Še do 30. 6. lahko v trgovinah Mladinske knjige unovčite BON21.

Še do 30. 6. lahko v trgovinah Mladinske knjige unovčite BON21.

Urska Fartelj

Koristi maka za možganske vijuge

Zakaj je na prvi šolski dan makovo pecivo tradicija?

September je že in z njim novo šolsko leto.

Moja Mašika gre letos v zadnji razred osnovne šole, sin Max Luka v 2. letnik gimnazije. Uf, kako velika sta že. Po naravi sem taka, da moram stalno raziskovati in preizkušati nove stvari, ampak pri prvem šolskem dnevu prisegam na tradicijo. Ne samo jaz, tudi mož in najini družini.

Na prvi šolski dan sta pri nas tradicija makovo pecivo in skupno kosilo v lokalni italijanski restavraciji. To dvoje ne sme manjkati; zdi se mi, da bi bila otroka še bolj razočarana kot midva z možem, če bi. Zakaj makovo pecivo? Pri nas v Prekmurju velja, da mak pomaga pri učenju.

Zato makovo pecivo na prvi šolski dan jemo vsi, otroka, midva z možem in tudi stari starši ter prijatelji! Hej, saj nikoli ne veš, kdo vse se bo moral učiti in pomagati pri učenju! Jaz običajno že dan prej spečem makove kocke, tašča pa makovo potico.

Za vsak slučaj, da bo šolsko leto res uspešno, oboje pokušamo istega dne, na prvi šolski dan pa takoj zjutraj za zajtrk in čez dan večkrat ponovimo! Da bo šolsko leto res uspešno! In očitno pomaga, saj sta oba otroka v šoli zelo uspešna in pridna. Moj mož ima tako rad mak, da pravi, da bomo letos na prvi šolski dan za sladico skuhali makove rezance!

 

Članek je bil objavljen v reviji Reader's Digest

Reader's Digest je najbolj brana revija v Evropi in se ponaša s 100-letno tradicijo. Svoje bralce vsak mesec razveseli z raznolikimi članki z vsega sveta in navdihujočimi zgodbami, ki predstavljajo pozitivno plat življenja. Več o reviji > 

Reader's Digest, september 2021
Reader's Digest Slovenija

Izkoristite 15% popust in številne dodatne ugodnosti ob naročilu revije!

Spoznajte recepte Urške Fartelj iz knjig 220 stopinj poševno

Menu