Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

MP3_sova_amb

Velika uharica

Velika uharica je naša največja sova. Je tudi največja sova v Evropi.

Uvrščamo jo celo med največje sove na svetu. Čez krila lahko meri več kot 150 cm, telo pa je dolgo 60 do 75 cm.

Njena velika »uhlja«, po katerih je dobila ime, sta pravzaprav šopa peres na vrhu glave. Za veliko uharico so značilne še velike, živo oranžne oči.

MP3_sova

Sove letijo skoraj neslišno zaradi posebno mehkih in kosmatih letalnih peres. K neslišnosti pripomore še, da so peresa na koncu kril razprta in da so operjene tudi noge.

Sove lovijo z ušesi. Njihova ušesa so še posebej občutljiva za določene zvoke, zato slišijo že najmanjši premik njihovega plena med travo, pod listjem ali celo pod zemljo in snegom. Diskasta oblika obraza, ki deluje podobno kot satelitski krožnik, vodi zvok do ušesnih odprtin.

MP3_uharica

Nekatere sove imajo eno uho višje od drugega. Tako lahko iz zamika zvoka ugotovijo tudi, ali je plen nad njimi ali pod njimi. Glede na to, kaj slišijo, si sove predstavljajo prostor okoli sebe in kje se plen premika.

Sovam v nočnem lovu pomagajo velike oči, s katerimi dobro vidijo v mraku in celo v temi. Ker imajo oči obrnjene naprej, lahko natančno določijo razdaljo do plena. Da si zlahka ogledajo okolico, glavo obrnejo za 270 stopinj.

Velika uharica ne gradi gnezd, ampak si najraje najde skrito veliko polico v skalni steni, s katere ima dober pregled nad okolico. Včasih najde zapuščeno gnezdo ali gnezdi kar na tleh. Na žalost pa lahko zaradi kakršnekoli motnje v času gnezdenja zapusti jajca in celo mladiče. 

MP3_uharica_2022

Prehranjuje se s sesalci do velikosti mlade srne, največkrat zajci in ježi, pa tudi ptiči, celo racami. Če je pomanjkanje, se loti tudi kuščarjev, žab in rib.

Gnezdenje pri nas traja od februarja do junija. Samec na začetku kliče samico s skalne stene z glasnim »HUUuuu«. Starši ostanejo na svojem, do 10 km2 velikem ozemlju tudi čez zimo, mladi ptiči pa se odpravijo v svet iskat svoje ozemlje.

Velika uharica je tako velika, da se na električnih drogovih lahko dotakne dveh žic hkrati in jo strese elektrika. Daljnovode zato ponekod že prilagajajo, da bi take nesreče preprečili.

Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
Več o reviji >

Moj Planet

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu