Revija Gea
Izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za radovedne bralce vseh starosti in za vso družino.
Gea spodbuja vseživljenjsko radovednost
Starost: | Za vso družino od starejših osnovnošolcev naprej |
Obseg: | 76 strani |
Izhaja: | Vsako prvo sredo v mesecu |
Edicije: | Na leto izide 12 številk |
Aktualno in globalno
Prinaša aktualne naravoslovne in družboslovne teme z vsega sveta.
Razumljivo in tehtno
Poljudno predstavlja znanost in tehnologijo, tudi v intervjujih s slovenskimi znanstevniki.
Idealna za popotnike
Ponuja ideje za družinske izlete in potovanja, odlične potopise ter intervjuje.
Avtorsko in strokovno
Vrhunski avtorji z različnih področij pritegnejo bralce različnih starosti.
Revijo Gea bere cela družina
Vir informacij za mlade
Gea je polna raznolikih in preverjenih informacij ter odličnega slikovnega gradiva.
Podarite si zakladnico zgodb
Ko se življenje umiri in imamo končno čas zase, je Gea zakladnica zgodb o svetu, življenju, naravi in nas sami.
Vir navdiha za popotnike
V reviji Gea so objavljeni vrhunski potopisi, v njej najdete poglobljene predstavitve najrazličnejših kotičkov sveta.
V oktobrski številki ne spreglejte
Potniška letala prihodnosti
Zaskrbljenost glede podnebnih sprememb in izumi novih materialov so sprožili razmišljanja o bolj aerodinamičnih letalih, ki bi porabljala manj goriva. Natečaj Nase, ki namenja razvoju letal približno milijardo dolarjev na leto, za vesoljske programe pa kar dvajsetkrat več, je le delček prizadevanj znanosti in industrije za razvoj letal prihodnosti.
Osamljenost, prekletstvo povezane družbe
Vsak od nas potrebuje »svoje« ljudi, pa naj bodo to partner, družinski člani, prijatelji … In ne, ni dovolj, da se z njimi slišite po telefonu ali se obiščete za praznike. Kdor v življenju nima ljudi, ki so mu zelo blizu in z njimi deli svoje izkušnje, upe in strahove, uspehe in padce, ima večjo možnost za razvoj srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni, depresije, demence …
Želimo si zdravja
Ogrozijo nas lahko naš življenjski slog, stres, družbeni in ekonomski dejavniki, a tudi onesnaženost, ekstremne vremenske razmere, naravne nesreče in podnebne spremembe, opozarja v kolumni klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj.
Rešiteljica: tatarska ajda
Iz intervjuja z dr. Ivanom Kreftom: »To je stara rastlina, ki je bila razen na območjih izvora skoraj pozabljena, sedaj pa se zavedamo njenega pomena v prehrani, saj uspeva tudi ob spremenjenih klimatskih pogojih in vremenskih nevšečnostih …«
Prebojni učni pripomoček
KOBI, aplikacija za trening branja, izboljšuje prakso treninga branja za otroke, ki imajo težave, njihova rešitev pa odlično deluje na vse otroke, ki se učijo brati. Slovensko zagonsko podjetje Hopalai za aplikacijo prejelo dve prestižni nagradi.
Protiturški tabori
Po prvih letih turških vpadov je mukoma začela nastajati obramba. Logika meščanov in plemičev je bila jasna: zapreti se za obzidje in nekaj dni odbijati napade roparjev. Kmetje so za svojo zaščito zgradili na stotine kmečkih utrdb, t. i. protiturških taborov, mnogo jih je ohranjenih še danes.
Nekoč kosila malarija, zdaj uspeva riž
Italija je največja pridelovalka riža v Evropi, letno ga na 220.000 hektarjih pridelajo kar 1,4 milijona ton. V delti reke Pad, so ga začeli gojiti že okrog leta 1400, prvo večjo proizvodnjo je spodbudila rodbina Medičejcev.
Filmski prizori so del vsakdana
Mehika slovi po majevskih ruševinah, izvrstni kulinariki, belih peščenih plažah, telenovelah, mariačijih in tekili, poznana pa je tudi po spopadih med karteli, vojni proti mamilom, ugrabitvah in revščini. A čudovita dežela, po kateri sva potovala, je veliko več kot to.
Na štruklje pod Košuto, #74/100
S tehničnega vidika niti mrak niti tema nista ovira, saj je široka, približno tri kilometre dolga (graničarska) pot do Šije povsem nezahtevna, tako da se po njej bolj sprehajamo kot planinarimo. Je idealna izbira za oddih po napornih dneh v službi ali v šoli.
Na dneve bakalaja v Izolo
Ob lepem vremenu je tudi oktobra še čas za skok v morje. In ker je koristno vedno dobro združiti s prijetnim, vas med 18. oktobrom in 3. novembrom vabimo na Dneve bakalaja v Izolo. Brez bakalaja si namreč obiska istrskih restavracij skoraj ne znamo predstavljati.