Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Revija Gea

Revija Gea

Izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za radovedne bralce vseh starosti in za vso družino.

Gea spodbuja vseživljenjsko radovednost

Gea

Starost: Za vso družino od starejših osnovnošolcev naprej
Obseg: 76 strani
Izhaja: Vsako prvo sredo v mesecu
Edicije: Na leto izide 12 številk

 

Revijo Gea bere cela družina

V junijski številki ne spreglejte...

Polži in školjke Jadranskega morja
Školjke in polži spadajo v posebno skupino živali, deblo mehkužcev, ki šteje več kot 90.000 do sedaj znanih vrst organizmov. Prvi so se razvili že v starejšem zemeljskem veku, pravi razmah raznolikosti pa so doživeli v času srednjega zemeljskega veka, ko so na kopnem vladali dinozavri.
 

Neznanka, ki na odgovor še čaka
Vprašanje, kako in kje nastajajo kozmični delci ekstremnih energij, je odprto že več kot petdeset let. Med najverjetnejšimi kraji njihovega nastanka so aktivna galaktična jedra – središča galaksij, v katerih se skrivajo črne luknje, ki požirajo snov iz okolice.
 

Šah kot spretnost za življenje
Intervju z dr. Jano Krivec, velemojstrico in psihologinjo: »Uspeha ne gre pripisati boljšim kognitivnim sposobnostim ali spominu, ampak boljši organizaciji znanja.«
 

Zelenjava, ki raste noč in dan
Pokrajina sama po sebi ni slikovita, na Nizozemskem boste le redko naleteli na dih jemajoče geološke strukture »igre narave«, zato pa je dežela toliko bolj zanimiva, če jo pogledate iz zraka. Odprl se vam bo razgled na serijo rastlinjakov, ki so skupaj videti kot ogromna patchwork odeja.
 

Sovjetski Antiprometej
Gagarin je s prvim poletom v vesolje dosegel svetovno slavo ‒ njegov uspeh je bil namreč predvsem uspeh velesile, zato so ga pošiljali po vsem svetu in se z njim postavljali.
 

Nič kaj pravljična realnost
Temperature, ki ti možgane segrejejo do vrelišča, ne smejo biti ovira za množico brkatih težakov v dubajskem pristanišču. Tudi gradbeni delavci, ki so na plačali le štiri evre na dan, se ne smejo pritoževati.
 

»Krater« nad Planinskim poljem
Ob obilnejših padavinah, ko dotok vode na Planinsko polje preseže zmogljivost približno 150 požiralnikov oz. ponorov, skozi katere voda odteka v podzemlje, nastanejo poplave. Voda ponekod naraste tudi do 10 metrov in takrat se polje spremeni v jezero.
 

Čarobnost riževih vzorcev
Za kolam, simetričen ornament, v Indiji verjamejo, da preganja zle duhove in pritegne pozornost in naklonjenost hindujske boginje mladosti, lepote in sreče Lakšmi.  
 

Koža našega planeta
Slanost tal je glavni svetovni izziv za zdravje tal in ena največjih ovir na poti do trajnostnega kmetijstva. Težave s slanostjo tal se lahko pojavijo naravno, lahko pa jih povzroči tudi človeško delovanje, na primer namakanje.
 

Po Svarunovi poti 
Ob 150. obletnici rojstva Frana Saleškega Finžgarja se lahko 25. junija organizirano podate po poti, ki jo je navdihnil roman Pod svobodnim soncem.
 

Ustvarjanje lahko zdravi
Ena izmed moči umetniškega ustvarjanja je v tem, da motivira posameznika, da se uglasi s svojimi občutji in čustvi. Gre za vrsto pomoči, pri kateri terapevt paciente spodbuja v procesu doživljanja, izražanja in ustvarjanja z umetnostnimi izraznimi sredstvi
 

Gea_Urša Jurak Kuzman
Intervju z urednico

Urša Jurak Kuzman: Za Geo damo vse od sebe

Video

Igralec Matej Puc o branju revije Gea

Video

Znanstvenik dr. Gregor Majdič o pomenu Gee

Školjke in polži Jadrana

Školjke in polži Jadranskega morja

Drzni in inovativni

Zgodovina je brez dvoma dokazala, da so v Dubrovniku izumili karanteno. Izolacija kot koncept je zapisana v mestnem statutu iz leta 1272, omenjali so jo kot nujnost izolacije gobavcev.
Aktualno

Zgodovina izolacij

Dubrovnik je odigral ključno vlogo pri oblikovanju karantenske zakonodaje.

Menu