Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Revija_MP_julij.avg_2022

Kit grbavec

Kit grbavec je eden največjih vosatih kitov, saj samec zraste v dolžino tudi do 16 metrov, samice so nekoliko manjše. Ti izjemni orjaki tehtajo tudi do 30 ton!

Živijo v vseh oceanih sveta. V Sredozemskem morju ga skorajda ne moremo srečati, saj tja zaide le redkokdaj. To se je zgodilo leta 2009, ko se je kit grbavec prvič v zgodovini pojavil v Piranskem zalivu. 

1. Ima zelo dolge prsne plavuti, dolge so za tretjino njegovega telesa. Na prsnih plavutih ima značilne okrogle črne izrastke.

2. Zelo radi skačejo iz vode, njihov rep je tako močan, da požene 20-tonsko žival iz vode. V zraku se obrnejo in pristanejo na hrbtu. Znanstveniki še nimajo jasnega odgovora, zakaj skačejo iz vode.

3. Pretežno se prehranjujejo z majhnimi rakci ali krilom, ki ga precejajo skozi vosi, ki jih imajo na zgornji čeljusti. V organiziranih skupinah pa lovijo ribe v jatah.

Revija_MP_julij.avg_2022

Mama z mladičem

4. Poleti živojo v polarnih vodah, ki so bogate s krilom, poleti pa se preselijo v tropske vode, kjer se bolj malo hranijo. Tam samice kotijo mladiče in se kmalu po tem spet parijo. 

5. Mladiči sesajo pri materah in se skupaj z njimi odpravijo v severna morja. 

6. Samci so znani kot odlični pevci, ki globoko pod vodno gladino ustvarjajo dolge napeve, s katerimi verjetno privabljajo samice in odganjajo tekmece. 

7. Kit grbavec je uvrščen med raljive živalske vrste, saj so jih pred stoletjem skoraj iztrebili. Na srečo velja prepoved lova nanje in število se je povečalo. Naravnih sovražnikov razen človeka nimajo.

Članek je bil objavljen v reviji Moj planet

Moj planet je izvirna slovenska poljudnoznanstvena revija za otroke od 8. leta naprej, ki radi spoznavajo živali, rastline, naravne pojave in ves ta širni svet okoli sebe.
Več o reviji >

Revija_MP_julij.avg_2022_naslovnica
Moj Planet

Naročniki na dom prejmete 15% popusta in brezplačno kodo za celoleten dostop do izbranih nalog na interaktivnem portalu Učimse.com.

Menu