Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Urška Fartelj, avtorica kuharskih knjig 220 stopinj poševno

Urška Fartelj: Hrana je kot olje za naš motor

Urška Fartelj, avtorica uspešnice 220 stopinj poševno, se v svoji novi knjigi vrača nazaj k naravi in spominom.

Kot otroku ji kuhanje ni dišalo. »Spominjam se, da sem mami zabrusila, da bom, ko bom velika, imela krožnike za enkratno uporabo, da mi ne bo treba pomivati posode,« pripoveduje Urška Fartelj, avtorica izjemno uspešnega kulinaričnega bloga 220 stopinj poševno. 

Čeprav danes velja za eno najbolj priljubljenih kuharskih imen pri nas, je bila še pred nekaj leti v kuhinji bolj kot ne turistka. »Če sem že zašla v kuhinjo,« zapiše v uvodu v svojo novo kuharsko knjigo 220 stopinj poševno: preprosto in sveže vse leto, »so nastali obroki na hitro. Velikokrat sem izbrala na pol pripravljene jedi, saj za te reči nisem imela časa.«

Potem pa se je vse spremenilo

Ko je njen otrok dobil alergije in intolerance, so se ji odprle oči. In stvari so se v kuhinji pri Fartljevih začele spreminjati. Urška je začela kuhati sama in pri pripravi jedi uporabljati čiste sestavine – solato z maminega vrta, marmelade in paradižnikovo omako iz domače »špajze«, krompir, ki ga je dobila pri prijazni sosedi …
 

Začela je hoditi v naravo in nabirati divje jagode, jabolka, ki jih nihče ni hotel, kisle robidnice, ker je vedela, da imajo veliko vitamina C. Spekla je svoj prvi kruh, potico, naredila kefir ... »S čistimi sestavinami je prišlo tudi dobro počutje,« opisuje svojo pot.

Sčasoma se je v njej rodila želja, da bi vse dobre ideje in recepte zapisala in delila – tako je začel nastajati kulinarični blog, v katerem predstavlja svoje recepte in spodbuja vse, da začnejo pravilno kuhati.

Nazaj k spominom

Nekaj let po nastanku bloga je izšla Urškina prva knjiga 220 stopinj poševno, ki je hitro postala prodajna uspešnica. Urška je zdaj pripravila že drugo knjigo in v njej združila več kot 120 receptov za jedi, ki sledijo letnim časom.

Urška se s svojo drugo knjigo vrača nazaj k naravi … in spominom – na starše in stare starše ter na jedi, ki so jih pripravljali z ljubeznijo.

Tako kot so njeni predniki razumeli naravne zakonitosti, Urška Fartelj vse, česar se je z leti naučila od svojih prednikov in kar je spoznala z lastnim raziskovanjem, deli z nami vsemi – nekaj njenih receptov najdete TUKAJ.
 

»Hrana je kot olje, od katerega je odvisno, kako dobro bo tekel naš motor! Samo enega imamo – naše telo. Pazimo nanj!«

220 stopinj poševno: preprosto in sveže vse leto
220 stopinj poševno: preprosto in sveže vse leto
Urška Fartelj

Menu