Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Revija Gea

Izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za radovedne bralce vseh starosti in za vso družino.

Gea spodbuja vseživljenjsko radovednost

Gea

Starost: Za vso družino od starejših osnovnošolcev naprej
Obseg: 76 strani
Izhaja: Vsako prvo sredo v mesecu
Edicije: Na leto izide 12 številk

 

Revijo Gea bere cela družina

V avgustovski številki ne spreglejte

Pri devetnajstih je povezal svet
Leta 1887 je izšla prva knjiga v esperantu, napisal jo je začetnik tega »vsem skupnega« mednarodnega jezika Ludvik L. Zamenhof. Prvo esperantsko društvo na naših tleh pa je nastalo leta 1910 v Mariboru.
 

Male Zemlje v vesolju
Biopodi, najnaprednejši aeroponski rastlinjaki, so zaprti samozadostni ekološki sistemi. Čeprav je njihov razvoj usmerjen v preživetje v vesolju, pa to še ne pomeni, da v tem nadzorovanem zaprtem sistemu ne bo mogoče pridelovati hrane tudi na Zemlji.
 

Svet omamnih vonjav
Rastline so se prilagodile zelo različnim življenjskim okoljem in razvile tudi zelo različna eterična olja. Njihov namen je, da privabljajo žuželke, ki jih oprašujejo, ali odganjajo tiste, ki so škodljive. Prisotnost eteričnih olj v rastlini ščiti pred izhlapevanjem vode in zato ni presenetljivo, da imajo rastline največ eteričnega olja, ko je sončna pripeka najmočnejša. 
 

Zgodba o pogumu in vztrajnosti
Sava Kaluža in Jolanda Gruden sta bili že v 50. letih prejšnjega stoletja prvi slovenski in jugoslovanski poklicni pomorščakinji. »Blondinka in brinetka«, kot so ju klicali novinarji, sta se pojavili celo v številnih tujih časopisih.
 

Morska biologija
Iz intervjuja z dr. Borutom Mavričem: »Slovensko morje je v nasprotju s splošnim prepričanjem izjemno raznoliko. Je tudi porodnišnica morskih psov, v njem pa so odkrili celo dva obsežna koralna grebena.«
 

Najlepša aleksandrinka
Vila Rafut ni posebna samo zaradi neoislamskega sloga, v katerem je zgrajena, temveč tudi zato, ker je bila še pred prvo svetovno vojno zgrajena iz prefabriciranih betonskih elementov. Arhitekt Anton Laščak, ki jo je zasnoval, je v Aleksandriji postal dvorni arhitekt egipčanskega podkralja Abasa.
 

Zasebnost, lažne novice in sovražni govor
Množični nadzor je nekaj, kar je evropski pravni kulturi in pravnemu redu tuje. Sodobne digitalne tehnologije ponujajo številne pozitivne možnosti uporabe, vendar je pred uvedbo tovrstnih orodij, sploh če jih kot obvezne predpiše država, treba realno oceniti, ali sploh in v kakšnem obsegu lahko pripomorejo k doseganju zastavljenega cilja.
 

Dežela nasmehov, ki to ni 
Prestolnica z bržkone najdaljšim imenom na svetu mi kljub priljubljenosti med popotniki nikoli ni zares zlezla pod kožo. Morda zato, ker sem v njej obtičal z ženo in takrat komaj 4-letno hčerko, s katero v mestu z brutalnim prometom, umazanimi »klongi« oziroma kanali in največjo četrtjo rdečih luči na svetu v resnici nimaš kaj početi.
 

Kamniti gumbi, ki spenjajo morje z nebom
Kornatsko otočje je kot igrivo čudo narave, ki raste iz morja v stoterih različnih oblikah. Nekateri otoki so videti kot palačinke, drugi kot dvonadstropne torte, tretji spominjajo na školjčne lupine in četrti na kost, s katero se je igral pes, peti so kot kaplje, ki so okamnele v stiku z vodo, ali kot drobtine, ki so popadale z velikanove mize …
 

Na hrib Svetega Krištofa in okrog njega
Na enem najgosteje naseljenih koščkov ozemlja na svetu se Evropa najbolj približa Afriki. 6,7 kvadratnega kilometra veliko britansko kolonijo sestavljata 426 metrov visoka Gibraltarska skala in ozek pas obale okrog nje. Večji del skale obsega naravni rezervat, v katerem živijo edine divje opice v Evropi.
 

V Škrbino, da boste zdravi kot dren
Na Krasu je drnulj ali drnjul, kot jim pravijo domačini, še vedno veliko, zato jim v Škrbini pri Komnu zadnja štiri leta pripravljajo svoj praznik. Ta bo letos 29. avgusta, dogodek pa velja izkoristiti za kulinarično razvajanje z dobrotami iz drnulj, ki so tudi pravi eliksir zdravja.
 

Gea_Urša Jurak Kuzman
Intervju z urednico

Urša Jurak Kuzman: Za Geo damo vse od sebe

Video

Igralec Matej Puc o branju revije Gea

Video

Znanstvenik dr. Gregor Majdič o pomenu Gee

Lepota iz ptičje perspektive

Filmska zapuščina

Zgodovina je brez dvoma dokazala, da so v Dubrovniku izumili karanteno. Izolacija kot koncept je zapisana v mestnem statutu iz leta 1272, omenjali so jo kot nujnost izolacije gobavcev.
Aktualno

Zgodovina izolacij

Dubrovnik je odigral ključno vlogo pri oblikovanju karantenske zakonodaje.

Menu