Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Hero image MKsi_1920x1200_Jesenska 2022_GEA1

Revija Gea

Izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za radovedne bralce vseh starosti in za vso družino.

Gea spodbuja vseživljenjsko radovednost

Gea

Starost: Za vso družino od starejših osnovnošolcev naprej
Obseg: 76 strani
Izhaja: Vsako prvo sredo v mesecu
Edicije: Na leto izide 12 številk

 

Revijo Gea bere cela družina

V avgustovski številki ne spreglejte

Revija Gea avgust 2022

Prehranski cunami
Države, ki so v boju z epidemijo v zadnjih letih porabile ogromno energije, virov (tudi človeških) in denarja, preprosto nimajo več kje vzeti, da bi se lahko v spopadle z novo globalno krizo, ki se že riše na obzorju. Svetovno prizorišče je torej pripravljeno na vihar vseh viharjev – prehranski cunami.

Revija Gea avgust 2022

Neprecenljiva majhna zrna
Riž je ena najbolj vsakdanjih, po drugi strani pa tudi ena bolj nenavadnih in za človekovo prehrano ključnih rastlin. Med vsemi sorodnimi rastlinami obrodi eno najmanjših zrn, vendar kljub temu prehranjuje skoraj polovico človeštva.

Revija Gea avgust 2022

Pasti slave
Slavna oseba je tržna znamka: namesto logotipa je njeno ime, namesto tipičnih barv in oblik pa obraz. Osebna tržna znamka je koncept, ki označuje vsebino.

Revija Gea avgust 2022

Sveti stol
Ko je Michael Thonet leta 1871 umrl, je bil že najpomembnejši proizvajalec pohištva in znan po vsem svetu. Stoli, ki so jih izdelovale Thonetove tovarne, so bili revolucionarni tako v oblikovanju kot konstrukciji.

Revija Gea avgust 2022

Od atlantske do sredozemske obale
Mlini na veter na grebenu Cerro Calderico pri kraju Consuegra so postali znani v 17. stoletju. Takrat je o podobnih mlinih pisal Miguel de Cervantes v svojem romanu Don Kihot. Zdaj so živo pričevanje španske literarne zgodovine in obiskovalce popeljejo v čas in prostor nastajanja Cervantesovega romana. 

Revija Gea avgust 2022

Lobanje v dolgih hišah
»Moj stari oče je bil lovec na glave, zato smo imeli doma kar nekaj trofejnih lobanj. Tega včasih turistom nisem pripovedoval, ker bi me verjetno imeli za krvoločnega divjaka. Danes pa se še fotografirajo z mano,« pripoveduje Jehay, ki je še kot mladostnik zapustil vas svojih staršev. Danes dela kot turistični vodnik na malezijskem delu Bornea.

 

Revija Gea avgust 2022

Razsvetljena znanost o razsvetljevanju 
Skozi milijone let evolucije se je človeško telo prilagodilo ciklom naravne svetlobe, zato je pomembno, da osvetlitev naših prostorov čim bolj sledi sestavi naravne svetlobe ter ritmu dneva in noči, pravi dr. Matej Kobav, ki v Laboratoriju za razsvetljavo in fotometrijo na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko  izvaja različne meritve  na področju svetlobne tehnike oziroma fotometrije.

Revija Gea avgust 2022

Zeleni prehod
Naraščajoče potrebe po električni energiji zahtevajo prehod na obnovljive vire energije. Tovrstno energijo je treba shraniti takrat, ko imamo presežke, za to pa potrebujemo ustrezne hranilnike. Najpogostejši hranilniki omrežne električne energije so črpalne hidroelektrarne.

Revija Gea avgust 2022

Kjer šteje prav vsak milimeter
Najstarejši kartografski dokument, na katerem je upodobljeno slovensko ozemlje, je Peta karta Evrope aleksandrijskega učenjaka Klavdija Ptolemaja. Med domačimi izdelovalci topografskih in kartografskih kart pripada posebno mesto Janezu Vajkardu Valvasorju.

Revija Gea avgust 2022

Po vrsti kot hiše na Zajamnikih
V spomin se mi prikrade slika lesenih pastirskih hišic, nanizanih po vrsti vzdolž »ulice«, s krasno panoramo Julijcev v ozadju: planina Zajamniki, balkon Pokljuke – tolikokrat videna, a še nikoli doživeta. Hitra raziskava pokaže, da zahteva vsem tokratnim kriterijem: nekaj bolj ravninskega, z malo višinske razlike, brez kakšnega daljšega, strmejšega klanca, pa ne več kot poldrugo uro v eno smer.

Revija Gea avgust 2022

Med oglarje na Stari vrh
Poznate zanimivo etnološko prireditev Dan oglarjev, ki zadnjih 50 let poteka prvo nedeljo v avgustu? Škoda bi bilo zamudili ta tradicionalni dogodek in si koparskega življenja ne ogledati od blizu, zato vas tokrat vabimo v Poljansko dolino, na Grebljico pod Stari vrh, v čudovito naravno okolje med gozdove.

 

Gea_Urša Jurak Kuzman
Intervju z urednico

Urša Jurak Kuzman: Za Geo damo vse od sebe

Video

Urednica Urša Jurak Kuzman o reviji Gea

Video

Znanstvenik dr. Gregor Majdič o pomenu Gee

Revija_Gea_avgust_2022_hero

Pasti slave

REvija_Gea_2022_avgust_svetilnik

Od atlantske do sredozemske obale

Zgodovina je brez dvoma dokazala, da so v Dubrovniku izumili karanteno. Izolacija kot koncept je zapisana v mestnem statutu iz leta 1272, omenjali so jo kot nujnost izolacije gobavcev.
Aktualno

Zgodovina izolacij

Dubrovnik je odigral ključno vlogo pri oblikovanju karantenske zakonodaje.

Menu