Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Urša Jurak Kuzman, urednica revije Gea

Urša Jurak Kuzman: Za Geo damo vse od sebe

Odgovorna urednica revije Gea o nastajanju izvirne slovenske poljudnoznanstvene revije.

Izvrstni članki, na razumljiv način predstavljeno aktualno znanstveno dogajanje, iskrivo napisani potopisi in reportaže ter kakovostne fotografije so odlike revije Gea, ki že tri desetletja navdušuje s poglobljeno napisanimi temami o dogajanju okrog nas.

Vsak mesec s pomočjo ekipe sodelavcev pod uredniškim vodstvom Urše Jurak Kuzman, ki je vodenje revije prevzela pred tremi leti, nastaja revija, ki bralce kar posrka vase, ko jim poskuša približati najbolj oddaljene kotičke in skrivnosti našega planeta ter vesolja.

Revija Gea je v slovenskem prostoru prava institucija, saj izhaja že trideset let. Kakšno je njeno poslanstvo danes? Kaj Gea prinaša v slovenski prostor?

Živimo v času, ko že triletniki uporabljajo mobilne telefone, tablice in aplikacije. Zato se je pri marsikom branje in pisanje skrčilo na nekaj vrstic in na bolj ali manj šifrirana sporočila. Bralne navade in kompetence so se v svetu interneta močno spremenile, z digitalizacijo pa v praktično vse pore našega življenja tudi nezadržno vdira angleščina. Zato je izjemnega pomena ohranjanje kakovostnega poljudnoznanstvenega jezika – v slovenščini. In prav to počne revija Gea

Najnovejša naravoslovna in družboslovna dognanja želimo približati bralcem različnih starosti – pri tem smo strokovni, a hkrati poljudni –, saj se zavedamo pomena in potrebe po prisotnosti znanosti v vsakdanjem življenju. Da je to naše poslanstvo, zveni morda nekoliko »zateženo«, a Gea nikakor ni takšna. Napisana je »prijazno«, na trenutke celo zabavno, četudi premišljeno in strokovno, a predvsem vedno razumljivo.

 

Revija precej strokovne teme predstavlja poljudno in všečno širšemu krogu bralcev. Kako vam to uspeva?

Z besedili v poljudnem slogu je Gea verjetno najboljši dokaz, kako neki pojav ni nič manj zanimiv in nič manj zapleten, če ga popišemo v laični javnosti razumljivem jeziku. Prej nasprotno! Prispevke za Geo zato pišejo strokovnjaki z različnih področij, še pogosteje pa znanstveni novinarji. Ti se za pripravo prispevkov temeljito pripravijo najprej na podlagi pisnih virov, nato pa še intervjuvajo poznavalce tematike, ki bo vsebina prispevka. 

Kot namreč povedo tudi znanstveniki sami, je njim pogosto težko pisati za »neznanstvenike« oziroma za vse, ki jim njihova stroka ni blizu. In tukaj »vskočijo« novinarji, seveda izobraženi in razgledani, ki ta področja spremljajo že leta. Vprašali ste, kako do razumljivega članka, četudi je vsebina zelo zahtevna. Vodilo je preprosto. Če bo novinar dovolj dolgo spraševal, bo znal članek napisati tako, da bo zapleteno odkritje, vredno Nobelove nagrade, razumljivo tudi bralcu …
 

Kdo vse ustvarja Geo?

Gea ima zelo širok krog »stalnih« sodelavcev – mnogi novinarski kolegi pripravijo članek za vsako številko revije, predvsem strokovnjaki, tisti, ki se radi preizkusijo tudi v pisanju za laično javnost, pa sodelujejo občasno. Reportaže in potopise, po katerih bralci prav tako poznajo in cenijo Geo, pa pišejo popotniki, med njimi so prav tako tudi ugledni novinarji, nekdanji dopisniki slovenskih medijskih hiš. 
Naši pisci so seveda naše največje bogastvo, četudi se morda to sliši kot oguljena fraza. In tako je bilo skozi vso 30-letno zgodovino Gee. V zadnjem obdobju so to Silvestra Rogelj Petrič, Polona Frelih, dr. Anja Stefan, Smilja Štravs, Jerca Zajc Šušteršič, dr. Teja Brooks Pribac, Katja Željan, Aleš Kovačič, dr. Gregor Majdič, Helena Peternel Pečauer, Andreja Frankovič, Agata Tomažič, Irena Duša, Sašo Avsec, Uroš Hočevar in mnogi drugi.
 

Z obsežnimi intervjuji predstavljate tudi delo slovenskih znanstvenikov, ki je pogosto prezrto v širši javnosti. Kaj lahko poveste o tem »slovenskem vplivu«?

Intervjuji z uglednimi slovenskimi znanstveniki, s katerimi se poglobljeno pogovarjajo novinarji, v seriji fotografij pa jih predstavi odličen fotoreporter Uroš Hočevar, so prav gotovo ponos Gee. To so namreč ljudje, ki jim je zaradi napredka družbe kot celote treba dati besedo. Pravzaprav je škoda, da sistematično v Sloveniji to počne le Gea, ki izide le enkrat na mesec …

 

Kaj Geo po vašem mnenju še posebej odlikuje? 

V Gei objavljamo najkakovostnejše poljudnoznanstvene vsebine s področja naravoslovja in modernih tehnologij, prepletenih z družboslovnimi in humanističnimi vsebinami uglednih domačih avtorjev. Teme iz slovenskega okolja prepletamo z vsebinami iz sveta, aktualnimi novicami s področja znanstvenoraziskovalnih dejavnosti ter epohalnih odkritij nobelovcev.
Prav za slednje je bila naša redna sodelavka, ugledna znanstvena novinarka Silvestra Rogelj Petrič, imenovana za komunikatorico znanosti 2017 (nagrado podeljuje Slovenska znanstvena fundacija). Privlačnost revije še povečujejo reportaže in potopisi na visoki ravni ter kakovostne fotografije, s katerimi so opremljene. Težko bi izpostavila del revije, na katerega sem še posebej ponosna. Ponosna sem namreč na revijo kot celoto, takšno, ki nastane, ko damo vse od sebe vsi, ki jo (so)ustvarjamo.
 

Revija Gea sodi med najkvalitetnejše slovenske mesečnike

Gea spodbuja dejaven življenjski slog in vseživljenjsko radovednost ter navdušuje z aktualnimi raznolikimi temami o dogajanju okrog nas.

Več o reviji Gea

Gea, november 2020
Revija Gea

Naročniki revije Gea imajo 15 % ugodnejšo naročnino.

Menu