Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Psi reševalci so izšolani za iskanje pogrešanih oseb v naravi.

Psi reševalci

Psi reševalci so izšolani za iskanje pogrešanih oseb v naravi, zasutih pod ruševinami ali pokopanih pod snežnim plazom. 

Verjetno je najbolj znana podoba psa reševalca bernardinec s sodčkom pod vratom, po legendi naj bi bil v sodčku rum, vendar vemo, da alkohol zelo zmanjša možnosti za preživetje v zelo mrzlem vremenu.

Švicarski menihi so skupaj z bernardinci že pred več kot 300 leti pomagali onemoglim popotnikom čez prelaz St. Bernard. V zadnjih sto letih so se lotili šolanja psov in njihovih vodnikov na bolj strokoven način.

V Sloveniji so se prva usposabljanja psov reševalcev začela kmalu po 2. svetovni vojni. Psi, primerni za reševalce, morajo biti srednje velikosti, kajti zelo veliki in težki psi se težko gibajo po ruševinah, prav tako tudi zelo majhni psi. Pes mora biti psihično stabilen, ne sme biti agresiven do ljudi in drugih psov.
 

Enote reševalnih psov imajo v marsikaterem slovenskem kinološkem društvu.

Enote reševalnih psov imajo v marsikaterem slovenskem kinološkem društvu.

Izredno pomembni sta tudi povezanost in zaupanje med psom reševalcem in njegovim vodnikom.

Enote reševalnih psov imajo v marsikaterem slovenskem kinološkem društvu. S kužkom moramo najprej opraviti osnovno šolanje, nato nadaljujemo usposabljanje vodnika in psa. Vodniki pridobijo znanja iz veterinarske prve pomoči, o nevarnostih v gorah, teoriji ruševin, orientaciji na terenu, radijski zvezi ter seveda o prvi pomoči ponesrečencu. Skupaj z vodnikom se pes usposobi z različnimi vajami, kot so na primer hoja po nestabilni deski na sodu, hoja po vodoravni lestvi, prevoz s helikopterjem in žičnico, hoja po nestabilnem materialu.

Osnova sta poslušnost in odpoklic na daljavo. Med šolanjem izkoristimo pasje danosti, kot sta sluh in voh. Vemo, da psi slišijo in vohajo mnogo bolj kot ljudje. Vodnik in pes reševalec sta ekipa, ki z združenimi močmi pomagata pomoči potrebnim. Kot ekipa se skupaj usposabljata večkrat tedensko, velikokrat pa organizirajo tabore, kjer izvajajo vaje v naravnem okolju. Psi iščejo ponesrečenca, ki ga je zasul plaz ali pa je pod ruševinami podrtih stavb.

Usposabljanje psa reševalca poteka vse življenje

Pri nas so najboljši psi reševalci združeni v Enoti za hitre intervencije (EHI). Na voljo so za hitre intervencije po Sloveniji, kot je bilo porušenje Kolizeja leta 1995 v Ljubljani. Tedaj so psi hitro našli vse tri zasute osebe. Tudi leta 2000, ko je gromozanski plaz porušil ogromno hiš v Logu pod Mangartom, so našli osebo. Velikokrat se ljudje izgubijo v gozdu med nabiranjem gob, borovnic ali le pri sprehajanju; takrat so psi reševalci neprecenljivi pomočniki. Takih iskalnih akcij je tudi po 24 na leto. Na pomoč so prihiteli tudi v hrastniški rudnik, kjer so skoraj 400 metrov pod zemljo našli tri, žal že pokojne rudarje.

Le najboljši psi, ki opravijo potrebna usposabljanja, vaje in izpite, postanejo člani mednarodne ekipe reševalnih psov pod vodstvom združenja IRO. Na voljo so za reševanje po vsem svetu. Slovenski psi že desetletja spadajo v svetovno elito reševalcev. Med drugim so sodelovali v mednarodnih akcijah v Egiptu, Alžiriji, Turčiji in celo na daljni Sumatri.

Usposabljanje psa reševalca poteka vse življenje, ves čas je treba utrjevati znanje in se učiti novih stvari, da pes čim hitreje najde pogrešano osebo.

Ali veš?
Mednarodna organizacija reševalnih psov IRO prireja vsako leto tudi svetovno prvenstvo reševalnih psov.

 

Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
Več o reviji >

Moj planet, junij 2020
Moj planet

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu