Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Revija_Gea_MK_hero_polletna

Revija Gea

Izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za radovedne bralce vseh starosti in za vso družino.

Gea spodbuja vseživljenjsko radovednost

Gea

Starost: Za vso družino od starejših osnovnošolcev naprej
Obseg: 76 strani
Izhaja: Vsako prvo sredo v mesecu
Edicije: Na leto izide 12 številk

 

Revijo Gea bere cela družina

V marčevski številki ne spreglejte

Revija_Gea_marec_ljudje

Kjer ljudje in drevesa rastejo skupaj 

Številnim metropolam grozi prenatrpanost, zasičenost ali pa rast morske gladine. Vlade po vsem svetu zato iščejo rešitve v popolnoma novih, tehnološko najsodobneje opremljenih in digitaliziranih mestih v puščavah, ob morju ali pa kar na njem.

Revija_Gea_amaprati

Delujoči v vseh predvidenih scenarijih

Sistem umetne inteligence mora biti zmožen zaznavati okolje, v katerem deluje, na nepredvidene okoliščine se mora znati prilagoditi. Odlika avtomatskih sistemov je, da so lahko bolj zanesljivi od ljudi na mnogih področjih, celo v medicini in politiki.

Revija_Gea_03_ognjemet

Nebesa, ki padajo na zemljo 

Kitajci so najprej izumili petarde, nato pa še ognjemet. V Evropi so priljubljeni že od srednjega veka, ko so jim navdušeni opazovalci rekli kar peklenski ogenj. Ponekod so dovoljeni le še tihi ognjemeti, alternativa so tudi laserske predstave ali svetlobne predstave z droni.

REvija_Gea_03_uršič

Arhitektura za dobro kakovost življenja

Dr. Matjaž Uršič: »Zame je pomembna v prvi vrsti vsebina in kako bomo neko novo arhitekturo uporabljali.« Ljudje so vedno bolj mobilni, pojem dvodomicilnosti je močno prisoten – nimajo več potrebe, da bi »gnezdili«. »Stanovanjske soseske v Sloveniji niso slabe, še vedno imamo relativno močan srednji sloj, ki na žalost počasi izgublja moč.«

Revija_Gea_Marec_Pilon

Intelektualec par excellence 

Veno Pilon, eden od mojstrov slovenskega ekspresionizma, je bil tako slikar kot grafik in fotograf. Svoje pariško in slovensko obdobje je opisal v avtobiografiji Na robu, konec lanskega leta pa so se ajdovskemu slikarju poklonili še s knjigo Zagledal sem se sredi dveh ozvezdij: Veno Pilon med podobo in besedo

 

Revija_Gea_marec_papež

Za obzidjem spet en sam papež

Vatikanisti se sprašujejo, kako dolgo bo v sedanjem stanju duha, ki ni dosti bolj spodbudno od tistega pred desetletjem in je pripeljalo do odstopa papeža Ratzingerja, zdržal sedanji papež. Napovedi, da bo Frančišek morda še letos rekel zbogom.

 

Revija_Gea_03_Bavarska

Tekoča hrana in post

Nemci München v šali imenujejo »policijsko mesto, Polizaistadt, saj to močno spominja na ime pokrajine, v katero to mesto spada – Freistaat Bayern. Bavarska je ena od treh nemških zveznih dežel, ki jih uradno štejejo za »države« in so poleg tega še »svobodne«. Sarkazem glede imena policijska država ni povsem iz trte zvit …

Revija_Gea_03_tek

Dom prvakov

Iten so slavni kenijski tekači prepoznali kot idealno vadbišče. Tu trenirajo ali so trenirali mnogi vrhunski športniki, tudi dobitniki številnih medalj na svetovnih tekmovanjih in olimpijskih igrah. Za začetek tukajšnjega atletskega dogajanja šteje leto 1976, ko je prišel v mestece irski misijonar Colm O'Connell.

Revija_gea_marec_Dobrač

Gostoljubni dvatisočak

Raznovrstnost alpske flore je zaradi lege Koroške na območju Dobrača še posebej bogata. Več kot 800 različnih vrst rastlin, zbranih na stičišču petih naravnih habitatov (arktično-alpskega, srednjeevropskega, ilirskega, submediteranskega in subpanonskega), bi si v poletnih mesecih lahko ogledali tudi v Alpskem vrtu, ki se razprostira na 10.000 m2 tik ob beljaški alpski cesti.

 

Revija_Gea_marec_Tavčar

Dvorec Visoko

Letošnje leto je razglašeno za leto Ivana Tavčarja (1851–1923), saj mineva sto let od njegove smrti. Odločitev, kam jo bomo mahnili marca, tako ni bila težka. Sprehodimo se torej v kraje, ki so postali kulisa povesti Cvetje v jeseni in V Zali ter zgodovinskega romana Visoška kronika!

Gea_Urša Jurak Kuzman
Intervju z urednico

Urša Jurak Kuzman: Za Geo damo vse od sebe

Video

Urednica Urša Jurak Kuzman o reviji Gea

Video

Znanstvenik dr. Gregor Majdič o pomenu Gee

UcimSe.com
Učimse.com

Interaktivne naloge, skladne z učnimi načrti.

Preverite.

Menu