Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Revija_Pogled_amb_1_poletje

Je poletje čas za počitek ali učenje?

Preden imamo otroke, so počitnice težko pričakovan odklop od vsakdanjih obveznosti.

Običajno poletne počitnice preživimo nekje na toplem, ob vodi in s kupom dobrih knjig.

Z otroki pa se poletne počitnice delijo na tiste, ko je otrok še v vrtcu, tiste, ko je otrok osnovnošolec, a ne more biti sam doma, in tiste, ko je otrok že tako velik, da je lahko sam doma. 

Vrtec

Ko je otrok še v vrtcu, so poletne počitnice običajno krajše od šolskih poletnih počitnic. Nekateri vrtci so odprti celo poletje, kljub temu pa imajo starši lahko občutek, da sprememba rutine in združevanje skupin ni najboljše za njihovega otroka. Mnogi starši v tem obdobju ostajajo v službah in si daljše počitnice privoščijo septembra, ko ni več gneče in so cene počitniških nastanitev žepu bolj prijazne.

Bojana Novak Borc, vzgojiteljica iz Vrtca Pod Gradom v Ljubljani pravi, da otroci potrebujejo daljšo pavzo od vrtca skupaj s starši. Čeprav v vrtcu veliko ustvarjajo in se igrajo, potrebujejo spremembo in počitek, saj jih vrtec utrudi. Pravi, da ko si vzamemo čas, se pri otroku to takoj pozna.

So pa v starejšem vrtčevskem obdobju otroci že dovolj veliki, da nekaj časa preživijo s starimi starši.

Revija_Pogled_amb1_poletje_2023

Kako pomemben je odnos s starimi starši?

Vezi z dedki in babicami se lahko globoko spletejo ravno med počitnicami. Otroci, ki imajo tesne vezi s starimi starši, so pogosto bolj čustveno stabilni, samozavestni in imajo boljše socialne veščine. Ti odnosi jim lahko krepijo občutke pripadnosti, sprejetosti in varnosti. Starši pa običajno cenijo podporo, ki jo lahko ponudijo stari starši pri skrbi za otroke.

Prenos modrosti in vrednot

Stari starši imajo bogate izkušnje in modrost, ki jo lahko delijo s svojimi vnuki. Skozi ta odnos se prenašajo družinske vrednote, tradicije in zgodbe, ki bogatijo otrokovo razumevanje lastne identitete in pripadnosti. Otroci se lahko od starih staršev učijo, kako reševati težave, premagovati ovire in se soočati z izzivi življenja. Prenos modrosti in vrednot iz ene generacije v drugo krepi družinsko vez in gradi mostove med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo.

Čas za skupne aktivnosti

Odnos med otroki in starimi starši prinaša tudi možnost za skupno preživljanje časa in ustvarjanje nepozabnih spominov. Skupne aktivnosti, kot so skupno kuhanje, igranje družabnih iger, izleti ali preprosto klepetanje, krepijo vezi med generacijami. Otroci imajo priložnost, da prek zgodb starih staršev spoznajo svoje starše kot posameznike, ki so bili tudi sami nekoč otroci.

Pogled_amb1_poletje_2023

Osnovna šola 

Prvi razredi osnovne šole so za starše, kar se tiče počitnic, najbolj naporni, saj si le redki lahko privoščijo cele počitnice preživeti z otrokom.

Novi izzivi

Običajno je potrebno večmesečno načrtovanje in usklajevanje, da otrok kakovostno preživi prosti čas med poučnimi varstvi, kampi, počitnicami pri starih starših in seveda počitnicami s starši. Do desetega leta, ko je otrok načeloma lahko že sam doma, je poletje lahko finančno in logistično precej zahteven čas za večino staršev.

Sam doma

Ko je otrok dovolj velik, da je lahko sam doma, smo starši soočeni s čisto novimi težavami. Ali dovolimo otroku, da je sam doma in uživa v brezdelju? Ali pa njegov urnik zapolnimo z aktivnostmi, s katerimi bo pridobil nova znanja?

Iskanje ravnovesja med svobodo in odgovornostjo

Svoboda omogoča otrokom, da razvijajo svojo kreativnost, samostojnost in samozavest. S tem se spodbuja njihova sposobnost reševanja problemov, sprejemanja odločitev in razvijanja lastnih interesov. Vendar pa je pomembno, da svoboda ni popolnoma brez odgovornosti.

Odgovornost otrokom pomaga razvijati disciplino, samodisciplino in občutek za skupnost. Ko prevzamejo odgovornost za določene naloge ali dolžnosti, se učijo, kako biti zanesljivi, spoštovati druge ljudi in se zavedati posledic svojih dejanj. Odgovornost otroku omogoča tudi, da se počuti kot pomemben in koristen del družbe.

Revija_Pogled_2023amb1

Počitnice naj bodo sestavljene iz raziskovanja, strukture in svobode

1. Pridobivanje novega znanja skozi raziskovanje:

Poletne počitnice so odličen čas za otrokovo raziskovanje in odkrivanje novih interesov. Spodbudimo jih, naj si sami postavijo cilje za poletne počitnice, na primer branje knjig, učenje novega jezika, spoznavanje različnih kultur ali razvijanje veščin v športu ali umetnosti. Na ta način imajo avtonomijo odločitve, hkrati pa se lahko naučijo, kako fino si je postaviti cilj in ga tudi uresničiti. Lahko si zadate tudi skupni družinski cilj, na primer da boste čez počitnice skupaj prehodili 300 km ali naredili zalogo čajev iz divjih rastlin. Skupno učenje novih veščin je izjemno povezujoče, še posebej, če se skupaj lotite nečesa, česar še nihče ne zna.

2. Hišne obveznosti in prostovoljno delo:

Otroci lahko prevzamejo del hišnih opravil. Tako vidijo, da jim zaupate, in ugotovijo, kaj vse zmorejo. Lahko se vključijo v kakšne prostovoljne aktivnosti ožje skupnosti, kot je doniranje igrač, knjig ali oblačil, ki jih ne potrebujejo več. S tem bodo razvili občutek odgovornosti do

družine in širše skupnosti. Ravno gospodinjska opravila lahko otroku čez dan zagotovijo strukturo, še vedno pa se najde dovolj časa za počivanje in vse tisto, kar jim paše.

3. Prosti čas:

Kljub strukturiranim dejavnostim je pomembno, da otrok med poletnimi počitnicami dobi dovolj prostega časa za igro, sprostitev in druženje s prijatelji. Zdi se, kot da ima vsaka nova generacija manj časa za to, da enostavno so, da se dolgočasijo ali pa delajo kaj skrajno neproduktivnega. A ravno iz dolgčasa se lahko rodijo najboljše ideje.

Priznana hrvaška psihologinja in družinska terapevtka Dušanka Kosanovič pravi, da je učencem med počitnicami najdragocenejše, če lahko izpolnijo vse tiste želje, za katere so bili zaradi šolskih obveznosti prikrajšani: spati toliko, kot želijo, pogledati vse filme in risanke, iti ven in preživljati čas s prijatelji, delati vse tisto, česar med letom niso mogli. In to jim moramo dovoliti. Naj v celoti občutijo svobodo, ki jim manjka, naj uživajo v času, ko jim ni treba razmišljati o šoli. V prvih dneh počitnic morajo starši otroke »pustiti pri miru« – brez pritiska, da nadoknadijo del snovi, in brez »teženja« zaradi morebitnega šolskega neuspeha.

Naj otroci med počitnicami uživajo v svobodi, ki jim manjka med letom.

Ravno prav vsega

Vsaka družina ima svojo zgodbo, svojo dinamiko in tudi svojo mrežo pomoči. Verjetno imamo vsi predstavo popolnega poletja, ki pa je marsikomu zaradi teh ali onih razlogov nedosegljivo. A poskusimo izkoristiti dolge dni za vse, kar lahko. Za igrivost, lenobo, učenje, predvsem pa zbiranje energije za jesensko-zimski del leta. Z malce domišljije, s kompromisi in veliko dobre volje si lahko ustvarimo take počitnice, ki bodo vsaj malo zadovoljile želje cele družine in vsakega člana posebej. Predvsem pa se naučimo utišati glasove, ki nam govorijo, kaj vse bi morali storiti, in se prepustimo toku. Življenje nam običajno prinese prav tisto, kar najbolj potrebujemo.

Članek je bil objavljen v reviji Pogled

Pogled o različnih vidikih vzgoje in starševstva piše poglobljeno, tehtno in praktično. Zaupanja vredne vsebine pišejo znani slovenski strokovnjaki z različnih področij.

Revija_Pogled_naslovka_2023_poletje
Revija Pogled

Pogled lahko pridobite kot brezplačno starševsko prilogo ob naročilu otroških revij Cicido in Ciciban.

Menu