Še do 30. 6. lahko v trgovinah Mladinske knjige unovčite BON21.

Še do 30. 6. lahko v trgovinah Mladinske knjige unovčite BON21.

Maja Lihtenvalner, urednica revije Reader's Digest Slovenija

Mladi začetki in častitljive tradicije 

Urednica Maja Lihtenvalner o novih začetkih.

September nam z vrnitvijo v šole in službe ter vpisom v fitnes klube, tečaje in abonmaje vsako leto nasuje kup priložnosti za nove začetke.

Čisto drugače od januarja, ki človeka plaši s slovesnostjo svojih zaobljub in priseg, nam taktno in nevsiljivo ponudi čas in naredi prostor, da radovedno pokukamo v še nikoli videno ali s svežo vnemo poprimemo za znane, a nedokončane stvari. 

Če včasih zahrepenite po veselem vznemirjenju prvega šolskega dne s kancem treme, ki se ga spominjamo iz šolskih dni in ga pozneje podoživljamo s svojimi otroki (in z vnuki), ga boste v izobilju našli v kolumni Urške Fartelj Koristi maka za možganske vijuge.

Moja prva asociacija na začetek šole so bele dokolenke, čeprav ne bi dala roke v ogenj, da sem jih prvi šolski dan v prvem razredu v resnici imela obute. In od belih dokolenk mi misli preskočijo na “… bele nogavičke obuj …” iz pesmi Čuden si bil že kot otrok Vlada Kreslina, ki me – čeprav je polna neke nedoločljive otožnosti in tesnobe – tudi spominja na šolske klopi.

In pri tremi, otožnosti in tesnobi se za koristne izkažejo tradicije: že res, da Prekmurci verjamejo, da mak spodbuja možgančke, ampak finta tradicionalnih makovih kock in makove potice ni v biološki koristi maka za nevrone, ampak v tem, da nam navade in običaji, trdni kot kamen kost, dajejo zavetje in blažijo strah neznanim, ki preži onstran pragov novih začetkov. 

Ne pozabite, da sreča pomaga pogumnim!

Reader's Digest, september 2021
Reader's Digest Slovenija

Izkoristite 15% popust in številne dodatne ugodnosti ob naročilu revije!

Menu