Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Pomeranec 

Devetletna Lana si zelo želi kužka pomeranca. Moj planet je prosila za več podatkov o tej pasmi.
 

Dragi Moj planet!

Si najboljši, prosim, pomagaj mi. Zelo si želim kužka pomeranca. Všeč mi je, ker je kot kosmat mini medvedek. Mami pravi, da so zelo dragi. Ali je to res? Prosim, povej mi vse o tej pasmi.

Lana, 9 let

Pomeranec ali mali nemški špic je izredno ljubek majhen kuža. Lana, pravilno si napisala, da je videti kot živahen smejoči se puhasti medvedek. Vendar je to čisto pravi pes, ki se rad uči in je izredno inteligenten. Zelo rad hodi po naravi, kjer odkriva nove in stare vonje. Ko se s svojo sijočo oranžno dlako sprehaja po hiši, je videti kot malo sonce, ki osvetljuje prostor. 

Pomeranci so zelo majhni kužki; visoki so med 18 in 24 cm ter težki med 2 in 3 kilogrami. Prelepa dlaka je sestavljena iz dveh plasti. Zunanja ali krovna je dolga, ravna in trdno stoječa. Ta ga varuje pred dežjem, snegom in umazanijo. Spodnja dlaka je kratka, debela, gosta, na otip skoraj kot volna, vendar nikakor ne puhasta. Ta ga varuje pred mrazom pozimi ter vročino poleti.

Zelo pomembno je, da dlake nikoli ne strižemo. 

S striženjem se poruši naravno ravnovesje med obema vrstama dlake. Po striženju lahko pride do resnih težav s kožo. Najpogosteje vidimo oranžne pomerance, vendar so lahko tudi popolnoma beli, čisto črni, rjavi in sivi.
 

Značaj

Z nežno in dosledno vzgojo so pomeranci izredno prijazni do ljudi in živali. So tudi zelo živahni in navihani, radovednost jih nenehno vleče, da raziskujejo nove stvari.

So tako majhni in krhki kužki, da mora biti predvsem ob majhnih otrocih druženje vedno pod nadzorom. Seveda je dobro biti pozoren tudi ob igranju z večjimi kužki.

Previdno pri nakupu

Predvsem nikoli ne kupujte pomerancev ali katerekoli druge pasme psov pri preprodajalcih iz tujine. Četudi je njihova cena bistveno nižja, dobite po navadi bolnega, prestrašenega kužka, ki velikokrat ni niti podoben pasmi. Prihranili si boste solze in skrbi ter mnogo obiskov pri veterinarjih. Raje se pozanimajte pri vzrediteljih, ki so vredni zaupanja.

Psarna None Such Pomeranians je na primer ena od njih. Nika se z vzrejo pomerancev ukvarja več kot dvajset let. Iz njene vzreje je veliko kužkov, ki se ponašajo z najvišjimi lepotnimi naslovi. Kar je še bolj pomembno, pri vzreji pomerancev sledi načelu: zdravje in značaj sta na prvem mestu.

Pravi vzreditelj z veseljem pomaga ob morebitnih vprašanjih in težavah. Pri preprodajalcih pa lahko kar pozabite na pomoč.

Zelo dragi kužki

Pomeranci imajo zaradi svoje majhne rasti le po enega ali dva mladička, le redkokdaj tri ali več. To je eden izmed razlogov za njihovo visoko ceno. Poleg tega so izredno modni kužki, so veliko bolj prepoznavni in je zato veliko več povpraševanja po njih.

Cene se zelo razlikujejo, od sprejemljive do včasih vratolomne. Pravim vzrediteljem ni veliko mar za zaslužek. Pomembno jim je, da mladički najdejo dom, v katerem bodo veliko let uživali skupaj s svojo novo družino.
 

Pogumna tekačica

Pred tremi leti je prišla na trening coursinga (tek za vabo), ki ga organiziram za hrte in vse druge pasme, pomeranka z imenom Paya. Prav navdušen sem bil nad njenim tekom. Umetno vabo iz plastičnih trakov, ki je bila vsaj dvakrat večja od nje, je preganjala s tako strastjo in pogumom, ki ju le redko vidiš.

Pomeranci so prekrasni kužki, ki vam polepšajo življenje. Velikokrat vas zabavajo s svojimi vragolijami. So zelo zvesti in izredno učljivi, marsikaj se jih da naučiti. Le pazljivo in nežno je treba ravnati z njimi.

Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
Več o reviji >

Moj planet

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu