Unovčite BON21 v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 v trgovinah Mladinske knjige

Največji bahač med ptiči je prav gotovo pav.

Zakaj ima pav tako dolg in pisan rep?

Največji bahač med ptiči je prav gotovo pav.

Ko samec vidi samico, ponosno razpre svoj mogočni rep v čudovito pahljačo z neštetimi očesi.

Ampak s tako dolgim repom mora biti vendar zelo nerodno prebijati se skozi goščavo, še posebej, če si predstavljamo, da je treba kdaj zbežati pred kakšnim plenilcem! Kako je lahko prišlo do tega, da se je takšen rep razvil in obdržal iz roda v rod?
 

Res nepraktičen rep

Pavi izvirajo iz Indije, kjer živijo v suhih listopadnih gozdovih. Med podrastjo iščejo semena, cvetove in žuželke, ujamejo pa celo kakšno žabo. Zelo dolga peresa, ki jih imajo samo samci, jih pri tem verjetno res lahko samo ovirajo – pri letu pa je vse skupaj še bolj nerodno.

  Domneva se, da je velik zaslon, ki ga ustvarijo dvignjena pavja peresa v razširjenem repu, verjetno namenjen tudi temu, da zvok usmerja v pravo smer.

  Samice si raje izbirajo tiste samce, pri katerih je rep še posebej veličasten.

  Zlahka si lahko predstavljamo, da bi samci s tako dolgim repom težje našli hrano in težje pobegnili pred nevarnostjo – in zato bi težje preživeli in imeli manj mladičkov. Ker so otroci vsaj nekoliko podobni svojim staršem, bi to sčasoma pomenilo, da je med pavi vedno manj samcev z dolgim repom. Tole razmišljanje se sliši precej verjetno, kajne? Ampak če pogledamo pave, je precej očitno, da ni tako!
   

  Izbirčne samice

  Če želimo razumeti velikanske repe pri samcih, si moramo bolje ogledati samice. Že res, da je samcem v vsakdanjem življenju rep samo v napoto – a zaradi njega so samicam zelo všeč. Samice si raje izbirajo tiste samce, pri katerih je rep še posebej veličasten. In seveda imajo sinovi takšnih samcev rep, ki je podoben očetovemu. Tako se lahko iz roda v rod ohranja tudi lastnost, ki živali nikakor ni v korist.

  Bolj ko je samicam rep pomemben pri izbiri, večji rep se bo sčasoma lahko razvil pri samcih. Vendar ima tudi to svoje meje. Če se enkrat pojavijo samci s tako velikim repom, da zaradi tega dejansko ne morejo preživeti, ne bodo imeli mladičev in ta lastnost se med pavi ne bo ohranila. 
   

  Skrivnosten neslišen zvok

  Čeprav se biologi že zelo dolgo ukvarjajo z razlago pavovega repa, nas pavi še vedno presenetijo z novimi odkritji. Pred nekaj leti so raziskovalci odkrili, da pavi med tem, ko širijo rep in potresavajo z njegovimi peresi, oddajajo zvok.

  Se spomnite, da bi to kdaj slišali? Verjetno ne, saj je ta zvok tako nizek, da ga človeško uho ne zmore slišati. Slišijo pa ga drugi pavi – in pavinje! Domneva se, da je velik zaslon, ki ga ustvarijo dvignjena pavja peresa v razširjenem repu, verjetno namenjen tudi temu, da zvok usmerja v pravo smer.

  Samice si raje izbirajo tiste samce, pri katerih je rep še posebej veličasten.

  Domneva se, da je velik zaslon, ki ga ustvarijo dvignjena pavja peresa v razširjenem repu, verjetno namenjen tudi temu, da zvok usmerja v pravo smer.

  Ali veš?

  • Poleg indijskih pavov, ki jih pri nas najbolj poznamo, obstajajo še zeleni pavi iz Jugovzhodne Azije in afriški pavi, ki so doma v Kongu.
  • Pavji rep pravzaprav ni čisto zares rep. Gre za peresa, ki izraščajo iz pavovega hrbta, delno pa tudi iz repa.

   

  Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

  Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
  Več o reviji >

  Moj planet, marec 2021
  Moj planet

  Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

  Menu