Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Peter nos je vsemu kos

Leopold Suhodolčan

Peter Nos je sodoben otrok, pogumen, iznajdljiv, prijazen in vedno obkrožen s prijatelji. In ker ne more biti niti pet minut pri miru, se mu vedno kaj pripeti in ima zato pogosto obvezan ... nos.

Peter Nos – fant, ki bi ga imel vsak za prijatelja Leta 1979 je prvič izšla knjiga Peter Nos. Zabavni in razigrani fantič v likovni podobi Marjana Mančka je hitro postal priljubljeni junak otrok. Zdaj bo knjiga na novo zaživela. Peter Nos je sodoben otrok, pogumen, iznajdljiv, prijazen in vedno obkrožen s prijatelji. Ne zmore biti pri miru, smeji se na ves glas – energije mu nikoli ne zmanjka. Vedno je pripravljen pomagati. Mladi bralci se z njim zlahka identificirajo. Kasneje je o njegovih dogodivščinah pisal pisatelj Primož Suhodolčan.

Dogodivščine malega navihanca pisatelj opisuje v kratkih, hudomušnih zgodbah, kot so Vsi kužki, Mačje drevo, Novoletna jelka ...

Črke v knjigi so ravno prav velike za začetniške bralce, pa tudi dolžina zgodbe ne bo delala težav, takšnih Petrov Nosov pa otroci že sami kar nekaj poznajo, ali pa so morda tudi oni takšni?

Leopold Suhodolčan

Pisati je začel že v šoli, svoja dela pa je objavljal v glasilu Mlada greda. Pisal je predvsem za otroke, z mladinsko prozo je postal znan tudi v tujini. Njegova dela so prevedena v šestindvajset jezikov, ponatisi del pa izhajajo še danes. Pisal je kratke pripovedi, povesti, radijske in televizijske igre, novele, romane, za odrasle pa predvsem sodobnejšo realistično prozo. Upodabljal je življenje v malem mestu, lotil se je tudi ljubezenske (npr. Trenutki in leta) in vojne tematike (npr. Snežno znamenje). Ideje za pisanje je črpal iz domačega kraja, večkrat je opisal resnične ljudi in kraje, ki jim je spremenil imena. Za pisateljevanje je navdušil tudi svojega sina Primoža Suhodolčana.

Bil je prvi mentor in ustanovitelj literarnega glasila Vigred (1955), ki danes sodi med najstarejša šolska literarna glasila v Sloveniji. Veliko pozornosti je namenil lepoti jezika. Glasilo je prejelo številne nagrade za vsebino, likovno opremo, tematiko in splošno kvaliteto. Kot urednik je med letoma 1974 in 1977 deloval pri otroški reviji Kurirček, med letoma 1977 in 1980 pa kot glavni in odgovorni urednik pri knjižnih izdajah založbe Borec.

Leto izida: 2014

Število strani: 104

ISBN/EAN: 9789610132950

Mere izdelka: 19,6 x 17,3

Vezava: Trda

Datum izida:

Založba: Mladinska knjiga Založba

Ilustrator: Marjan Manček

Zbirka: Deteljica

Knjige istega avtorja

Priporočamo vam tudi

Tone Pavček
Tone Pavček

Pesnik odprtega srca

Preberite več o velikanu poezije.

Najbolj prodajane knjige za otroke in mladino: avgust 2022

Najbolj prodajane knjige za odrasle: avgust 2022

Kviz o znanju angleškega jezika

Berete z otrokom? Odlično!

Polovicni oglas Revije_600x400_Jesenska 2022

Revije

Naše revije vam vsak mesec prinašajo odlične vsebine in branje za vso družino.

Menu