Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

MP_1_jazbečarji

Jazbečar

Jazbečarji so tisti kratkonogi kužki, ki imajo zelo dolgo telo.

Na hitro so videti kot klobase, zato jih nekateri poznajo kot klobasaste pse. No ja, spomnite se na hot dog; predvsem v Ameriki jih šaljivo predstavljajo kot hrenovke v štručki.

Naslednje, kar vidimo, je pokončna glava na mišičastem telesu s prodornim  pogledom, ki pa se v trenutku spremeni v pogled, poln globokega občudovanja, ko pes zagleda svojega ljubega človeka. Ti psi imajo neizmeren pogum in so pravi pustolovci po duši, pa tudi odlični družinski kužki, ki obožujejo otroke.

MP_1_jazbečarji

Malo zgodovine

Vzredili so jih pred nekaj stoletji v Nemčiji kot pomoč pri lovu na malo divjad in ustvarili neusmiljene lovske pse. To pa se je v zadnjih desetletjih spremenilo. Večina jazbečarjev je prekrasnih družinskih kužkov.

Pravi lovci

So popolni lovci. Lahko lovijo na površju ali pod zemljo, saj jim kratke noge omogočajo hitrejše gibanje. Tudi zato se še sedaj radi skrivajo pod posteljami in v posebnih posteljah za kužke, ki so kot napol odprta luknja, kamor se z velikim zadovoljstvom zleknejo jazbečarji. Tudi kadar ne lovijo zares, pogosto lajajo. Njihov lajež je po navadi zelo glasen in nizkega tona, saj prihaja iz njihovega zelo prostornega prsnega koša.

MP_1_jazbečarji

9 pasem jazbečarjev

So treh velikosti: kunčji, pritlikavi in standardni. Imajo tudi tri vrste odlakanosti in so lahko kratkodlaki, dolgodlaki in (najbolj prepoznavni) resasti. Tri različne velikosti in tri različne odlakanosti tvorijo devet pasem jazbečarjev.

Nega dlake

je pri kratkodlakih in dolgodlakih preprosta: zadošča običajno česanje. Pri resastih je treba kužka vsakih par mesecev peljati k pasjemu frizerju na striženje. Za striženje lahko poskrbite tudi doma. Prej se le dobro pozanimajte in naučite osnov striženja resastega jazbečarja. Seveda ne pozabite na občasno kopanje in striženje krempljev.

Revija_MP_1jazbečarji

Zdrava pasma

Jazbečarji so načeloma zelo zdrava pasma z običajno življenjsko dobo med 12 in 16 let. Žal so zaradi dolgega telesa nagnjeni k poškodbam hrbtenice. Poskrbimo, da je kuža vedno v dobri fizični pripravljenosti. S tem se okrepijo mišice in je hrbtenica bolj gibljiva. Tako bo tudi lažje premagoval stopnice. Vseeno se izogibajte pretirani hoji po stopnicah, takrat njihova hrbtenica trpi.

Poznani jazbečarji

Napoleon je bil velik ljubitelj jazbečarjev. Njegov zadnji jazbečar si je zaslužil večni počitek ob gospodarjevi grobnici. Jazbečar Waldi pa je bil tudi maskota olimpijskih iger 1972 v Münchnu.

ali veš?

  •  Višina psov se meri v vihru, to sta tisti dve kosti, ki izstopata malo pred začetkom vratu, a to ne velja za jazbečarje; tem posebnežem merijo obseg prsnega koša! 
  • Tudi v Sloveniji jazbečarji opravljajo svojo primarno funkcijo ter lovijo v naravi, vendar pod budnim očesom usposobljenega lovca, ki je član lovskega društva. 

Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
Več o reviji >

Moj Planet 3_naslovnica
Moj Planet

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu