Unovčite BON21 v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 v trgovinah Mladinske knjige

Kunci so nežne in zveste živali

Kunci, nežne in zveste živali

Ob velikonočnih praznikih radi podarjamo čokoladne zajčke. Koliko pa v resnici poznamo potrebe teh ljubkih živali?

Kunci so zvesti in skrbniku vdani hišni ljubljenci.

Potrebujejo veliko pozornosti, mirno okolje brez hrupa in pravilno oskrbo. So krasne živali za nežne skrbnike. Si to ti?
 

Več časa nameniš živali, bolje jo razumeš

Preden v svoj dom sprejmemo kunca, moramo spoznati njegove potrebe. Zanj bomo skrbeli tudi do 10 let. Kunci se ne oglašajo, zato jih spoznamo z druženjem in opazovanjem. Tako prepoznamo njihovo počutje. Če se vedejo drugače, so morda bolni. Takrat je treba čim hitreje obiskati veterinarja.
 

Miren in varen prostor

Za kunca pripravimo veliko kletko. Postavimo jo v sobo, kjer ni hrupa, loputanja z vrati, glasnega TV-sprejemnika ali radia. Hodnik ni primeren. Njegov prostor ne sme biti na prepihu, na vročini ali tako, da se na kletko upirajo sončni žarki. Kunec spada med glodavce, zato pazimo, da nam ob vsakodnevnih izpustih ne pogrize električnih kablov (na primer za računalnik). Kunec naj bo vsak dan tudi nekaj ur spuščen. Zelo rad se druži z ljudmi, hodi za nami, izbere si prostor za opazovanje. Pogosto sedi zraven otrok, če se mirno igrajo.

Kunec naj bo vsak dan tudi nekaj ur spuščen.

Kunec naj bo vsak dan tudi nekaj ur spuščen.

Kletka za kunca 

V prostorni in visoki kletki naj se kunec lahko povsem iztegne, kadar stoji na zadnjih tačkah. Na dno kletke pripravimo steljo (posušena žagovina, seno). V kot kletke namestimo trikoten plastičen wc. Kletko čistimo s toplo vodo enkrat na teden, posodo za lulanje pa vsak dan. V napajalniku vodo menjamo vsak dan in vsakokrat preverimo, ali dobro deluje.

Hranjenje

Zjutraj in zvečer ga hranimo z mešanico žit in briketi, ki jih kupimo v specializirani trgovini. Ponudimo lahko zelenjavo in sadje, ki pa ga je nujno dobro osušiti, sicer ima kunec lahko prebavne težave. Vsak dan ponudimo dovolj sena, s katerim si brusi zobe, da mu ti ne zrastejo preveč. Zraven spada sveža voda.
 

Razmnoževanje

Kunci so spolno zreli že pri treh mesecih, zato se zelo hitro namnožijo. Kunčji par kastriramo in  steriliziramo, nato ju lahko nastanimo skupaj. Tudi za kunce, kot za vse domače živali, je zelo težko najti skrbne in odgovorne skrbnike, ki živalim ponudijo oskrbo in razmere, ki jih potrebujejo. Žival ne more biti igrača. Nikoli ni samostojna, odvisna je od nas ljudi. Zato je preprečevanje rojstva mladičev zelo dobra odločitev.

Zjutraj in zvečer ga hranimo z mešanico žit in briketi.

Zjutraj in zvečer ga hranimo z mešanico žit in briketi.

Na kaj moramo biti posebej pozorni?

•    Kunci so zelo občutljivi za prepih. Če glavice ne držijo normalno, ne čakaj, obiščita veterinarja.
•    Trava zunaj je lahko umazana ali zastrupljena, preveri, preden jo natrgaš.
•    Radi grizljajo odpadle veje in listke na njih.
•    Na bližino psov ali mačk kunca navajamo potrpežljivo in počasi. Pogosto postanejo dobri prijatelji. 
•    Kunca ne puščajmo brez nadzora z drugimi živalmi ali majhnimi otroki.
•    Nikoli ga ne puščamo v hrupnem okolju.
 

Ali veš?

•    Nekateri kunci svojega skrbnika, podobno kot psi in mačke, pozdravijo že na vhodu, ko se vrne domov.
•    Crkljajo se tako, da sedijo poleg skrbnika. Dviganja ne marajo. Če ga dvignemo, ga primemo pod celim telesom, nikoli za uhlje ali rep.
•    Kunec je tako zvest kot pes ali mačka. Ker se ne oglaša, mora biti njegov skrbnik še bolj razumevajoč do živali.

 

Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
Več o reviji >

Moj planet, marec 2021
Moj planet

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu