Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Evropa bere

O koncu žalosti

Benedict Wells

Vrhunsko branje o osamljenosti in ljubezni. Dva brata in sestra v prometni nesreči izgubijo starše. Teta ne more skrbeti zanje, zato grejo v internat. Otroci se vsak na svoj način in proč eden od drugega soočajo z nenadno osirotelostjo. Zavetje in tolažbo, upanje in dom iščejo v ljudeh okoli sebe. Premladi so, prešibki, da bi si stali ob strani. 

»Težko otroštvo je kot nevidni sovražnik: nikoli ne veš, kdaj bo udaril.«

Jules, najmlajši od otrok, ki tla pod nogami išče pri punci Almi, je glavni junak zgodbe. Njun odnos, ki ga spremljamo od dijaških let do odraslosti, se kot ljubezenski odnos para uresniči šele po 30. letu. Šele ko se poročita in postaneta starša, se vez med njima poglobi, Julesovo življenje pa postane bolj kompleksno. Glavni junak se ves čas zaveda, da se vsakomur zgodi nekaj hudega. Zato se odloči, da bo svojemu otroku omogočil stabilno in mirno življenje, hkrati pa ga tudi naučil, kako izplavati iz vsake krize.
 

Izmišljena zgodba, ki so jo navdihnile osebne izkušnje

»Takšnega življenja sem se navadil. Ni šlo drugače. Eden od staršev je bil bolan in je odpadel, drugi je bil na samostojni poti in v finančni stiski, zato je ves čas delal. V bližini pa je bil internat. Drugačnega življenja nisem poznal in večinoma sem se dobro počutil. Le to, kaj bom počel čez nekaj let, mi ni bilo jasno,« je o svoji mladosti povedal Wells.

Wellsovi junaki so vedno znova neprizanesljivo postavljeni pred hude preizkušnje (nesreče, izguba bližnjih, zavrnitve, neplodnost …) in čeprav konec tega čustveno izjemno nabitega romana ostaja odprt, simbolično nakazuje svetlejšo in lepšo prihodnost.
 

Roman, priljubljen pri bralcih in kritikih

Benedict Wells (1984) je za subtilno in tekočo zgodbo O koncu žalosti, ki jo je pisal kar sedem let, prejel evropsko nagrado za književnost. Velika nemška uspešnica, ki se je več kot 80 tednov obdržala na lestvici najbolje prodajanih knjig, neodvisni knjigotržci pa so ga razglasili za najljubši roman leta, je prevedena že v 31 jezikov.
 

Preberite še

Izid knjige sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Program Evropske unije Ustvarjalna Evropa

Nemško-švicarski pisatelj Benedict Wells (1984) je prvi roman objavil pri štiriindvajsetih, z delom O koncu žalosti iz leta 2016 pa je nedvomno dozorel, kar so prepoznali tudi podeljevalci evropske nagrade za književnost.

Wellsova mladost je bila dokaj nenavadna. Odraščal je namreč v internatu. Starša nista mogla skrbeti zanj, zato se je pri šestih letih preselil v bližnji internat in tam živel ves čas šolanja. Pri devetnajstih letih, po maturi, se je iz Münchna preselil v Berlin ter si spremenil priimek v Wells, po glavnem junaku romana Johna Irwinga Hišni red, Homerju Wellsu. V Berlinu se je povsem posvetil pisanju, denar pa služil z različnimi priložnostnimi deli.

O koncu žalosti (Vom Ende der Einsamkeit) je njegov četrti roman. Za prvenec, Becks letzter Sommer (2008), je prejel bavarsko nagrado za podporo umetnosti, po njem so leta 2015 posneli tudi film. Sledil je roman Spinner (2009), ki ga je sicer napisal že pri devetnajstih letih in Fast genial (2011). Lani je izdal zbirko kratkih zgodb Die Wahrheit über das Lügen: Zehn Geschichten, (2018).

»Prepričljivo spisan roman, ki ohlapno temelji na avtobiografski izkušnji!« - Bukla

»Nemškošvicarski pisatelj Benedict Wells se v romanu O koncu žalosti osredotoči na ubesedovanje osamljenosti.« - Maja Šučur, Dnevnik

»Med pisanjem sem si želel le, da bi se nekdo, ki je sam izgubil ljubljene ljudi, počutil razumljenega, da ga nekdo jemlje resno. Želel sem, da postaneta smrt in izguba vidni, da se ljudem nekaj predstavi. Ne butastega srečnega konca, temveč misli, ki morda eno ali drugo uravnotežijo. To sem naredil tudi zase.« - Benedict Wells v intervjuju za Delo

»Knjiga O koncu žalosti je subtilen zapis o življenju, kakršno je. O osamljenosti, ljubezni, upanju, sprejetju, kot ga je doživel in v besede vnesel nemško švicarski pisatelj mlajše generacije. Prevajalka Neža Božič je ob koncu knjige napisala, da je avtorjeva pripoved »kontemplacija življenja«. Ko jo boste prebrali, boste vedeli, kaj je imela v mislih.« -  Urška Krišelj Grubar, Zarja & Jana

»Če se naslonim na knjigo, zame osamljenost nima konca. Te praznine, luknje ni mogoče zapolniti. Razumljena je lahko tudi kot kompas, ki pokaže, kje nekomu nekaj zmanjka in kako manjkajoče nadomestiti.« - Benedict Wells za revijo Zarja & Jana

»Kombinacija jeze in ljubezni je najboljša kombinacija za pisanje, pravi Wells, ki je v tej kombinaciji napisal svoj izvrstni roman O koncu žalosti.« - Sonja Javornik, Vklop & Stop

Leto izida: 2019

Število strani: 336

ISBN/EAN: 9789610152033

Mere izdelka: 20 x 14 cm

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Prevajalec: Neža Božič

Zbirka: Roman Evropa bere

Knjige istega avtorja

Priporočamo vam tudi

Monokomedija Mihe Šaleharja Notranji pir

Ne zamudite grenko-sladke enopijanke.

Najbolj prodajane knjige za odrasle: marec 2024

Najbolj prodajane knjige za otroke in mladino: marec 2024

Vstopite v veličastni svet knjižnih ilustracij

Voditelji Slovenije

Veliko spomladansko znižanje_795x795

Veliko spomladansko znižanje

Preverite pester izbor odličnih knjig in papirniških izdelkov po izjemno ugodnih cenah!

Menu