Unovčite BON21 za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Revija Gea

Izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za radovedne bralce vseh starosti in za vso družino.

Gea spodbuja vseživljenjsko radovednost

Gea

Starost: Za vso družino od starejših osnovnošolcev naprej
Obseg: 76 strani
Izhaja: Vsako prvo sredo v mesecu
Edicije: Na leto izide 12 številk

 

Revijo Gea bere cela družina

V januarski številki ne spreglejte

Revija Gea januar 2022

Zapleteno podnebje »ujeli« v modele 
Najuglednejšo znanstveno nagrado, Nobelovo nagrado za fiziko 2021, so prejeli Syukuru Manabe, Klaus Hasselmann in Giorgio Parisi, ker so nam omogočili razumevanje vremenskih in drugih procesov na našem planetu.

 

Revija Gea januar 2022

Dobavne verige
Obet naglega gospodarskega okrevanja je zamenjalo vsesplošno pomanjkanje blaga in surovin od otroških igrač do mikročipov. Kakšni so razlogi in ali so globalizaciji šteti dnevi?

 

Revija Gea januar 2022

Koristni, a ne najbolj priljubljeni 
Pojavili so se že po izumrtju dinozavrov in so rekorderji po življenjski dobi med sesalci, če upoštevamo njihovo velikost. Poznamo kar 1400 vrst netopirjev, v Sloveniji jih živi 30. Opravljajo številne ekosistemske storitve, s katerimi delajo usluge kmetovalcem, njihovi iztrebki pa veljajo za eno boljših gnojil.

Revija Gea januar 2022

Z vesoljskimi raziskavami nad zemeljske tegobe  
Intervju z dr. Boštjanom Šimuničem: »Astronavte morajo iz plovila spraviti na vozičku, ker imajo, ko po mesecu ali več stopijo na noge, ortostatično intoleranco.«

 

Revija Gea januar 2022

Čudodelna rastlina
Ajda sodi med najstarejše kulturne rastline na svetu, na Slovenskem prvič omenjena leta 1426 v gornjegrajskem urbarju. Danes je ajda vse bolj cenjena kot zdrava in varna hrana.

 

Revija Gea januar 2022

La Doctora, slovenska znanstvenica v Paragvaju
Dr. Branislavo Sušnik so latinskoameriški antropologi 2018. uvrstili v izbor najbolj uspešnih terenskih raziskovalk 20. stoletja. Leta 2020 so nekatere njene etnozgodovinske tekste vključili celo v domoznanske in zgodovinske učbenike paragvajskih osnovnih in srednjih šol.

Revija Gea januar 2022

Zakrpana moda
Sašiko, tradicionalno obliko japonskega vezenja, uporabljajo v dekorativne namene, kar z velikim uspehom počne tudi japonski mojster Atsushi Futatsuya. Vezenje pa ima lahko tudi skromnejšo, čeprav pomembno vlogo: narediti tkanino močnejšo.

Revija Gea januar 2022

Rožnato pa tudi slano
Barvito podobo senegalskega tradicionalnega načina življenja najlažje začutimo ob morju, a to ni njihova edina privlačna »voda«. Manj kot uro vožnje od Dakarja leži jezero Retba, bolj znano kot Lac Rose oziroma po slovensko rožnato jezero. Navdušenci nad avtomobilističnimi športi ga poznajo, saj je bil njegov breg pogosto ciljna točka relija Pariz–Dakar.

Revija Gea januar 2022

Kje se je izgubila Grčija
Antična Grčija velja za zibelko vse zahodne civilizacije. Njena zapuščina vključuje demokracijo, zahodno filozofijo, olimpijske igre, zahodno literaturo, zgodovinopisje, politične vede, telesno lepoto in estetiko, znanost in matematiko, tragedijo in komedijo. Če se danes odpravimo v Grčijo, pri čemer nimam v mislih za turiste brezhibno spoliranih otokov, temu težko verjamemo.

Revija Gea januar 2022

Na strehi Krka, #1/30
Otok Krk s svojim najvišjim vrhom Obzovo (568 m) je precej logična izbira za novoletni planinski izlet, kajne? »Ludi Slovenci«, ki tudi na morju radi lezemo v hribe, lahko računamo na kopne poti, dokaj prijetne temperature, vsaj kak sončni žarek in mir. Kar smo »naročili«, smo tudi dobili. Pa še kak dodatek z neba za povrhu.

Revija Gea januar 2022

Romanje k sebi po Juliani Trail
Daljinsko pohodniško pot okrog Julijskih Alp je ugledno britansko združenje turističnih novinarjev lani razglasilo za najboljši turistični projekt v Evropi za leto 2020. Juliana Trail, ki je zaživela oktobra 2019, se je tako vpisala med najbolj vidne, inovativne in izjemne turistične projekte stare celine, njena prepoznavna lastnost pa je usmeritev v trajnostni turizem.

Gea_Urša Jurak Kuzman
Intervju z urednico

Urša Jurak Kuzman: Za Geo damo vse od sebe

Video

Urednica Urša Jurak Kuzman o reviji Gea

Video

Znanstvenik dr. Gregor Majdič o pomenu Gee

Zakrpana moda

Zapleteno podnebje »ujeli« v modele

Zgodovina je brez dvoma dokazala, da so v Dubrovniku izumili karanteno. Izolacija kot koncept je zapisana v mestnem statutu iz leta 1272, omenjali so jo kot nujnost izolacije gobavcev.
Aktualno

Zgodovina izolacij

Dubrovnik je odigral ključno vlogo pri oblikovanju karantenske zakonodaje.

Menu