Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

6 sončnih vprašanj

In šest odgovorov, ki vam bodo pomagali razumeti dogajanje na nebu.

Zakaj je Sonce tako vroče? In zakaj je rumeno?

Preberite odgovore na najpogostejša vprašanja o soncu.
 

Kako veliko je Sonce?

Sonce je orjaška svetleča krogla. Če si ga zamislimo kot kroglo, ki odraslemu človeku sega do pasu, potem bi bil planet Zemlja, na katerem živimo, velik kot zrno graha. Jupiter, največji planet v Osončju, bi bil kot veliko jabolko. Merkur, najmanjši planet, pa kot zrno popra.
 

Zakaj je nebo podnevi modro?

Sončna svetloba je bela. To pomeni, da so v njej združene vse barve mavrice:

  • rdeča,
  • oranžna,
  • rumena,
  • zelena,
  • modra in
  • vijolična.

Zrak nad nami pa od vseh barv najbolj razprši vijolično in modro svetlobo, najmanj pa rdečo. Modra in vijolična svetloba se zato razlijeta čez vse nebo. Ker pa je v svetlobi Sonca vijolične svetlobe malo, je nebo modro.
 

Zakaj je Sonce rumeno?

Sonce je v resnici belo. To lahko dobro vidimo, če ga sredi dneva gledamo skozi oblak ali gosto meglo. Ko ni oblakov, v Sonce sploh ne moremo in tudi ne smemo pogledati, ker je za naše oči presvetlo. Vanj lahko gledamo zjutraj in zvečer, ko je res videti rumeno.
 

Zakaj je Sonce tako svetlo?

Ker je Sonce vroče, oddaja svetlobo v okolico. Na podoben način sveti tudi žarnica. V žarnici je tanka žička, ki jo elektrika močno segreje, zato žica oddaja svetlobo. Po vesoljskih merilih pa Sonce ni tako zelo svetlo. Nekatere orjaške zvezde oddajajo mnogo več svetlobe, in če bi bila kakšna taka zvezda na mestu Sonca, bi na Zemlji vse zgorelo.
 

Zakaj je Sonce tako vroče?

Ker je zelo veliko, je v njegovi notranjosti zelo vroče. Zaradi tega v njem nastaja svetloba kot v nekakšni peči. Tudi notranjost Zemlje je vroča, toda mnogo manj kot notranjost Sonca, zato naš planet ne sveti.
 

Zakaj podnevi na nebu ni videti zvezd?

Zvezde so podobne našemu Soncu, le da so zelo daleč. Ker so daleč, so videti kot drobcene medle pičice in od njih prihaja le malo svetlobe. To je tako, kot če gledamo zelo oddaljeno cestno svetilko, ki se nam zdi mnogo bolj medla kot bližnja svetilka. Modrina neba pa je bolj svetla od zvezd, zato jih podnevi ne moremo videti.

 

Članek je bil objavljen v Cicibanu, največkrat nagrajeni otroški reviji

Ciciban je legendarna, najbolj prepoznavna in največkrat nagrajena slovenska otroška mesečna revija. Polna domišljije in učenja, ustvarjanja in branja navdušuje šolarje od 1. do 3. razreda. 

Več o reviji Ciciban >

Ciciban, november 2021
Revija Ciciban

Naročniki na dom prejmete 15 % popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu