Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Revija_Gea_MK_hero_polletna

Revija Gea

Izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za radovedne bralce vseh starosti in za vso družino.

Gea spodbuja vseživljenjsko radovednost

Gea

Starost: Za vso družino od starejših osnovnošolcev naprej
Obseg: 76 strani
Izhaja: Vsako prvo sredo v mesecu
Edicije: Na leto izide 12 številk

 

Revijo Gea bere cela družina

V septembrski številki ne spreglejte

Gea_09

Od diskete do rakete

Različne generacije uporabljajo tehnologijo vsaka na svoj način, v skladu s tem, kdaj in kako je sodobna tehnologija vstopila v njihovo življenje in kaj je s seboj prinesla ter kaj odnesla.

Gea_09

Naravni pigmenti iz mineralov

Barva mineralov je lahko njihova lastna barva, lahko pa jo prispevajo primesi barvajočih ionov ali vključki v mineralu gostitelju. Naravni pigmenti se še vedno uporabljajo, čeprav so jih v glavnem nadomestili umetni.

Gea_09_obutev

Bogata zgodba skromne obutve

V espadrilah so v španski državljanski vojni katalonski vojaki korakali proti fašističnim vojskam. Čeprav so se hitro obrabile in jih je bilo treba pogosto menjati, so bile vseeno cenejše od vojaških škornjevv Španija je še vedno velik proizvajalec espadril, a jih danes večino izdelajo v Bangladešu. 

Gea_09_batagelj

Podaljšana štirica

Dr. Boštjan Batagelj: »Ker javno mobilno omrežje 5G v Sloveniji ne prinaša bistvenih prednosti, ampak je samo nekakšna nadgradnja omrežja 4G, se zahtevnejši uporabniki odločajo za to, da postavljajo lastna omrežja 5G.«

GEa_09_lubadar

Največja grožnja za evropske gozdove

Osmerozobi smrekov lubadar in šesterozobi smrekov lubadar sta najpomembnejša škodljivca v  smrekovih gozdovih, ne le v Sloveniji, Na območju, kjer se pojavita, lahko prizadeneta smrekov gozd v celoti.

Gea_09_dlake

O laseh in dlakah

Celovit zgodovinski pregled o pomenu las in poraščenosti v družbenem življenju ter o vseh načinih in pristopih za urejanje pričesk in kocin na razstavi v pariškem muzeju MAD. 

Gea_09

Samosvoja in še vedno pristna

Najsevernejša francoska regija Hauts-de-France se razlikuje od preostalih delov države. Narava je samosvoja in še vedno zelo divja. Tjulnji prihajajo na Opalno obalo vsak dan. To je dežela gotskih cerkva, zvonikov, ki jih je zaščitil Unesco, vojaških spomenikov in bojnih polj iz prve in druge svetovne vojne ter ostankov industrije. 

 

Gea_09_zahod

Na Divjem zahodu

V ZDA je kar 424 narodnih parkov. V vsaki zvezni državi jih je vsaj nekaj, med paradne konje po lepoti, barvitosti in tudi številu obiskovalcev pa se vsekakor uvrščajo ameriške države »Divjega zahoda« – Utah, Kolorado, Nova Mehika, Arizona in Kalifornija. Najvišje lahko prapor izobesijo v Grand Canyonu, sledijo pa mu parki z nenavadnimi imeni: Arches, Zion, Bryce, Antelope, Saguaro, Capitol Reef, Meteor Crater, Canyonlands ... 

 

Gea_09_kamniška_bela

Ubrane melodije ob Kamniški Beli

Na svetu ni ravno veliko slapov, ki bi dobili ime po malem pihalu, imenovanem orglice. V Kamniški Bistrici oziroma v levi, stranski ledeniški dolini hudournika Kamniška Bela, ga imamo. Kar dobro skrit, eleganten večstopenjski lepotec je visok približno 40 metrov. Pravijo, da ob večji količini vode ustvarja zvoke, ki spominjajo na igranje orglic.

Sladek zaključek poletja

Ljubitelji sladkega si morajo na koledarju obkrožite 23. in 24. september, ko bodo v Kopru organizirali 15. mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra. Gre za največjo tovrstno prireditev v Sloveniji.

Gea_Urša Jurak Kuzman
Intervju z urednico

Urša Jurak Kuzman: Za Geo damo vse od sebe

Biooglje ohranja rodovitnost zemlje

Sodi v vinski kleti Gea avgust 2023

Britanski posvojenček iz Andaluzije

Raca Gea avgust 2023

Nazaj k naravi

UcimSe.com
Učimse.com

Interaktivne naloge, skladne z učnimi načrti.

Preverite.

Menu