Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Fini ulični prigrizki

Pravijo, da mesto najbolje spoznamo s kulinariko – in to velja za ves svet.

Popotnike še posebej pritegnejo jedi, ki jih ponujajo kar na ulici. Fini prigrizki in zdrave različice klasičnih hitrih jedi so hitra prehrana sodobnih gurmanov. Tri recepte vam predstavljamo mi, še več pa jih poiščite v knjigi Ulična hrana.

Količina: za 4 osebe
Čas priprave: 40 minut

 

Sestavine

100 g sojinih kosmičev

2 čebuli

3 žlice olja

6 žlic črnega fižola v čilijevi omaki (iz pločevinke)

4 žlice sojine moke

1 žlička prekajene soli

2 žlici sojine omake

100 g krušnih drobtin

4 listi romanske solate

1 avokado

4 veganske bombete

4 žličke pekoče salse

1

Sojine kosmiče za polpete stresite v veliko skledo, prelijte z vročo vodo in pustite nabrekati po navodilih na embalaži. Čebulo olupite in drobno nasekljajte. V vročo ponev dodajte žlico olja in čebulo dušite približno 4 minute, da postekleni.

2

Sojine kosmiče odcedite v cedilu, obloženem s kuhinjsko brisačo. Preostalo tekočino dobro iztisnite.

3

Tople sojine kosmiče, čebulo, fižol, sojino moko, sol, sojino omako in krušne drobtine dajte v skledo ter dobro pregnetite. Iz zmesi oblikujte 4 okrogle polpete. Solato operite in otresite. Avokadu odstranite koščico ter ga olupite in narežite na tanke krhlje. Bombete prerežite in opecite v ponvi.

4

V (rebrasti) ponvi segrejte 2 žlici olja in polpete na zmernem ognju pecite na vsaki strani 6 minut. Bombete premažite s salso. Na spodnjo polovico položite solato in avokado, dodajte polpeto in pokrijte z zgornjo polovico.

Količina: za 12 kosov
Čas priprave: 75 minut, pečenje: 20 minut

 

Sestavine

Za testo:

250 g moke (tip 500)

½ žličke soli

½ kocke kvasa (pribl. 20 g)

3 žlice zmehčanega masla

1 jajce (velikost M)

Za nadev:

1 strok česna

1 čebula

2 žlici sončničnega olja

200 g mešanega mletega mesa

100 g kislega zelja

¼ žličke kumine v zrnu

1 žlička mlete sladke paprike

3 žlice kisle smetane

sol

poper

Poleg tega še

1 rumenjak (velikost M)

250 g kisle smetane za postrežbo

1

Za testo v skledi zmešajte moko in sol. Kvas zdrobite v 80 ml mlačne vode in stopite. Kvas, maslo in jajce dodajte moki. Pregnetite z ročnim mešalnikom, da dobite gladko testo. (Če je testo zelo lepljivo, dodajte še malo moke.) Pokrijte, postavite na toplo in pustite vzhajati 45 minut.

2

Medtem za nadev olupite česen in ga stisnite s stiskalom za česen. Čebulo olupite in narežite na kockice. V veliki ponvi segrejte olje. Česen in čebulo dušite približno 2 minuti. Dodajte mleto meso in na močnem ognju pražite 3 minute. Kislo zelje dobro iztisnite. Kislo zelje, kumino in mleto papriko dodajte mletemu mesu in pražite približno minuto. Pustite, da se ohladi, potem primešajte kislo smetano ter solite in poprajte.

3

Pečico ogrejte na 220 °C. Pekač obložite s papirjem za peko. Testo na rahlo pomokani delovni površini še enkrat dobro pregnetite in na tanko razvaljajte. S kozarcem ali skodelico (premer 10 cm) izrežite približno 12 krogov. Testo premažite z vodo in na sredo kroga položite nadev. Testo prepognite čez nadev, da dobite polmesec, in robove dobro stisnite. Z vilicami testo večkrat prebodite in položite na pekač.

4

Rumenjak in žlico vode dobro razžvrkljajte in pirožke enakomerno premažite. V spodnjem delu pečice pecite 20 minut, da so zlato rjavi. Postrezite s kislo smetano.

Količina: za 5 kosov
Čas priprave: 40 minut, pečenje: 10 minut

 

Sestavine

Za testo:

¼ kocke kvasa (pribl. 10 g)

300 g moke (tip 500)

½ žličke sladkorja

1 žlička morske soli

1 žlica olivnega olja

Za nadev:

2 rdeči koničasti papriki

1 čebula

1–2 stroka česna

½ šopa peteršilja

200 g mlete jagnjetine

50 g mezge iz paprike (ali paradižnikove mezge)

1 žlička mešanice mlete paprike in čilija v prahu

1 žlička morske soli

sveže zmlet črni poper

Za postrežbo:

mešanica mlete paprike in čilija v prahu ter ruj

Poleg tega:

moka za delovno površino

1

Za testo stopite kvas v 175 ml mlačne vode. Moko, sladkor in sol zmešajte v posodi multipraktika. Dodajte vodo s kvasom in olje. S kavljem za gnetenje pri srednji hitrosti gnetite 4–5 minut, da dobite prožno testo. (Odstopiti mora od sklede. Če ne odstopi, po žlicah dodajajte vodo ali moko.) Testo pokrijte, postavite na toplo in pustite vzhajati 30–45 minut.

2

V spodnji del pečice postavite pekač in pečico ogrejte na 250 °C. Testo položite na pomokano delovno površino in iztisnite zrak. Iz testa oblikujte 5 kupčkov. Pokrijte in pustite vzhajati 5 minut.

3

Za nadev očistite koničasto papriko, jo operite in grobo nasekljajte. Čebulo in česen olupite ter grobo nasekljajte. Peteršilj sperite, otresite in liste osmukajte. Vse denite v multipraktik in sesekljajte. Dodajte mleto jagnjetino, mezgo iz paprike, mešanico mlete paprike in čilija v prahu, sol in poper ter mešajte, da je vse dobro premešano.

4

Na pomokani delovni površini kupček testa sploščite in razvaljajte na 2–3 mm debelo. Testo povlecite na papir za peko. Premažite s petino nadeva in pustite majhen rob. S papirjem za peko predenite na pekač in pecite 7–10 minut. Dno mora biti hrustljavo pečeno. Postrezite z mešanico mlete paprike in čilija v prahu ter rujem. Enako pripravite še preostale pice.

Ulična hrana - Tako preprosto

Hamburgerje, falafle in ameriške krofe poznamo vsi. Pa jih znamo pripraviti sami doma, da so slastni kot tisti z ulice?

Menu