Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Revija_Gea_polletna hero 2024

Revija Gea

Izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za radovedne bralce vseh starosti in za vso družino.

Gea spodbuja vseživljenjsko radovednost

Gea

Starost: Za vso družino od starejših osnovnošolcev naprej
Obseg: 76 strani
Izhaja: Vsako prvo sredo v mesecu
Edicije: Na leto izide 12 številk

 

Revijo Gea bere cela družina

V majski številki ne spreglejte

Gea1

Živalski internet

Povezovanje podatkov o gibanju živali v internetno omrežje, ki bi bilo na voljo znanstveni skupnosti po vsem svetu, bi lahko učinkovito uporabljali v številne namene: od napovedovanja potresov do zaščite podvodnih pašnikov za milijone morskih organizmov.

Gea2

Upanje stran od doma

Čas je, da vlade in pravni organi uredijo pravni status podnebnih beguncev in priznajo, da so ogrožene njihove (človekove) pravice. Prav tako jim je treba priznati smrtonosno grožnjo, s katero se soočajo, tudi če nevarnosti, ki jih povzročajo podnebne spremembe, niso vedno tako neposredne kot nevarnosti, s katerimi se soočajo begunci, ki bežijo pred vojno.

Gea3

Nas bodo zdravili roboti?

Umetna inteligenca v medicini že danes igra pomembno vlogo in vse kaže, da je pred njo svetla prihodnost. Kljub nekolikšnemu odporu in strahu do njenega prehitrega in predvsem preobsežnega uvajanja morda ni odveč poudariti, da je v zdravstvo vstopila že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

 

Gea4

Digitalna umetnost

Nova računalniška orodja so povsem spremenila koordinate našega bivanja, definirajo naš obstoj, zato tudi sodobna umetniška dela sledijo digitalnim tehnologijam, v njih iščejo navdih in z njimi celo tekmujejo. Digitalna umetnost se je razvijala skupaj z napredkom računalniške tehnologije in postala pomemben del sodobne umetniške krajine.

Gea5

Rimljani so živeli podobno kot mi

Dr. Jure Krajšek: »Poslikave iz Celeje so večinoma enakovredne tistim iz Pompejev, obdelave materialov, priprava ometov in podlag za poslikave pa so celo bolj kvalitetne. Za časa Rimljanov zgrajena kanalizacija v južnem delu mestnega jedra v Celju še danes služi svojemu namenu.«

 

Gea6

Humanist, alpinist in učitelj

Letos mineva 250 let od rojstva Valentina Staniča, človeka številnih talentov, neskončne energije, entuziazma in intelektualne radovednosti, ki je v svojih 73 letih življenja pustil pomembne sledi na področju slovenskega narodnega prebujenja, alpinizma, šolstva, gospodarstva, človekoljubja, skrbi za gluhe in živali ter splošnega napredka v družbi. 

Gea7

Kako imeti vse

Leta 2012 so v Istanbulu organizirali prvi bienale oblikovanja in za temo bienala izbrali nepopolnost. Zrasla je na zelniku tedanjega direktorja oblikovalskega muzeja v Londonu, Dejana Sudjića, sina jugoslovanskih emigrantov. Nekateri vodiči Istanbulu pripenjajo pridevnik svetovljanski, drugi  kaotičen. Na eni strani kipi od bogastva, na drugi od bede. Živimo v svetu, ki se duši v predmetih, tistih, ki jih imamo, tistih, ki jih nimamo, in tistih, ki bi jih radi imeli; ampak nekoč bomo imeli vse! 

Gea8

Tradicija in pustolovščina

Kirgizija je dežela, ustvarjena za ljubitelje dolgih in slikovitih pohodov po neskončnih pogorjih, soteskah, kanjonih, planotah, dolinah.. Mesta se sicer hitro razvijajo, podeželje pa je še marsikje zamrznjeno v času. Med tradicionalnimi jurtami, številnimi čredami drobnice in goveda ter pastirji na konjih le kak prašen in obtolčen avto ter njegov lastnik s pametnim telefonom v roki opozarjata, da tudi v te kraje vstopajo sodobni trendi.

Gea9

Z morja v hribe

»Še nikoli nisem bil gor, pa že vse življenje živim pod njo,« se je najini nameri, da se povzpneva na Osoršćico, čudil lastnik apartmaja, v katerem smo bivali. »Ne razumem, zakaj Slovenci tako radi rinete gor,« je še dodal v odgovor na najin skrajno začudeni pogled, ki je pomenil samo eno: Kako je mogoče, da se v 40, 50 letih nikoli ne povzpneš na hrib, pod katerim živiš? 

Gea10

Po Krasu z mislijo na Kosovela

Ste vedeli, da letos mineva 120 let od rojstva Srečka Kosovela? Največji pesnik Krasa je umrl pri komaj 22 letih, a je do takrat napisal okrog tisoč pesmi in za sabo pustil ogromno zapuščino, ki jo še danes radi prebiramo. Naj omenimo, da je občina Sežana na pesnikov rojstni dan 18. marca letos prvič praznovala svoj kulturni praznik, a pestro dogajanje se bo ob 120. obletnici Kosovelovega rojstva z najrazličnejšimi dogodki pravzaprav nadaljevalo vse do konca maja.

Gea_Urša Jurak Kuzman
Intervju z urednico

Urša Jurak Kuzman: Za Geo damo vse od sebe

GEa_amb

Kako imeti vse

GEa_amb_2_maj

Z morja v hribe, #27/100

Revija_Gea_AMB1

V Barceloni ne skrivajo ljubezni

Revija_gea_april_2024_Amb

Cena narave

UcimSe.com
Učimse.com

Interaktivne naloge, skladne z učnimi načrti.

Preverite.

Menu