Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite bone za knjige, učbenike in delovne zvezke v trgovinah Mladinske knjige

Avtobiografija Cena življenja

Druga knjiga iz trilogije Deborah Levy

Datum objave:

Pri založbi Mladinska knjiga je v zbirki Ergo izšla druga knjiga avtobiografske trilogije Deborah Levy, Cena življenja. Z njo avtorica nedvomno upraviči visoka pričakovanja bralcev, ki jih je navdušila s prvo knjigo Vsega tega nočem vedeti. Tretja knjiga bo pri Mladinski knjigi izšla prihodnje leto. 

Britanska pisateljica Deborah Levy je literarne kritike in bralce osvojila s svojimi romani in dramskimi deli, vrhunec njenega dosedanjega ustvarjalnega opusa pa je tako imenovana živa avtobiografija v treh knjigah. Za prvi in drugi del trilogije je prejela francosko nagrado prix femina za najboljšo tujo knjigo, prav s Ceno življenja pa se je uvrstila na Guardianov seznam najboljših del 21. stoletja

Avtorica je v prvi knjigi Vsega tega nočem vedeti svoje spomine na odraščanje v Južni Afriki prepletla s pronicljivo refleksijo o vlogi in položaju sodobne ženske. V Ceni življenja zdaj odstira svoje življenje pri petdesetih – obdobje, ko se je soočala s smrtjo mame, razpadom zakona in selitvijo v staro blokovsko stanovanje, ki je postalo novi dom njenima hčerkama. Seveda tudi njej, čeprav v njem ni imela sobe za pisanje.
 

Intimni feministični manifest

»V tej iskrivi in eliptični pripovedi Deborah Levy spretno prepleta preteklost, prihodnost in sedanjost; dogodkov iz svojega življenja ne opisuje kronološko, temveč skozi notranji svet občutkov in prizmo feminizma. Pred nami je zrela ženska, ki je porušila dom, ki ga je tako dolgo gradila, in mora pri petdesetih zakorakati v neznano,« je zapisala prevajalka Ana Ugrinović. »Knjiga je polna pronicljivih uvidov o vlogi in položaju ženske, žene, matere in pisateljice, ki v sodobnem svetu išče svoje mesto, odkriva svojo svobodo, ki pa, kot vemo, ni nikdar zastonj: 'Svobode si nikoli ne moreš svobodno vzeti. Vsak, ki si je moral svobodo priboriti, ve, kakšna je cena zanjo.'« 

Deborah Levy tako v Ceni življenja preko svojih osebnih izkušenj, občutenj in spoznanj pretanjeno razkriva psihično in čustveno »ceno«, ki jo v 21. stoletju »plačuje« ženska, ki želi ob hkratni izpolnjujoči vlogi matere in žene ohraniti tudi delček sebe in svoje intelektualne svobode. Preko svojega intimnega manifesta z bralcem splete vez, ki ga vodi k razmišljanju še dolgo po tem, ko odloži knjigo.
 

Cena življenja
Deborah Levy

Zbirka Ergo; prevod: Ana Ugrinović; uredila Darja Marinšek; zbirka: Ergo; št. strani: 144; cena: 9,99 EUR

Vsega tega nočem vedeti
Vsega tega nočem vedeti
Deborah Levy

Zbirka: Ergo; prevod: Ana Ugrinović; uredila Darja Marinšek; št. strani: 136; cena: 9,99 EUR

Stati inu obstati
Unikatna knjižna mojstrovina

Stati inu obstati

Predstavljamo vam izvirno slovensko bibliofilsko izdajo Stati inu obstati, v kateri je prvič v zgodovini na enem mestu predstavljenih vseh prvih 50 slovenskih knjig.

O-skupini_Emka_Blok
Emka.si

Naša spletna knjigarna je največja v Sloveniji.

Preverite.

Svet knjige_Blok
Svet knjige

Knjižni klub z najdaljšo tradicijo in največ člani

Preverite.

Menu