Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Revija Gea

Iščete darilo za vso družino? Spodbudite radovednost, vedoželjnost in veselje do življenja s poljudnoznanstveno revijo Gea. Brezplačno v prazničnem paketu: knjiga Podobe časa za nove naročnike, dostop do interaktivnih nalog, brezplačna decembrska številka revije Gea.

Gea spodbuja vseživljenjsko radovednost

Gea

Starost: Za vso družino od starejših osnovnošolcev naprej
Obseg: 76 strani
Izhaja: Vsako prvo sredo v mesecu
Edicije: Na leto izide 12 številk

 

Revijo Gea bere cela družina

V novembrski številki ne spreglejte

Preprosto in obenem genialno
Benjamin List in David W. C. Mac Millan nagrajena z Nobelovo nagrado za t. i. asimetrično organokatalizo. Njuno odkritje ima velik vpliv na farmacevtske raziskave in razvoj novih zdravil ter do okolja prijaznejšo kemijo.
 

Socialni eksperiment stoletja 
Kitajski družbeni kreditni sistem (SoCS) je nacionalni sistem za ocenjevanje državljanov in podjetij. Z njim ocenjujejo, kako zaupanja vredni so. Na Kitajskem ga pilotno uvajajo od leta 2014, že lani pa naj bi z njegovo pomočjo klasificirali kar 1,4 milijarde Kitajcev.
 

Oživljene Kraljeve igrače 
Sistem igrač Constructa, ki jih je zasnoval Niko Kralj, ne bodo navduševale le otrok, temveč tudi oblikovalske sladokusce. Trajnostno zasnovane igrače iz naravnega materiala, brez kemičnih premazov ali lakov, izdelujejo v Kočevju.
 

Vsak jezik ima svoj vonj
Dr. Kozma Ahačič, jezikoslovec, je v intervjuju za Geo med drugim poudaril: »Po osamosvojitvi nikoli nismo ponotranjili dejstva, da je bila slovenščina vse do osamosvojitve v mladostniški dobi, zdaj pa je postala odrasel jezik.«
 

Življenje v vesolju
Spomladi letos so astronomka Massachusettskega tehnološkega inštituta (MIT) Sara Seager in soavtorji nove študije, navdahnjeni z odkritjem fosfina, objavili hipotezo o možnem življenjskem ciklu organizmov v Venerinih oblakih. Kje drugje bi bilo še mogoče življenje v vesolju?
 

Alternativa fosilnim gorivom v prihodnosti
Gorivne celice spreminjajo kemično energijo goriva v električno energijo s pomočjo kemične reakcije in oksidanta. Najpogostejše gorivo je vodik, lahko pa se uporabljajo tudi druga goriva. V Evropi načrtujejo 3700 vodikovih postaj do leta 2030.
 

Muzej, posvečen le enem eksponatu 
V Malem Lošinju je doma edinstvena zgodba o športniku popolnih telesnih proporcev. Kip je na dnu morja bival skoraj dve tisočletji, konservatorsko-restavratorska dela so trajala šest let, nato pa je Apoksiomenov kip gostoval med drugim v tudi v Louvru.
 

Zabava na pomolu
V 19. stoletju, ko se je angleško znanje strojništva in gradbeništva močno okrepilo, so v obmorskih letoviščih zgradili prve zabaviščne pomole. Na koncu pomola, ki je nastal kot posrečen podaljšek promenade ob obali, se je obiskovalcu razgrnila najbolj sočna zabava. Tradicija zabaviščnih pomolov se je v 20. stoletju razmahnila po svetu.
 

Kjer se živali (še) ne bojijo človeka
Galápagos je ime za vulkansko otočje, ki je del države Ekvador in se nahaja tik ob ekvatorju v Tihem oceanu, kakih 900 kilometrov zahodno od Južne Amerike. Čeprav otoke obdajajo nepregledna oceanska prostranstva, pa svojega nastanka ne dolgujejo vodi temveč nasprotno – vročim, ognjenim procesom globoko pod zemeljskim površjem. 
 

Na Vojaku v pisani uniformi
Moj pogled se na zemljevidu ustavi v vzhodni Istri, ki jo straži 1396 metrov visoki Vojak, najvišji vrh pogorja Učka in polotoka Istra. In ko se naslednji dan res zbudimo v sončno jutro, nam prav nobeden od številnih ovinkov do Poklona, izhodišča našega planinskega izleta, ni odveč. 
 

Po poteh goriškega slavčka
Na Goriškem po enem največjih slovenskih pesnikov nosijo ime najmanj tri zanimive pohodniške poti. Prva pohodnike v novembru že tradicionalno pelje po Oljčni poti Simona Gregorčiča iz Branika na Preserje, od tam pa na Sveti Martin, Brje in nazaj v Branik.
 

Gea_Urša Jurak Kuzman
Intervju z urednico

Urša Jurak Kuzman: Za Geo damo vse od sebe

Video

Igralec Matej Puc o branju revije Gea

Video

Znanstvenik dr. Gregor Majdič o pomenu Gee

Oživljene Kraljeve igrače 

Kjer se živali (še) ne bojijo človeka

Zgodovina je brez dvoma dokazala, da so v Dubrovniku izumili karanteno. Izolacija kot koncept je zapisana v mestnem statutu iz leta 1272, omenjali so jo kot nujnost izolacije gobavcev.
Aktualno

Zgodovina izolacij

Dubrovnik je odigral ključno vlogo pri oblikovanju karantenske zakonodaje.

Menu