja za to, da so otrokom najprej ponudili v branje roman

Starejši otroci tak film gledajo z večjo radovednostjo, kritično primerjajo vsebino v knjigi in filmu in se do obeh opredeljujejo. S tem spodbujamo njihovo izražanje tako o knjigi kot o filmu in spodbujamo sposobnost primerjave. Spontano skozi prakso branja in gledanja otroci spoznavajo tudi temeljne lastnosti obeh umetnosti.
 

Novo in drugače: branje scenarijev

Korak naprej lahko naredimo tudi z branjem scenarijev. Knjižna oblika je redko dosegljiva, toda ravno pri J. K. Rowling je to mogoče. Magične živali je prvi scenarij znane pisateljice in po njem je nastal tudi istoimenski film. Sledi še ena knjižna objava scenarija in zatem še filma, Grindelwaldova hudodelstva.
 

Najboljše za najmlajše

Mladinska knjiga je izdala vrsto slikanic in knjig za otroke, ki jim je priložen tudi DVD. Zverjasec, Zverjašček, Palčič, Polž na potepu na kitovem repu so delo znane pisateljice Julie Donaldson.

Zverjasec, ilustracija: Axel Scheffler

Britanski studio za animirani film Magic Light Pictures jih je upodobil tudi v animiranem filmu. Za odlično sinhronizacijo so poskrbeli na RTV Slovenija, kjer sodelujejo z dramskimi igralci. 

Povezava med knjigo in filmom je stara toliko, kot je star film. Eden prvih filmov, ki je zanimiv za otroke in izhaja iz romana Guliverjeva potovanja (J. Swift), je film Georgesa Mélièsa Guliverjeva potovanja med liliputanci in velikani, posnet davnega leta 1902. Skupaj z otroki si ga lahko ogledate na YouTubu. 

Predlog za starejše otroke

Kaj pa roman in celovečerna risanka za starejše otroke? Nedavno je izšla tudi knjižna klasika Dina Buzzatija Slavna medvedja zasedba Sicilije z izjemnimi ilustracijami.

Tudi temu romanu je priložen DVD istoimenskega filma, ki ga je posnel uveljavljeni italijanski stripar in animator Lorenzo Mattoti.
 

Sinji galeb na platnu

Sinji galeb je najstarejša zbirka za mladino pri nas. Doslej je izšlo že več kot 350 knjig, med njimi Mali princ, Pika Nogavička, Tajno društvo PGC, Butalci in Bratovščina Sinjega galeba, po kateri je zbirka dobila ime. 

Letošnjo 70-letnico zbirke je zaznamoval niz knjižnih novosti in ponatisov, v Kinodvoru pa je ob jubileju na ogled poletni počitniški Od knjige k filmu. Vsako nedeljo popoldne med poletnimi počitnicami si bodo družine lahko ogledale izbrani film, ustvarjen po knjižni predlogi, med drugim:

  • 26. junija začnejo s predvajanjem animiranega filma Mali princ.
  • 3. julija bodo predvajali celovečerni igrani film Bela in Sebastijan.

Oba filma sta narejena po knjižnih klasikah, ki sta izšli v zbirki Sinji galeb. Za družine zunaj Ljubljane je Kinodvor pripravil pakete filmov, narejene po knjižnih predlogah, tudi na spletnem Kinodvoru. Literarne predloge in DVD-ji filmov so na voljo tudi na izpostavljenih policah v enotah Mestne knjižnice Ljubljana.

Preverite celoten program

Menu