Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Najlepše zimsko ozvezdje

Brrr. Kako je mraz! Le kdo pozimi gleda zvezde?

Res je mrzlo, a pozimi se zgodaj zmrači.

Večeri so dolgi in na nebu lahko vidimo najlepša ozvezdja in najzanimivejša nebesna telesa.
 

Astronomska zima

Zemlja kroži okoli Sonca in hkrati se kot vrtavka vrti okoli svoje osi. Os pri kolesu je tista srednja paličica, okoli katere se vrti kolo. Zemljina os pa je namišljena črta, ki gre skozi severni in južni pol. Zaradi vrtenja se izmenjujeta dan in noč.

Ta os je vedno enako obrnjena in na nebu kaže proti Severnici. No, med decembrom in marcem je tisti del Zemlje, na katerem je tudi Slovenija, obrnjen stran od Sonca, zato je v naših krajih Sonce manj časa na nebu kot poleti, manj nas ogreva in imamo zimo.
 

Orion

Ker je podnevi Sonce kratek čas na nebu, so noči dolge. Takrat lahko opazujemo zvezde. Med najlepša ozvezdja sodi zimski Orion. Na nebu ga v večernih urah ni težko najti. Njegove svetle zvezde tvorijo značilen lik, ki so ga v starih časih poimenovali po mitološkem lovcu Orionu.
 

Betelgeza

Najzanimivejša zvezda v Orionu je Betelgeza. V liku predstavlja ramo nebesnega junaka in je značilne rdečkaste barve.

To je velikanska zvezda, katere premer je približno tisočkrat večji od Sončevega! Ni čudno, da takim zvezdam pravimo rdeče nadorjakinje. Če bi bila na mestu Sonca Betelgeza, bi pogoltnila vse bližnje planete, vključno z Zemljo in Jupitrom. Astronomi pravijo, da bo Betelgeza nekoč eksplodirala in takrat bo tako zasijala, da jo bo mogoče na nebu videti tudi podnevi.
 

Orionova meglica

V ozvezdju Orion je tudi zanimiva meglica, ki ji pravimo kar Orionova meglica.

Vidite jo lahko tudi brez daljnogleda, z daljnogledom pa je videti prav imenitna. To je orjaški vesoljski oblak, v katerem prav zdaj nastajajo zvezde. Takim območjem v vesolju pravimo porodnišnice zvezd, saj se tam hkrati rojeva na tisoče zvezd.

 

Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
Več o reviji >

Moj planet

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu